Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2024,
6.07

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

Natisni članek

kanal C0 zaslišanje preiskovalna komisija DZ predsednica Nataša Pirc Musar

Torek, 23. 1. 2024, 6.07

4 mesece

"Trasa kanala C0 ni primerna"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57
Kanal C0 | Tak kanal, kot je C0, po besedah biologa Andreja Uršiča z NIJZ sodi izven vseh vodovarstvenih pasov. | Foto STA

Tak kanal, kot je C0, po besedah biologa Andreja Uršiča z NIJZ sodi izven vseh vodovarstvenih pasov.

Foto: STA

Odločitve glede projektov, kakršen je povezovalni kanal C0 v Ljubljani, morajo biti sprejete transparentno in strokovno, je v pričanju pred preiskovalno komisijo DZ poudarila predsednica Nataša Pirc Musar. Njen lanski poziv, da se gradnja projekta začasno ustavi, pa je bil posledica njene ocene, da javnost nima dovolj informacij, je dodala. Strokovno mnenje sta pred komisijo DZ podala tudi biolog Andrej Uršič z NIJZ in hidrolog Mihael Brenčič, ki menita, da trasa kanala C0 ni primerna. 

Predsednica republike je marca lani ob robu vodne konference, ki je potekala v organizaciji ZN v New Yorku, ljubljansko občino pozvala, naj dela začasno ustavi. "Vse vpletene sem pozvala, naj sedejo za skupno mizo, da se pogovorijo o tem, kje so morebitne napake, morebitne nezakonitosti, da ima vsaka stran možnost predstaviti pomisleke o tem velikem in niti ne poceni projektu v Ljubljani, da se najdejo skupne rešitve, ki bi bile v dobrobit javnega interesa," je dejala Pirc Musarjeva.

V urad je, kot je pojasnila, dobivala veliko ogorčenih pisem prebivalcev Ljubljane o domnevnih nepravilnostih pri izgradnji kanala C0.

Pirc Musarjeva: Ne jaz osebno ne urad predsednice nismo bili udeleženci v postopku 

Na vodni konferenci v New Yorku je bil tudi takratni minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki ga je, kot je izpostavila, prav tako pozvala, da skupaj s pristojnimi institucijami prouči primernost zakonodaje in v primeru pomanjkljivosti te odpravi.

Na njen poziv se je z dopisom odzval ljubljanski župan Zoran Janković in po predsedničinih besedah v njem zanikal, da bi bilo z gradnjo kanala C0 karkoli narobe. "Dopisu je takrat priložil kar nekaj dokumentacije, iz katere naj bi seveda izhajalo, da so bili vsi postopki v zvezi z gradnjo kanala C0 pravilni in zakoniti," je pojasnila.

Pirc Musarjeva je svoje videnje projekta zapisala na podlagi takrat dosegljive dokumentacije, takrat pravnomočnih sklepov in ostalih odločb. "Opozarjam pa, da ne jaz osebno ne urad predsednice seveda nismo bili niti udeleženci niti stranka v nobenem postopku, povezanem s kanalom C0, in posledično seveda nismo imeli dostopa do celotne dokumentacije," je dodala.

Naloga drugih organov je, da ugotovijo, ali je gradnja kanala potekala pravilno in predvsem zakonito.

Župana je, kot je pojasnila v današnjem pričanju, opozorila, da je bil postopek pridobivanja gradbenih dovoljenj razdrobljen na šest faz, posamezni posegi v okolje pa da so bili definirani kot zahtevni. "Zato se mi je zdelo res nenavadno, predvsem glede na to, da gre za napajalno zaledje vodonosnika, torej za vodovarstveno območje, da presoja vplivov na okolje ni bila potrebna," je dejala.

Ob tem je Pirc Musarjeva izpostavila tudi številna odklonilna mnenja, predvsem hidrogeološke stroke, "oglasili so se tudi na NIJZ, negativno mnenje so podali tudi na slovenskem društvu za zaščito voda, jasno odklonilno mnenje so spisali tudi zdravniki UKC Ljubljana".

Janković je zanikal nepravilnosti 

Janković je po predsedničinih pojasnilih v odzivu na njen dopis spet zanikal nepravilnosti. "Gradnja se je takrat nadaljevala, in kolikor sem seznanjena iz medijev, presoja vplivov na okolje ni bila nikoli izvedena, iz medijev pa sem tudi izvedela, da je pred kratkim ministrstvo spet odločilo, da presoja vplivov na okolje ni potrebna," je dodala.

