Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2023,
9.39

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

Natisni članek

Drago Šketa

Ponedeljek, 2. 10. 2023, 9.39

7 mesecev

Generalni tožilec Šketa odstopil s položaja in se opravičil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

Generalni državni tožilec Drago Šketa je sprejel odločitev o odstopu s funkcije, so sporočili z vrhovnega državnega tožilstva. Takšno odločitev je sprejel potem, ko so ga policisti ujeli pri vožnji pod vplivom alkohola. Na njegov odstop se je odzvala tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, medtem ko je Šketa ob 13. uri stopil pred javnost in pojasnil, kaj se je dogajalo v soboto. Opravičil se je vsem, ki jih je s svojimi ravnanjem prizadel.

Drago Šketa je vozil pod vplivom alkohola, zaradi česar bo odstopil s položaja generalnega državnega tožilca, je prvi poročal portal N1. Kot je sam pojasnil v izjavi za javnost, se je v soboto ponoči vračal iz zasebnega slavja. Ustavila ga je policija in pri njem ugotovila nedovoljeno stopnjo alkohola v izdihanem zraku, in sicer 0,37 miligrama na liter izdihanega zraka. Za storjeni prekršek je prejel plačilni nalog. Zakonsko dopustna meja je sicer 0,24 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

Pojasnil je, da je še istega dne, torej v soboto, o vsem tem obvestil ministrico za pravosodje, danes zjutraj pa je pisno podal svojo odstopno izjavo Državnotožilskemu svetu, predsednici državnega zbora in ministrici za pravosodje.

"Odstopil sem s položaja ker smatram, da bi lahko moja ravnanja škodila ugledu državnotožilske funkcije in ugledu državnih tožilcev. Ves čas se kot generalni državni tožilec zavzemam za visoko stopnjo integritete vseh državnih funkcionarjev," je povedal Šketa in se opravičil vsem, ki jih je s svojim ravnanjem prizadel. 

O nadaljevanju svoje kariere ni želel govoriti.

Drago Šketa
Novice Drago Šketa znova prisegel kot generalni državni tožilec

Šketa je bil na mestu generalnega državnega tožilca od leta 2017. Nov šestletni mandat na tej funkciji je nastopil v začetku maja letos in je bil edini kandidat na razpisu, ki ga je ministrstvo za pravosodje objavilo 4. novembra lani.

Šketa je skoraj celotno kariero gradil v državnotožilski organizaciji, sprva kot strokovni sodelavec, kasneje kot pomočnik okrožnega državnega tožilca, nato kot okrožni državni tožilec. Bil je tudi vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, vse do leta 2017, ko je prevzel funkcijo generalnega državnega tožilca.

Generalnega državnega tožilca imenuje DZ na obrazložen predlog Državnotožilskega sveta po predhodni pridobitvi mnenja vlade, in sicer za dobo šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja. Pričakovati je, da bo Šketo na mestu generalnega državnega tožilstva nadomestila njegova namestnica Mirjam Kline, ki je bila na to mesto imenovana letos poleti.

Švarc Pipanova: Šketa prevzel odgovornost za svoje ravnanje

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je v izjavi za javnost zapisala, da moramo imeti ničelno toleranco do vožnje pod vplivom alkohola, zato ministrica ceni, da je Šketa takoj in brez pomisleka prevzel odgovornost za svoje ravnanje in odstopil s svoje funkcije.

S tem je Šketa pokazal visoko stopnjo integritete in spoštovanje do položaja generalnega državnega tožilca, državnotožilske organizacije ter pravosodja v celoti, je še zapisala ministrica. 

Policija prometna nesreča
Novice Direktorica PU Kranj naj bi povozila pešca
Ne spreglejte