Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2024,
17.18

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Marko Jug Valentina Prevolnik Rupel Robert Golob bolnišnica UKC Ljubljana prenova

Petek, 7. 6. 2024, 17.18

1 teden, 5 dni

Otvorili prenovljeno negovalno bolnišnico UKC Ljubljana #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Po zaključeni notranji prenovi in energetski sanaciji je danes potekala otvoritev negovalne bolnišnice na Vrazovem trgu v Ljubljani. V njej bo namesto prejšnjih 33 po novem na voljo 93 negovalnih postelj. V prostorih bolnišnice bo sicer prvih 18 mesecev delovala infekcijska klinika, ki se zaradi gradnje nove stavbe seli na različne lokacije. Kako so videti prenovljeni prostori, si oglejte v zgornjem posnetku.

Stavba negovalne bolnišnice, v kateri je nekoč delovala pediatrična klinika, je uporabno dovoljenje dobila 4. junija. Danes pa so prostore s prerezom traku slovesno odprli predsednik vlade Robert Golob, ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug.

Jug je v nagovoru poudaril, da je bila prenova še posebej velik izziv, saj je potekala v ves čas delujoči stavbi, v kateri so potekale različne dejavnosti. Med drugim se tam nahajata diabetološka ambulanta in klinični inštitut za specialno laboratorijsko diagnostiko, ki deluje pod okriljem pediatrične klinike UKC Ljubljana. Ko bo zgrajena nova infekcijska klinika, bo stavba negovalne bolnišnice po besedah Juga služila za negovalni oddelek, pa tudi za kompleksno nevrološko rehabilitacijo, kakršne v Sloveniji zaenkrat še ne poznamo.

Predstojnik infekcijske klinike Matjaž Jereb je ob tem poudaril, da dodatne postelje, ki so jih pridobili s prenovo negovalne bolnišnice, v kliničnem centru nujno potrebujejo. "V prihodnosti bomo s tem razbremenili našo centralno stavbo UKC Ljubljana, predvsem postelje, ki so namenjene obravnavi akutno bolnih, in omogočili lažje sprejemanje bolnikov s kompleksnimi zdravstvenimi težavami, ki gravitirajo v Ljubljano iz celotne države in tudi iz tujine," je dejal.

Golob poudaril, da je zdravstvo prva prioriteta te vlade

Golob je ob tej priložnosti znova poudaril, da je zdravstvo prva prioriteta te vlade. Napovedal je, da bodo vsak dan dodali nov kamenček v mozaiku močnega, zdravega javnega zdravstvenega sistema. "Odpirali bomo obnovljene bolnišnice, zastavljali bomo gradnjo novih, nabavljali bomo helikopterje, spreminjali bomo pravila, da bodo bolj pravična pri opravljanju storitev, spreminjali bomo pogoje, v katerih boste opravljali svoje delo, da bodo bolj prilagojeni vašim potrebam, da bodo bolj prilagojeni pacientovim potrebam," je napovedal.

Objekt negovalne bolnišnice je po navedbah UKC Ljubljana skozi desetletja delovanja omogočal tako zdravljenje kot promocijo zdravja otrok v državi. Trakti A, B in C so bili zgrajeni pred več kot pol stoletja, trakt D pa leta 1998. Leta 2008 se je pediatrična klinika preselila v nov objekt, v njenih nekdanjih prostorih pa je ministrstvo za zdravje leta 2011 po dogovoru z Mestno občino Ljubljana uredilo negovalno bolnišnico. Prenova objekta se je začela januarja 2022, dokončana pa je bila 30. maja 2024.

Naložbo so sofinancirali Republika Slovenija in EU iz Evropskih strukturnih in investicijskih skladov v okviru odziva Unije na pandemijo covid-19 ter UKC Ljubljana. Po podatkih ministrstva za zdravje je obnova prostorov stala približno 7,1 milijona evrov, energetska prenova pa 4,3 milijona evrov. Skupaj vrednost investicije tako znaša 11,4 milijona evrov z DDV.

Jug je v nagovoru poudaril, da je bila prenova še posebej velik izziv, saj je potekala v ves čas delujoči stavbi, v njej pa so potekale različne dejavnosti. | Foto: STA Jug je v nagovoru poudaril, da je bila prenova še posebej velik izziv, saj je potekala v ves čas delujoči stavbi, v njej pa so potekale različne dejavnosti. Foto: STA

Robert Golob v Posavju
Novice Slovenija bo kupila dva namenska helikopterja za reševanje življenj #video
operacija UKC
Novice Razmere v zdravstvu se naglo poslabšujejo: nad dopustno čakalno dobo čaka že 153 tisoč pacientov
Robert Golob v Posavju
Novice Golob pojasnil, kje bo dobil milijardo evrov za gradnjo javnih najemnih stanovanj #video
Ne spreglejte