Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 3. 2018,
11.28

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

3

Natisni članek

Alma Sedlar Uroš Novak Borut Pahor KPK

Petek, 2. 3. 2018, 11.28

6 let, 1 mesec

Pahor zapolnil stolček namestnika na KPK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

3

Uroš Novak Borut Pahor | Foto Urad predsednika republike

Foto: Urad predsednika republike

Predsednik Borut Pahor je za namestnika predsednika Komisije za preprečevaje korupcije (KPK) imenoval Uroša Novaka. V ožji krog ponovljenega razpisa so se uvrstili trije kandidati, vendar sta se Sandi Sendelbah in Mirjam Dular umaknila še pred odločitvijo predsednika.

Novak bo petletni mandat nastopil 3. aprila. Kot so sporočili iz kabineta predsednika republike, sta Novaka za primernega ocenili dve izbirni komisiji v različnih sestavah, v letih 2014 in 2018. Dodali so, da Novak "s svojimi strokovnimi in vodstvenimi izkušnjami, s svojim dozdajšnjim delom in izkazanim poznavanjem poslanstva KPK izpolnjuje visoke strokovne kriterije za uspešno opravljanje te funkcije".

Pahor pričakuje, da bo KPK izpolnjevala svoje poslanstvo

Predsednik Pahor je ob tem izrazil pričakovanje, da se bo KPK uspešno posvetila svojemu glavnemu poslanstvu, preprečevanju korupcije, in v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi pripomogla k njeni postopni odpravi.

KPK: Novak bo dobro dopolnjeval odločnost predsednika in namestnika

Predsednik KPK Boris Štefanec je ob tem dejal, se veseli dejstva, da se je postopek imenovanja namestnika uspešno končal. Prepričan je, da bo zdaj polna sestava senata komisije pripomogla k še aktivnejšemu nadaljnjemu delu in izvrševanju nalog, ki se od senata v skladu z zakonskimi pooblastili tudi pričakujejo. Iz KPK so še sporočili, da bo Novakova zagnanost pomembno dopolnjevala obstoječo odločnost predsednika in namestnika komisije, usmerjeno v isti cilj – boj zoper korupcijo in vse, kar je s tem področjem povezano v Sloveniji.

Novi namestnik izbran v drugem krogu

Alma Sedlar je septembra lani odstopila kot namestnica predsednika KPK, kot razlog pa navedla sistematično onemogočanje opravljanja funkcije, šikaniranje, degradacije in diskriminacijo. | Foto: Bor Slana Alma Sedlar je septembra lani odstopila kot namestnica predsednika KPK, kot razlog pa navedla sistematično onemogočanje opravljanja funkcije, šikaniranje, degradacije in diskriminacijo. Foto: Bor Slana Gre za položaj, ki je bil nezaseden od septembrskega odstopa Alme Sedlar, nekdanje namestnice predsednika KPK Borisa Štefaneca. V tem obdobju je predsednik izpeljal dva postopka. Prvi se je končal brez imenovanja, saj predsednik "z nobenim kandidatom ni bil dovolj zadovoljen, da bi ga na to mesto lahko imenoval". Novak je bil izbran v drugem krogu.

Kdo je prišel v ožji krog Pahorja?

Na razpis se je prijavilo sedem kandidatov. Komisija, ki jo vodi Katarina Bervar Sternad, direktorica Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij (PIC), je Pahorju predlagala tri. To so:

  • Mirjam Dular, dolgoletna visoka uslužbenka Zavoda za varstvo narave. Leta 2009, torej v obdobju vlade Boruta Pahorja, je bila vršilka dolžnosti direktorice, nato pa se je na položaj direktorja vrnil Darij Krajčič;
  • Uroš Novak, dolgoletni vodja preiskovalno-analitskega oddelka v sektorju za nadzor na Generalnem davčnem uradu pri finančni uprave (Furs). Zakaj želi Novak, dolgoletna številka dve na Fursu, zapustiti davčno upravo, ni znano. Pri svoji nameri naj bi, kot je mogoče slišati v političnih krogih, imel podporo nekaterih posameznikov iz SDS;
  • Sandi Sendelbah, nekdanji dolgoletni vodja oddelka za finance na Mestni občini Celje.

"Gospod Pahor, vaše vabilo zavračam, ker …"

V preteklih dneh bi se morali vsi trije pri Pahorju oglasiti na pogovoru. A Sendelbaha tam ni bilo. "Vabilo za razgovor pri predsedniku republike Borutu Pahorju sem zavrnil. Zelo sem razočaran nad njegovim razmišljanjem in retoriko, zato sem presodil, da vse skupaj nima smisla," je za Siol.net pred dnevi dejal Sendelbah, ki je očitno sam ugotovil, da za imenovanje nima možnosti.

V obdobju Borisa Štefaneca se je KPK spremenila v brezzobega tigra. V zadnjem obdobju ni izpeljala nobenega odmevnejšega postopka. Štefanec se je v javnosti najpogosteje pojavljal kot bralec pravljic otrokom, ki naj bi jih na ta način ozaveščal o pomenu boja proti korupciji.  | Foto: Matej Leskovšek V obdobju Borisa Štefaneca se je KPK spremenila v brezzobega tigra. V zadnjem obdobju ni izpeljala nobenega odmevnejšega postopka. Štefanec se je v javnosti najpogosteje pojavljal kot bralec pravljic otrokom, ki naj bi jih na ta način ozaveščal o pomenu boja proti korupciji. Foto: Matej Leskovšek

"Nihče ne želi, da KPK deluje v tvornem okolju"

"Ves postopek je farsa," meni Sendelbah, ki se je lani jeseni prijavil že na prvi razpis, na katerem je Pahor iskal naslednika oziroma naslednico Sedlarjeve. Skupaj z Matejem Mencejem s KPK in nekdanjo direktorico Visoke šole za varstvo okolja iz Velenja Mileno Pečovnik je bil uvrščen v ožji izbor treh kandidatov, a nihče od njih ni prepričal Pahorja.

Dularjeva presodila, da v KPK ne bi mogla dobro delati

Med pogovorom pri predsedniku Pahorju je od kandidature odstopila tudi Mirjam Dular. Na podlagi informacij o odnosih v KPK in o obstoječih članih senata, je presodila, da v tem senatu, če bi bila vanj imenovana, verjetno dela ne bi mogla dobro opravljati

Ne spreglejte