SiolNET. Novice Slovenija
1,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor za podelitev pooblastil vojski za varovanje državne meje

1,28

termometer

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel kolednike Misijonskega središča Slovenije.
Foto: Ana Kovač

Predsednik Borut Pahor razume potrebo po podelitvi posebnih pooblastil vojski, toda izključno za varovanje državne meje, so sporočili iz njegovega urada. Takšna odločitev DZ bi bila po oceni predsednika in vrhovnega poveljnika obrambnih sil v trenutnih razmerah smiselna, "a mora biti strogo v okvirih zakona, največ za obdobje do treh mesecev".

Predsednik republike Borut Pahor se je o utemeljenosti razlogov za uveljavitev člena 37.a zakona o obrambi danes ločeno pogovarjal z ministrom za obrambo Matejem Toninom in notranjim ministrom Alešem Hojsom. Takšna odločitev državnega zbora na predlog vlade bi bila po Pahorjevi oceni v zdajšnjih okoliščinah, ki jih zaznamujeta sovpadanje povečevanja ilegalnih prehodov državne meje in ukrepanje zoper širitev koronavirusa, smiselna in sprejemljiva.

"Predsednik Pahor pa ob tem poudarja, da mora biti podelitev takšnih pooblastil strogo v okvirih zakona, največ za obdobje do treh mesecev," so v sporočilu zapisali v Pahorjevem kabinetu. Predsednik sicer ocenjuje, da se vsi pristojni organi in službe, tudi slovenska policija, trudijo opravljati svoje naloge po najboljših močeh, vendar ta v obstoječih razmerah potrebuje občasno pomoč pri varovanju schengenske meje.

Razlogov za sodelovanje vojske pri drugih nalogah, ki jih zdaj opravlja policija, pa po njegovem mnenju ni.

Slovenska vojska Novice Slovenska vojska v svoje vrste vabi pogodbene rezerviste

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 33
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin