Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 2. 2024,
7.23

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,41
Sarajevo BiH obisk predsednica Nataša Pirc Musar

Natisni članek

Četrtek, 8. 2. 2024, 7.23

5 mesecev, 2 tedna

Pirc Musar v Sarajevu o približevanju BiH Evropski uniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,41
Nataša Pirc Musar | Pirc Musar verjame, da BiH do marca lahko napreduje na evropski poti, njen obisk pa je po navedbah iz urada predsednice tako spodbuda kot znak zaupanja. | Foto STA

Pirc Musar verjame, da BiH do marca lahko napreduje na evropski poti, njen obisk pa je po navedbah iz urada predsednice tako spodbuda kot znak zaupanja.

Foto: STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar danes v Sarajevu začenja dvodnevni obisk v Bosni in Hercegovini. Srečala se bo s člani predsedstva BiH, glavna tema njihovih pogovorov pa bo približevanje BiH Evropski uniji. To bo prvi uradni obisk predsednice v BiH.

Pirc Musar se bo v BiH sestala s člani predsedstva Željkom Komšićem, Denisom Bećirovićem in Željko Cvijanović. Na programu je tudi srečanje s predsedujočo svetu ministrov BiH Borjano Krišto in s predstavniki obeh domov parlamenta BiH.

Pirc Musar v Sarajevo prihaja v času, ko se za BiH izteka čas za izpolnitev pogojev za začetek pristopnih pogajanj v marcu.

Voditelji držav članic EU so namreč sredi decembra podprli začetek pristopnih pogajanj z BiH, ko bo izpolnila določene pogoje. Evropsko komisijo so pozvali, naj do marca pripravi poročilo o tem, da bi lahko sprejeli odločitev o začetku pogajanj. Voditelji članic EU se bodo na naslednjem rednem zasedanju sestali konec marca.

Pirc Musar bo obiskala tudi pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo v okviru vojaške misije Eufor Althea in Natovega poveljstva v Sarajevu.

Udeležila se bo tudi slavnostne akademije ob 40. obletnici zimskih olimpijskih iger v Sarajevu.

Zadnji slovenski predsednik, ki je bil na obisku v BiH, je bil leta 2021 Borut Pahor. Lani se je na uradnem obisku v Sarajevu mudil predsednik vlade Robert Golob. Predsedstvo BiH je bilo na uradnem obisku v Sloveniji konec leta 2019.

Prešernov dan
Trendi Kam se bodo za Prešernov dan odpravili znani Slovenci?
otvoritev Hallersteinovega spomenika, Nataša Pirc Musar
Novice V Ljubljani stoji replika Hallersteinovega zvezdnega opazovalnika #video
Robert Golob
Novice Premier Golob sklical politični vrh o dolgoročni rabi jedrske energije
Pirc Musar deepfake
Novice Nevaren posnetek Pirc Musarjeve: govori, a to niso njene besede #video
Kanal C0
Novice "Trasa kanala C0 ni primerna"
Ne spreglejte