SiolNET. Novice Slovenija
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Opozorilo za vso državo: razglašena velika požarna ogroženost

0,32

termometer

Požar nad Preddvorom | V prihodnjem sedemdnevnem obdobju bistvenih sprememb ni pričakovati, sušne razmere bodo vztrajale, v četrtkovi izdaji Sušomer navaja agencija za okolje. | Foto: Uprava za zaščito in reševanje
V prihodnjem sedemdnevnem obdobju bistvenih sprememb ni pričakovati, sušne razmere bodo vztrajale, v četrtkovi izdaji Sušomer navaja agencija za okolje. Foto: Uprava za zaščito in reševanje

Za vso Slovenijo je od danes razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, zato je prepovedano kurjenje in izvajanje aktivnosti, ki lahko povzročijo požar. Pristojni napovedujejo poostren nadzor. Agencija za okolje opozarja, da so se sušne razmere v večjem delu države zaradi visokih temperatur in visokega izhlapevanja poslabšale.

Najbolj so se sušne razmere poslabšale v osrednjem delu Slovenije, na Notranjskem in v Ljubljani z okolico, kjer vlada t. i. izjemna suša.

V preostalem delu zahodne polovice države so t. i. izrazito sušne razmere, s tem da na Goriškem izrazita suša vztraja neprekinjeno že peti teden. Na vzhodu so razmere v površinskem sloju tal nekoliko boljše, zmerno sušne, v Pomurju, na Dolenjskem in v Beli krajini pa so običajne razmere za ta čas v letu, navaja agencija za okolje.

Več prepovedi, na terenu bodo inšpektorji 

Zaradi sušnih razmer je uprava za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države. Tako je od danes v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov oziroma snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano kuriti.

ogenj Novice Ljubljana: silovit požar v celoti uničil stanovanje

Prepovedano je tudi požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove in zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemet.

V času razglašene velike požarne ogroženosti bosta poostren nadzor izvajala inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policija.

V prihodnjih dneh bo jasno in vroče vreme z možnostjo posameznih neviht, prehodno bo v soboto vročina nekoliko popustila, konec vročinskega vala pa naj bi bil v drugi polovici prihodnjega tedna.

Hvar požar Novice Požar na Braču in Hvaru se je nevarno približal hišam požar skakalnice Sportal Požar zajel tri manjše skakalnice Piščančja farma Planet TV Gasilci rešili tri tisoč piščancev, ki jim je grozila poplava požar Aten Novice Zaradi vročine na jugu Aten obsežen požar eksplozija zabojniki Novice Najmanj 35 mrtvih in več kot 300 poškodovanih v eksploziji po požaru

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin