Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 1. 2024,
12.40

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

Natisni članek

Mol Zoran Janković Nataša Pirc Musar presoja vplivov na okolje gradbeno dovoljenje Ljubljana kanal C0

Torek, 9. 1. 2024, 12.40

3 mesece, 2 tedna

Presoja vplivov na okolje pri kanalu C0 ni potrebna. Župan pričakuje opravičilo Pirc Musarjeve.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75
Kanal C0 | Foto STA

Foto: STA

Presoja vplivov na okolje za kineto, ki jo je ljubljanska občina vgradila v povezovalni kanal C0, ni potrebna, je sklenilo pristojno ministrstvo. Župana Zorana Jankovića zdaj zanimajo poteze DZ, kjer deluje preiskovalna komisija o ugotavljanju nezakonitosti pri gradnji kanala, pričakuje tudi javno opravičilo predsednice republike Nataše Pirc Musar.

Po pojasnilih direktorja Javnega holdinga Ljubljana in nekdanjega direktorja občinskega javnega podjetja Voka Snaga Krištofa Mlakarja je upravno sodišče ugodilo tožbi ljubljanske občine in odpravilo odločitev nekdanjega ministrstva za okolje in prostor, s katero je to zavrnilo zahtevo Mola, naj se razveljavi odločitev Arsa iz leta 2020, da je za gradnjo kanala C0 s kineto treba izvesti presojo vplivov na okolje. Sodišče je sklep posredovalo v ponovno odločanje ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

"Ministrstvo je 29. decembra ugotovilo, da je Arso o isti stvari dvakrat odločal različno, in odpravilo tretjo točko sklepa. Torej presoja vplivov na okolje za kanal C0 ni potrebna in kineta kot taka je dodatni zaščitni ukrep in sestavni del projekta za izvedbo," je povzel Mlakar.

Objavljamo odziv predsednice na poziv Župana Zorana Jankovića:

Predsednica republike Nataša Pirc Musar ponovno izpostavlja, da mora biti skrb za zagotavljanje in ohranjanje čiste pitne vode temeljnega in odločilnega pomena, tako na nacionalni kot lokalni ravni. Zato zaupa mnenju stroke s področja varstva voda, NIJZ in Geološkega zavoda Slovenije, ki so večkrat izrazili vsebinske pomisleke o ustreznosti poteka gradnje kanala C0. Nenazadnje je nepravilnosti v postopku ugotovilo tudi notranje revizijsko poročilo Ministrstva za okolje in prostor iz leta 2019.
Urad predsednice Republike Slovenije ni bil stranka omenjenega postopka, zato z zadnjo odločbo Ministrstva za okolje, podnebje in energijo nismo seznanjeni. Predsednica je v odgovoru z dne 10. 5. 2023 župana MOL pozvala k spoštovanju sklepa ARSO št. 35405-51S/2019-25, 35415-33/2020, 35415-36/2020-4 z dne 28. 9. 2020, ki je bil takrat veljaven.
Na podlagi podatkov, predstavljenih v medijih, lahko ugotovimo, da je pristojno ministrstvo že tretjič spremenilo odločitev v tej zadevi. S sprejetjem takšne odločitve ministrstvo prevzema vso odgovornost, tudi v primeru morebitnega ogrožanja zdravja in dostopa do čiste pitne vode prebivalk in prebivalcev, česar si v UPRS seveda ne želimo.

Gradnja v skladu z zakonodajo

"Odločba pomeni in dokazuje ravno to, o čemer mi govorimo že nekaj mesecev - da vsa gradnja povezovalnega kanala C0 poteka s pravnomočnimi gradbenimi dovoljenji na zemljiščih mestne občine oziroma na tistih zemljiščih, za katere smo pridobili ustrezne pravice, in seveda tudi z veljavnostjo oziroma v skladu z vso veljavno zakonodajo," je dodala vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Maja Žitnik.

