Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 4. 2020,
19.05

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

7

Natisni članek

Koronavirus kokain marihuana droga

Torek, 28. 4. 2020, 19.05

3 leta, 12 mesecev

Pandemija ni otežila dostopa do droge

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

7

Med drogami se največ kokaina porabi v Ljubljani. Letošnja raziskava odpadnih voda je pokazala višje obremenitve kot leta 2018, prestolnici sledijo tudi preostala mesta, dostop do te droge pa v obdobju epidemije ni otežen. Najbolj razširjena droga v Sloveniji je marihuana. Po uradnih podatkih naj bi jo poskusil vsak šesti Slovenec med 15. in 64. letom. V dneh epidemije naj bi se povpraševanje po njej povečalo.

"Največ je ena ura. Sicer pa tudi 20 minut, pol urice. Čisto odvisno je, ker se dilerji ponavadi kar vozijo z avtom naokrog in pripeljejo. Kar zadeva to, res ni nobene težave, še vedno deluje," je povedal novinarjev sogovornik v oddaji Planet 18 na Planetu.

V Ljubljani se porabi daleč največ kokaina. Sledijo Maribor, Koper, Domžale in Kamnik, Novo mesto in Velenje. | Foto: Planet TV V Ljubljani se porabi daleč največ kokaina. Sledijo Maribor, Koper, Domžale in Kamnik, Novo mesto in Velenje. Foto: Planet TV

Zaseg droge
Novice S preprodajo droge bi zaslužili 15 tisočakov #foto

Uporaba drog se kljub omejitvam druženja ni ustavila

Kljub temu, da se je ustavilo družabno življenje, se uporaba drog ni ustavila. Več kot tisoč oseb se je odzvalo na aktivno anketo združenja DrogArt, s katero raziskujejo uporabo drog v obdobju epidemije. Rezultate bodo uporabili pri prilagoditvi svojih programov in pomoči.

Kljub temu, da se je ustavilo družabno življenje, se uporaba drog ni ustavila. | Foto: Getty Images Kljub temu, da se je ustavilo družabno življenje, se uporaba drog ni ustavila. Foto: Getty Images "Ali uporabljajo večje količine, kako pogosto, ali uporabljajo specifične substance, ali so mogoče zdaj izpostavljeni kakšnim novim stiskam, novim zapletom, ki se prej niso pojavljali in so povezani z epidemijo in s psihološkim in fizičnim omejevanjem gibanja," je Marko Verdnik iz združenja DrogArt opisal to, kar želijo ugotoviti z raziskavo.

Nekateri v obdobju epidemije še bolj posegajo po substancah

Nekateri v obdobju epidemije še bolj posegajo po prepovedanih substancah. Kot je dejala klinična psihologinja Maja Smrdu, smo iztrgani iz običajnega okolja, običajnega ritma in običajnega vzorca, zato se na to različno odzivamo in prilagajamo.

"In če je ta nemir povezan še s tem, da ne vem, kako bo to vplivalo na moje preživetje, ker se mi je morda znižala plača ali pa me morda služba ne čaka. Torej se lahko pridružijo še druge, dodatne skrbi," je dejala Smrdujeva.

Izet Rastoder
Novice Policija o preiskavi pri kralju banan: sum prometa z drogami #video

Najbolj razširjena droga v Sloveniji je marihuana

Najbolj razširjena droga v Sloveniji je marihuana. Po uradnih podatkih naj bi jo poskusil vsak šesti Slovenec med 15. in 64. letom.

Po uradnih podatkih naj bi marihuano poskusil vsak šesti Slovenec med 15. in 64. letom. | Foto: Reuters Po uradnih podatkih naj bi marihuano poskusil vsak šesti Slovenec med 15. in 64. letom. Foto: Reuters

V obdobju epidemije se je po informacijah vira Planet TV povpraševanje povečalo, saj so ljudje doma, nimajo česa početi, obenem pa računajo na to, da letos dopusta ne bo, zato naj bi zapravljali več. Je pa otežena dobava, manj tovora pride čez meje, zato naj bi marihuano zdaj večinoma dobivali iz lastnih virov.

Da so ob pojavu epidemije zaznali rahel dvig cen in rahlo otežen dostop do prepovedanih drog, potrjujejo tudi kriminalisti. Skupno so v tem letu zasegli več kot 64,9 kilograma različnih drog. Med njimi je bilo 58 kilogramov konoplje, dva kilograma kokaina, 0,7 kilograma heroina in manjše količine drugih snovi.

Zasežene tablete
Novice 45-letnemu Koprčanu zasegli skoraj 900 tablet s prepovedano drogo
zasežena marihuana hrvaška policija
Novice Hrvati prijeli Slovenca s skoraj pol tone marihuane #video #foto
Ne spreglejte