Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 5. 2019,
21.29

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

2

Natisni članek

Piran Fiesa cesta zapora ceste

Četrtek, 2. 5. 2019, 21.29

4 leta, 11 mesecev

Piran: Kljub smrtni nevarnosti se nekateri na zaporo požvižgajo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

2

Urejena pešpot ob obali, ki poteka od Fiese do Pirana, je zaradi nevarnosti plazov in kamenja, ki pada s klifov, zaprta. Kljub smrtni nevarnosti pa se nekateri pešci in kolesarji na zaporo požvižgajo.

Novice Ljubelj bo zaradi skalnega podora zaprt mesec in pol

Nonšalantno se vedejo tudi piranski mestni svetniki, ki bi morali sprejeti proračun in v njem predvideti denar za sanacijo, pa jim do tega trenutka to še ni uspelo storiti. Za najnujnejša dela bodo zdaj namenili le 150 tisočakov. 

Pot zaprta že od februarja

Pešpot od Fiese do Pirana je zaprta že vse od februarja. A niti padanje kamenja niti ograja ne ustavita več sto obiskovalcev. Ti ograjo preplezajo ter uživajo v poti in lepih razgledih. Za sprehajanje po priljubljeni pešpoti in plezanje se odločajo tudi nosečnice, družine z otroki, pari, celo upokojenci. 

Tudi turista iz Ljubljane Klemna Šercerja prometna signalizacija ni ustavila. "Lepo vreme je, ne dežuje, tako da po mojem mnenju ni nevarnosti," je dejal. A zvite ograje, nasuto kamenje in razpoke v klifu kažejo, da so podori tukaj stalnica. 

Kot pojasnjuje Egon Štibilj, poveljnik civilne zaščite Piran, je nevarnost velika predvsem po hudih neurjih, ko je zemlja namočena. "Kamni, veliki kot žogice za tenis, so vsakdanji pojav," pojasnjuje in dodaja, da lahko padajoči kamni kljub majhni velikosti ubijejo človeka. 

Sanacijo bi morali začeti že zdavnaj, so prepričani domačini, a nevarnost tukaj ne preži le od zgoraj, pač pa tudi v tleh. Inštruktor Lado Celestina pripoveduje, da je lahko sprehajanje nevarno tudi pozimi ali med močnejšo burjo. 

Za sanacijo več sto tisoč evrov

V prvi fazi bi za sanacijo klifa potrebovali 650 tisoč evrov. To je bilo tudi zapisano v predlogu proračuna za letos, a ga občinski svetniki niso sprejeli. Sredstva so oklestili za pol milijona in za sanacijo pripravili 150 tisoč evrov, nam je po telefonu potrdil piranski podžupan. Šlo bo le za najnujnejša dela. 

"Najprej bi morali počistiti vse majajoče se kamne, da bi bila lahko pot varnejša in bi se lahko tudi odprla. Kasneje bi bilo dobro dodati kakšno zaščitno mrežo, ki bi varovala pred padajočimi kamni," pojasnjuje. 

Kdaj bodo obnovo začeli, še ni znano. To pa za domačine, odvisne do turizma, ni dobra novica. Če bo Piran vendarle dobil proračun za letošnje leto, bi se odprte pešpoti najhitreje lahko razveselili že sredi junija. 

Novice Novost na Bledu za boj proti gneči #video

 

 

Ne spreglejte