Kot je spomnila, je bilo za kanal C0 izdanih sedem gradbenih dovoljenj za 98 odstotkov trase. "Ostaja nam 128 metrov, za kar teče pred upravno enoto trenutno postopek izdaje gradbenega dovoljenja številka osem," je dejala in dodala, da se postopek vleče predvsem zaradi "nagajanja oziroma oviranja stranskih udeležencev".

Decembra so po besedah Žitnikove pridobili tudi uporabno dovoljenje za centralno čistilno napravo za linijo blata. "Pospešeno izvajamo vse potrebne aktivnosti, da bomo lahko spomladi začeli s priklopom kanala C0 na centralno čistilno napravo," je dejala.

Kineta je del projekta

Ob odločitvi upravnega sodišča in sklepu ministrstva je Janković čestital sodelavcem, da so "zdržali vse pritiske tako imenovanih civilnih iniciativ, ki so svojo voljo uveljavljali s tem, da so ležali v bagru". "Vzeli so nam kar nekaj časa, skoraj več kot eno leto," je dodal.

Župan prestolnice ne pričakuje, da bodo nasprotniki projekta mnenje spremenili. "Oni so proti zato, ker so proti," je dejal. Ga pa zanima, kako se bo na odločitev upravnega sodišča odzval DZ.

"Ali bo še vedno hotel imeti komisijo, ki bo ugotavljala nepravilnosti v postopku kanala C0 in potrebe po izvedbi presoje vplivov na okolje za kineto. Zdaj je jasno potrjeno, da je kineta del projekta in da ni treba opraviti presoje vplivov na okolje," je izpostavil.

Janković: "Predsednica naj se opraviči"

Od predsednice republike Pirc Musarjeve pa pričakuje javno opravičilo zaradi poziva k začasni prekinitvi del na kanalu C0 in ocene, da je presoja vplivov na okolje potrebna.

"Ali bo kot odlična pravnica in predsednica, ki zagovarja pravno državo, zmogla toliko poguma, da se zdaj mestni občini in županu javno opraviči za svoje navedbe? Pričakujem njeno javno opravičilo, kajti v pravni državi je pravilno, da prva oseba v tej državi, tista, ki ima svojo moralno držo in moralno težo izjemno visoko, sporoči javnosti, da je bila v svojih izjavah s strani tistih, ki so ji pripravljali dokumentacijo, zavedena," je dejal.

Pozno popoldne so se odzvali tudi iz urada predsednice republike Nataše Pirc Musar.

Urad predsednice si glede kanala C0 želi le dostop do čiste pitne vode

Urad predsednice republike Nataše Pirc Musar je v odzivu na odločitev pristojnega ministrstva, da presoja vplivov na okolje za kineto pri ljubljanskem kanalu C0 ni potrebna, zapisal, da z odločbo niso seznanjeni, ker niso stranka v postopku. Ob tem so poudarili, da je skrb za zagotavljanje in ohranjanje čiste pitne vode odločilnega pomena.

"Predsednica republike ponovno izpostavlja, da mora biti skrb za zagotavljanje in ohranjanje čiste pitne vode temeljnega in odločilnega pomena tako na nacionalni kot lokalni ravni," so poudarili v njenem uradu. Kot so pojasnili, predsednica zato zaupa mnenju strokovnjakov s področja varstva voda, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje in Geološkemu zavodu Slovenije, ki so večkrat izrazili vsebinske pomisleke o ustreznosti poteka gradnje kanala C0.

"Nenazadnje je nepravilnosti v postopku ugotovilo tudi notranje revizijsko poročilo ministra za okolje in prostor iz leta 2019," so spomnili.

Ker sami niso stranka v postopku, z zadnjo odločbo ministrstva za okolje, podnebje in energijo niso seznanjeni. Ob tem so spomnili, da je predsednica maja lani ljubljanskega župana Zorana Jankovića pozvala k spoštovanju sklepa agencije za okolje (Arso) iz leta 2020, ki je bil takrat veljaven.

