SiolNET. Novice Slovenija
1,99

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Parlamentarni nadzor: Knovs zanima, kaj se dogaja v slovenski policiji

1,99

termometer

Policija |  | Foto: STA
Foto: STA

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je danes izvedla nadzor nad delom policije.

Na Knovsu, ki ga vodi poslanec SD Matjaž Nemec, so sklep o izvedbi nadzora sprejeli pred dvema dnevoma. Nemec je tudi vodil današnji nadzor na policiji, ki sta ga zraven njega opravila še dva člana komisije.

"Podrobnosti konkretnega nadzora v ministrstvu ne poznamo, na splošno pa pojasnjujemo, da mora vsako delovanje KNOVS temeljiti na zakonsko predpisanih pogojih oziroma v okviru pristojnosti komisije na podlagi Zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb," so se na dogajanje odzvali na ministrstvu za notranje zadeve.

Aleš Hojs Novice Hojs vztraja pri reviziji NPU: Zavržene ovadbe so lahko tudi posledica slabo opravljenega dela policije

Na NPU inšpekcija in nadzor na zahtevo ministra

Inšpektorat za notranje zadeve sicer od ponedeljka na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), ki je del policije, opravlja izredni nadzor nad varovanjem in obravnavanjem tajnih podatkov.

"V nadzoru preverjajo, ali zaposleni v NPU ustrezno z zakonom o tajnih podatkih in podzakonskimi predpisi, sprejetimi na njegovi podlagi, določajo, označujejo, prenašajo, razmnožujejo, evidentirajo, uničujejo in arhivirajo dokumente oziroma medije, ki nosijo stopnjo tajnosti ter ali z njimi ravnajo skladno z zakonom o tajnih podatkih," pravijo na policiji.

Na NPU prav tako že nekaj časa poteka tudi nadzor nad nekaterimi preteklimi preiskavami, kar je zahteval minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Današnji nadzor Knovsa je Matjaž Nemec komentiral na Twitterju:

Na njegove besede se je takole odzval Žan Mahnič, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, zadolžen za nacionalno varnost:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin