Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2023,
18.24

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

Natisni članek

varnost Državni zbor pomilostitev Nataša Pirc Musar

Ponedeljek, 4. 12. 2023, 18.24

2 meseca, 3 tedne

Pirc Musarjeva: To so bili razlogi za pomilostitev obsojenih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00
Nataša Pirc Musar | Predsednica je poudarila, da je pomilostitev diskrecijska pravica predsednice republike, zato ni vezana na mnenja oziroma predloge, ki jih v postopku podajo pristojni organi. "Mi pa njihove obrazložitve seveda pomagajo pri sprejetju odločitve", je dodala. | Foto STA

Predsednica je poudarila, da je pomilostitev diskrecijska pravica predsednice republike, zato ni vezana na mnenja oziroma predloge, ki jih v postopku podajo pristojni organi. "Mi pa njihove obrazložitve seveda pomagajo pri sprejetju odločitve", je dodala.

Foto: STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v mnenju glede izvajanja zakona o pomilostitvi, k čemur jo je zaradi pomilostitve treh obsojenih zaradi pomoči pri nezakonitem prečkanju meje pozval DZ, svojo odločitev utemeljila s posebnimi osebnimi okoliščinami obsojenke, slabim zdravstvenim stanjem obsojenca in zglednim obnašanjem tretjega obsojenca.

Pirc Musarjeva je uvodoma pojasnila, da je pomilostitev akt milosti, ki je namenjen osebam s kriminalno preteklostjo, kot predsednica republike pa se zanj odloča v izjemnih okoliščinah in zelo restriktivno.

Pet razlogov za pomilostitev, ki jih presoja

Kot pogoj za pomilostitev mora biti po njenih besedah izpolnjen vsaj eden od naslednjih petih razlogov:

- v primeru splošno znanih objektivnih okoliščin in v primeru posebnih izjemnih osebnih olajševalnih okoliščin obsojenca, ki so nastale po tistem, ko je kazen že izrečena, in jih sodišče ob izreku sankcije ni moglo upoštevati;

- če so v konkretnem primeru na strani storilca podane okoliščine, ki jih sodišče že v okviru sojenja ni moglo upoštevati, so pa v korist obsojenca;

- če obstajajo posebni objektivni razlogi, ki terjajo korekcijo morebitne strogosti zakona oziroma vrste sankcije ali višine izrečene kazni;  

- če obstajajo posebni subjektivni razlogi na strani obsojenca, ki iz razlogov humanosti terjajo korekcijo morebitne strogosti zakona oziroma vrste sankcije ali višine izrečene kazni;

- pozitivna prognoza obsojenca za življenje po prestani kazni z izkazanim obžalovanjem, vsaj delno prestanostjo zaporne kazni, zglednim prestajanjem zaporne kazni in da storjeno kaznivo dejanje ne spada v skupino kaznivih dejanj, ki jih po svoji presoji razume kot zavržne.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva pomilostila tihotapce ljudi. Kljub nasprotovanju sodišč, tožilcev ...

Upošteva tudi mnenje komisije za pomilostitve

Pri svoji odločitvi se opira tudi na mnenje komisije za pomilostitve, ki jo sestavljajo vrhunski strokovnjaki Nataša Posel, Mile Dolenc in Dragan Petrovec. Poudarila je, da je pomilostitev diskrecijska pravica predsednice republike, zato ni vezana na mnenja oziroma predloge, ki jih v postopku podajo pristojni organi. "Mi pa njihove obrazložitve seveda pomagajo pri sprejetju odločitve," je dodala.

V dosedanjih štirih primerih pomilostitve se je v konkretnih zadevah zanjo odločila, ker je obsojeni že bil na pogojnem odpustu, ker je obsojeni v celoti plačal denarno kazen kot stransko kazen in zgledno prestajal zaporno kazen ter je bil po njeni odločitvi o njem objavljen zelo pozitiven prispevek v oddaji Preverjeno. V primeru obsojenke je ta glavno kazen že prestala, poplačala denarno kazen in bila predčasno pogojno odpuščena s prestajanja kazni zapora, pomilostitev pa se nanaša le na stransko kazen. Ob tem so okoliščine njene izvršitve kaznivega dejanja za to kaznivo dejanje netipične, je pojasnila Pirc Musarjeva.

V primeru četrtega obsojenca je svojo odločitev utemeljila z njegovim slabim zdravstvenim stanjem, ki se je močno poslabšalo, kar močno otežuje njegovo prestajanje zaporne kazni.

Odločitve niso poslabšale varnosti prebivalcev

Pirc Musarjeva je s pojasnjevanjem konkretnih primerov pojasnila argumentacijo pri sprejemanju svojih odločitev, saj da je bila, kot je zapisala, intervencija tudi v medijih vsebinsko omejena zgolj na storilce specifičnega kaznivega dejanja. Prepričana je, da njene odločitve v konkretnih primerih niso poslabšale varnosti prebivalcev, to po njenem mnenju zagotavljajo tudi pristojni državni organi, ko poudarjajo visoko stopnjo varnosti naše države.

Verjame tudi, da predstavljeni argumenti in podano mnenje zadoščajo za zaupanje poslancev DZ v njene nadaljnje odločitve.

DZ je sicer v četrtek na predlog poslanske skupine SDS predsednico republike pozval, naj se izreče o izvajanju zakona o pomilostitvi. Vladi je želel priporočiti spremembo zakona na način, da bi morala predsednica republike obrazložiti svoje odločitve o pomilostitvah. Poslanci se bodo z njenim mnenjem seznanili v torek, ko bodo razpravljali tudi o predlogu priporočila, a o njem ne bodo glasovali, saj ni dobilo podpore na matičnem odboru DZ.

Nataša Pirc Musar, Tatjana Bobnar
Novice Predsednica odlikovala Sovo, ki jo njena svetovalka ruši
Izjava članov straqnke SDS ob referendumu o vladi, RTVju in oskrbi. Branko Grims, Alenka Jeraj, Zvonko Černač.
Novice Pirc Musarjeva odgovarja Grimsu: Takšna zloraba je zavržno dejanje
Ne spreglejte