Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 7. 2023,
8.00

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

štipendije ministrstvo za delo novele zakona

Sobota, 29. 7. 2023, 8.00

9 mesecev

Po novem tudi kadrovske štipendije na področju socialnega varstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti | Novela zakona bo omogočila pridobitev novega kadra na centrih za socialno delo, pa tudi usposabljanje za socialne delavce na najtežjih področjih, kot je denimo nasilje v družini. | Foto STA

Novela zakona bo omogočila pridobitev novega kadra na centrih za socialno delo, pa tudi usposabljanje za socialne delavce na najtežjih področjih, kot je denimo nasilje v družini.

Foto: STA

Na podlagi novele zakona o socialnem varstvu, ki je začela veljati danes, bo mogoče kadrovsko štipendiranje na področju socialnega varstva. Prav tako bo na njeni podlagi mogoče črpati evropska sredstva za ukrepe pri spodbujanju socialnega vključevanja oseb, izpostavljenih tveganju revščine ali socialni izključenosti, vključno z najbolj ogroženimi.

Novela zakona bo omogočila pridobitev novega kadra na centrih za socialno delo, pa tudi usposabljanje za socialne delavce na najtežjih področjih, kot je denimo nasilje v družini, pričakujejo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Poleg tega novela predstavlja podlago za izvajanje ukrepov, financiranih iz evropskih sredstev. To so socialna aktivacija za približevanje trgu dela, posodobitev sistema socialnega varstva, okrepljena mreža večnamenskih romskih centrov, programi socialnega vključevanja, vzpostavitev večgeneracijskih centrov, zagotovitev bivalnih enot za začasno bivanje ranljivih skupin in zagotavljanje hrane najbolj ogroženim.

Varstveno-delovni centri bodo lahko v skladu z novelo znova izvajali institucionalno varstvo odraslih duševno in telesno prizadetih oseb, kot je že veljalo pred zakonom o dolgotrajni oskrbi, sprejetem v času prejšnje vlade.

Namesto družinskega pomočnika uvaja oskrbovalca

Nenazadnje novela črta poglavje o družinskem pomočniku. Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je DZ sprejel v tem mesecu, namreč namesto družinskega pomočnika s 1. januarjem 2024 uvaja pravico do oskrbovalca družinskega člana. Del novele zakona o socialnem varstvu, ki iz zakona briše ureditev družinskega pomočnika, bo začel veljati 1. januarja 2024.

SloveniaSkills
Novice Deficitarni poklici z visokimi možnostmi zaposlitve
Medicinska sestra
Novice Medicinskim sestram in oskrbovalcem naj bi dvignili plače
Novice Oskrbovalke imajo vedno več dela
Dolgotrajna oskrba starejših
Novice Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi pripravljen za obravnavo v DZ
Žalost, depresija, služba, ženska
Novice Pričevanje socialne delavke: Ne zmoremo več, jokamo, doživljamo osebne stiske
Ne spreglejte