Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 11. 2023,
14.17

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

Natisni članek

tihotapljenje migranti Nataša Pirc Musar pomilostitev SDS Branko Grims

Sreda, 22. 11. 2023, 14.17

5 mesecev, 1 teden

Pirc Musarjeva odgovarja Grimsu: Takšna zloraba je zavržno dejanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32
Izjava članov straqnke SDS ob referendumu o vladi, RTVju in oskrbi. Branko Grims, Alenka Jeraj, Zvonko Černač. | V SDS želijo tako preprečiti zlorabe in omejiti pomilostitve, da ne bo prihajalo do nepopravljivih posledic, so zapisali v vabilu na novinarsko konferenco. | Foto Bojan Puhek

V SDS želijo tako preprečiti zlorabe in omejiti pomilostitve, da ne bo prihajalo do nepopravljivih posledic, so zapisali v vabilu na novinarsko konferenco.

Foto: Bojan Puhek

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je po besedah poslanca SDS Branka Grimsa oprostila že tretjega obsojenega tihotapca migrantov, zato jo v SDS pozivajo, naj te odločitve pojasni. Grims je na novinarski konferenci dejal, da Slovenija s tem sporoča, da bodo ujeti kriminalci oproščeni. Predsednica se je že odzvala in poudarila, da je zloraba migracijske problematike v populistične namene z namenom poceni pridobivanja političnih točk zavržno dejanje. 

"Ljudje, ki služijo z nesrečo ljudi, so zadnji, ki bi lahko bili pomiloščeni," je poudaril. Poslanska skupina SDS je zato vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri želijo razpravo o izvajanju zakona o pomilostitvi. Ob tem predlagajo naj DZ priporoči vladi, naj ta v dveh mesecih pripravi spremembe zakona, s katerimi se bo zagotovila preglednost postopka pomilostitev z obrazložitvami razlogov o pomilostitvah.

Grims je ocenil, da je vlada Roberta Goloba migrantom poslala znak, naj pridejo v državo, ko je začela javno odstranjevati ograjo. Ob tem vlada financira tudi nevladne organizacije, ki dajejo migrantom navodila, kako najučinkoviteje vdreti v državo, meni Grims.

Z meje je vlada umaknila vojsko in nato še policijo ter tako po Grimsovih besedah onemogočila, da bi migrante zavračali že na meji. "Danes je policija samo še taksi služba ilegalnih migrantov, zato je prišlo nasilje do Ljubljane," je dejal.

Vlada je po njegovih navedbah v Bruslju podala soglasje k obveznim kvotam za migrante, za kar bi morala najprej dobiti soglasje v DZ, "temu se preprosto reče veleizdaja", je bil oster Grims.

Predsednica republike pri pomilostitvah deluje skladno z zakonom

Predsednica republike Nataša Pirc Musar pri pomilostitvah deluje skladno z zakonom, so sporočili iz njenega urada. Doslej je odločala o 27 pomilostitvah, od tega je ugodila le štirim prošnjam. Pirc Musar je dodala, da je zloraba migracijske problematike in težkih osebnih zgodb z namenom poceni pridobivanja političnih točk zavržno dejanje.

Pri odločanju o pomilostitvah se predsednica vedno opira tudi na mnenje komisije za pomilostitve, ki jo sestavljajo vrhunski strokovnjaki Nataša Posel, Mile Dolenc in Dragan Petrovec, so dodali v njenem uradu.

Pomilostitev je akt milosti, ki ga poznajo vse demokratične države, osnova kazenskega prava ter penološke stroke pa je resocializacija obsojencev po prestani zaporni kazni. Predstavlja del priprave zapornika na normalno življenje v družbi. Če zapornik na podlagi strokovnih mnenj izkazuje pripravljenost, da postane zgleden državljan že pred iztekom kazni in vseh stranskih sankcij, je pomilostitev smiseln ukrep, so zapisali.

Tudi pri zadnji pomilostitvi avstrijske državljanke Ozgur Dogan se je predsednica za ta korak odločila po soglasnem pozitivnem mnenju vseh treh članov komisije, in sicer zaradi posebnih osebnih okoliščin obsojenke, ki je glavno kazen že prestala, sama pomilostitev pa se nanaša le na stransko kazen.

"Ob tem predsednica republike poudarja, da je zloraba migracijske problematike in težkih osebnih zgodb v populistične namene z namenom poceni pridobivanja političnih točk zavržno dejanje," so zapisali.

Izrečene pomilostitve nikakor ne ogrožajo varnosti prebivalk in prebivalcev Slovenije. Varnost v državi zagotavljajo pristojne institucije, in ne posamezne poslanske skupine v DZ. Vsaka pomilostitev je, ne glede na zagrešeno kaznivo dejanje, neizogibno povezana z obsojenimi posamezniki s kriminalno preteklostjo. Če te ne bi imeli, potem pomilostitve tudi ne bi potrebovali, so zapisali.

Pomilostitev se torej uporablja v izjemnih okoliščinah in restriktivno, če so v konkretnem primeru na strani storilca podane okoliščine, ki jih sodišče v okviru sojenja na podlagi zakona ni moglo upoštevati, so pa v korist obsojenca, ali okoliščine, ki nastanejo po tistem, ko je kazen že izrečena in je sodba pravnomočna, v nekaterih primerih glavna kazen tudi že prestana, in če obstajajo okoliščine, ki narekujejo milejši odnos do storilca. Pomilostitev je predsedničina diskrecijska pravica, zato ni vezana na mnenja oziroma predloge, ki jih v pomilostitvenem postopku podajo pristojni organi, ji pa pomagajo pri sprejetju odločitve, so dodali.

"Migracije so bile in bodo tudi v prihodnje stalnica, zato je pomembno, da se z njimi soočamo na odgovoren in človeški način," so zapisali v uradu. To vključuje spoštovanje mednarodnih konvencij in sporazumov ter sodelovanje z drugimi državami pri iskanju trajnih rešitev. Kot družba se moramo osredotočiti na iskanje konstruktivnih rešitev, ki temeljijo na dialogu, sodelovanju in spoštovanju človekovih pravic. "Populistično izkoriščanje migracijske problematike nas le razdvaja, škodljivo je za družbeno tkivo naše države in ne prispeva k trajnim rešitvam," so opozorili.

"Predsednica Pirc Musar bo nadaljevala zavzemanje za odprto, strpno in solidarno družbo, kjer se spoštujejo pravice vsakega posameznika, tudi pravica do osebnega dostojanstva in varnosti, ne glede na njegovo poreklo," so še zapisali v njenem uradu.

Poleg avstrijske državljanke Ozgur Dogan je predsednica pomilostila še srbskega državljana Nemanjo Kuzmanovića, ukrajinskega državljana Valerija Arakcheievja in slovenskega državljana Sama Kolića.

schengen meja
Novice Zloraba slovenskih hotelov: tudi tako se pride v Evropo
Migrantska kriza
Novice SDS umaknila predlog za ustavitev nezakonitih migracij
Robert Golob, Giorgia Meloni
Novice O tem naj bi se pogovarjala Golob in Melonijeva
Migranti na južni meji ZDA
Novice Ne Ukrajina ne Gaza, to je kriza, ki najbolj skrbi Američane
Albanija
Novice Italija bo v Albaniji spomladi odprla centra za migrante
Ne spreglejte