Želi si, da bi se odločitve glede tovrstnih projektov prejemale transparentno. Nenavadno se ji zdi tudi, da se pod različnimi vladami sprejemajo različne odločitve. "Te bi morale biti izrazito strokovne, ne pa politične," je poudarila.

"Številni državljani vidimo upanje v vas, da se ta norost tukaj v Ljubljani ustavi," je predsednici dejal član preiskovalne komisije Aleksander Reberšek (NSi). Ocenil je, da je poleg opozicije in nekaterih nevladnih organizacij edina, ki se je županu Jankoviću postavila po robu.

Reberška je zanimalo tudi stališče Pirc Musarjeve kot vrhovne poveljnice Slovenske vojske. "V prejšnji državi je vojska vodovarstveno območje branila kot kritično infrastrukturo," je dejal in vprašal: "Ali boste kot vrhovna poveljnica Slovenske vojske izvedli učinkovite ukrepe za preprečitev ogrožanja delovanja kritične infrastrukture?"

"Vas moram razočarati. Kot vrhovna poveljnica obrambnih sil Republike Slovenije nimam prav nobenih pooblastil, ne po slovenski ustavi ne po zakonu o obrambi, in prav je, da to ljudje vedo," je odvrnila Pirc Musarjeva.

Komisija bo danes zaslišala tudi biologa Andreja Uršiča in profesorja na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti Mihaela Brenčiča.

Strokovnjaka pred komisijo DZ ocenila, da trasa kanala C0 v Ljubljani ni primerna

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) po besedah biologa Andreja Uršiča še vedno smatra, da trasa kanala C0 v Ljubljani ni primerna, saj povečuje tveganje ogroženosti za oskrbo Ljubljane s pitno vodo. Tudi hidrologi menijo, da obstajajo tehnologije in sredstva, da bi ta kanal potegnili drugje, je dodal profesor Mihael Brenčič.

Tak kanal, kot je C0, po besedah Uršiča z NIJZ sodi izven vseh vodovarstvenih pasov. Kot je izpostavil v današnjem zaslišanju pred parlamentarno komisijo, ostaja neodgovorjeno vprašanje, kaj se zgodi, če kljub vsem predvidenim zaščitnim ukrepom pride do take poškodbe kanala, da bi prišlo do onesnaženja črpališč Kleče in Šentvid. Kako bi se Ljubljana oskrbovala s pitno vodo, če se ti vodni viri izključijo iz oskrbe?

Ob tem je izpostavil, da je treba nadomestno oskrbo za Ljubljano oziroma katerikoli kraj zagotoviti v 24 urah. "Tu govorimo o oskrbi več kot sto tisoč ljudi, če odmislimo industrijo in druge porabnike," je izpostavil.

Uršič je sicer poudaril, da NIJZ sam ni bil vključen v zadevo, so pa pripravili mnenje za potrebe ministrstva za zdravje. Pojasnil je tudi, da sam ni strokovnjak za področje pitnih vod, v okviru NIJZ vodi delovno skupino, ki pripravlja mnenja za potrebe ministrstva za zdravje.

Ocenil je, da bi bilo presojo vplivov na okolje pri kanalu C0 treba izvesti in kanal obravnavati kot eno investicijo oz. en poseg v okolje. "Preseneča me to, da je bilo za objekt, ki je dolg dobrih 12 kilometrov, izdanih več gradbenih dovoljenj," je dejal.

Menil je tudi, da se investitorji presojam vplivov na okolje izogibajo predvsem, ker te predstavljajo časovno zavoro za projekte.

Na vprašanje predsednice komisije Anje Bah Žibert (SDS), ali so bili na NIJZ pri pripravi strokovnih mnenj kdaj deležni političnih pritiskov, je Uršič odgovoril, da po njegovem vedenju ne, je pa izpostavil, da ta mnenja niso zavezujoča.

Profesor na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti Mihael Brenčič je v pričanju izpostavil, da se hidrogeološka stroka s potekom kanala C0 v povezovalnem delu ne strinja, na kar so poskušali opozoriti že leta 2016, a takrat, razen pri redkih izjemah, niso bili slišani.

Zoran Janković
Novice Janković ostro nad predsednico republike Pirc Musarjevo
Kanal C0
Novice Presoja vplivov na okolje pri kanalu C0 ni potrebna. Župan pričakuje opravičilo Pirc Musarjeve.
kanalizacija
Novice Sodišče EU: Ljubljanska kanalizacija je neustrezna
Ne spreglejte