"Na podlagi podatkov, predstavljenih v medijih, lahko ugotovimo, da je pristojno ministrstvo že tretjič spremenilo odločitev v tej zadevi. S sprejetjem takšne odločitve ministrstvo prevzema vso odgovornost, tudi v primeru morebitnega ogrožanja zdravja in dostopa do čiste pitne vode prebivalk in prebivalcev, česar si v uradu predsednice RS seveda ne želimo," so še zapisali.

Projekt Čisto zate, katerega del je gradnja kanala C0, je vreden 111 milijonov evrov brez DDV, pri čemer bo EU prispevala 69 milijonov evrov, 12 milijonov evrov pa država.

Bah Žibert: Župan ne razume obstoja preiskovalne komisije

Delo preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 po besedah njene predsednice Anje Bah Žibert (SDS) ni vezano na etapne odločitve. Z odločitvijo pristojnega ministrstva, ki je prikimalo ljubljanski občini, da za vgradnjo kinete ni potrebna presoja vplivov na okolje, sicer še niso seznanjeni.
"Vsebinsko zadeve ne morem komentirati in je ne bom, dokler ne bomo z vsebino tudi seznanjeni," se je na novico, da je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo odločilo, da za kineto, ki jo je občina vgradila pri kanalu C0, ni potrebna presoja vplivov na okolje.
Župana prestolnice Zorana Jankovića je na današnji redni tedenski novinarski konferenci zanimalo, kako se bo na odločitev upravnega sodišča in ministrstva odzval DZ. "Ali bo še vedno hotel imeti komisijo, ki bo ugotavljala nepravilnosti v postopku kanala C0 in potrebe po izvedbi presoje vplivov na okolje za kineto. Sedaj je jasno potrjeno, da je kineta del projekta in da ni treba opraviti presoje vplivov na okolje," je izpostavil.

Bah Žibert ocenjuje, da župan ne razume obstoja preiskovalne komisije. "Ta ni vezana na neke etapne odločitve. Mi ugotavljamo politično in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij v povezavi s celotnim projektom kanala C0. Tudi te telovadbe okoli odločitev Arsa - enkrat ja, enkrat ne - če to drži, kažejo, kako pomembna je preiskovalna komisija in da je pred nami res težko delo," se je odzvala poslanka največje opozicijske stranke.
Kot je danes pojasnil direktor Javnega holdinga Ljubljana Krištof Mlakar je upravno sodišče lani jeseni ugodilo tožbi ljubljanske občine in odpravilo odločitev nekdanjega ministrstva za okolje in prostor, s katero je to zavrnilo zahtevo ljubljanske občine, naj se razveljavi odločitev Arsa iz leta 2020, da je za gradnjo kanala C0 s kineto treba izvesti presojo vplivov na okolje. Sodišče je sklep posredovalo v ponovno odločanje ministrstvu.

To je 29. decembra po Mlakarjevih pojasnilih ugotovilo, da je Arso o isti stvari dvakrat odločal različno, in odpravilo tretjo točko sklepa. "Torej presoja vplivov na okolje za kanal C0 ni potrebna in kineta kot taka je dodatni zaščitni ukrep in sestavni del projekta za izvedbo," je povzel Mlakar.
Komisija ugotavlja politično odgovornost in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v gradnjo javnega povezovalnega kanala C0 na območju vodonosnika Ljubljanskega polja in zaradi suma, da so oziroma so bili postopki pri tem vodeni nepregledno, nezakonito in z izigravanjem zakonodaje.
kanalizacija
Novice Sodišče EU: Ljubljanska kanalizacija je neustrezna
Miha Jazbinšek
Novice Zaradi kanala C0 kazenske ovadbe, tudi zoper Jankovića in Brežana
Gradnja nevarnega kanalizacijskega kanala C0
Novice Odločanje o presoji vplivov kanala C0 na okolje znova na ministrstvu
Kanal C0
Novice Člane komisije DZ čaka pregled obsežnega gradiva o kanalu C0
Ne spreglejte