SiolNET. Novice Slovenija
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odsotnost poslancev na sejah se bo objavljala v informacijskem sistemu DZ

0,58

termometer

Državni zbor | Upravičenost odsotnosti poslancev ugotavlja mandatno-volilna komisija. Če bo poslanec neupravičeno odsoten, bo sankcioniran na način, da mu ne bo pripadal dnevni zaslužek in stroški za tisti dan, so pojasnili v kabinetu predsednice DZ. | Foto: STA
Upravičenost odsotnosti poslancev ugotavlja mandatno-volilna komisija. Če bo poslanec neupravičeno odsoten, bo sankcioniran na način, da mu ne bo pripadal dnevni zaslužek in stroški za tisti dan, so pojasnili v kabinetu predsednice DZ. Foto: STA

Na seji komisije za poslovnik so člani na pobudo predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič sprejeli sklep, da se od zdaj naprej odsotnost poslancev na sejah DZ objavlja v informacijskem sistemu DZ, odsotnih poslancev pa tako predsedujoči na seji ne bo več poimensko našteval. Spremembe pravilnika o neopravičeni odsotnosti poslancev bo preverila mandatno-volilna komisija.

Obvestilo o odsotnih poslancih se bo od zdaj naprej v informacijskem sistemu DZ med sejo posodabljalo. Poslanec bo štel za odsotnega, če ne bo prisoten niti na tretjem glasovanju o isti zadevi. Torej v primerih, ko na glasovanju ni dosežen kvorum in je glasovanje treba trikrat ponavljati.

Neopravičeno odsotne poslance bodo doletele sankcije

Upravičenost odsotnosti poslancev ugotavlja mandatno-volilna komisija. Če bo poslanec neupravičeno odsoten, bo sankcioniran na način, da mu ne bo pripadal dnevni zaslužek in stroški za tisti dan, so pojasnili v kabinetu predsednice DZ.

Mandatno volilna komisija bo sicer spremembe pravilnika za ugotavljanje neopravičene odsotnosti poslancev vzela pod drobnogled in ga po potrebi spremenila v skladu s poslovnikom, so še sklenili na seji.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je namreč na komisijo za poslovnik naslovila več vprašanj za tolmačenje poslovnika glede prisotnosti poslancev na sejah. Med drugim, ali je mogoče prisotnost na sejah enačiti z navzočnostjo ob glasovanju, pa tudi, ali predsedujoči lahko navede odsotne poslance, ki se niso opravičili.

Predsednica DZ je sicer na seji v začetku julija poslance razburila prav s tem, ko je povedala, kdo izmed odsotnih poslancev se ni opravičil. Za tem je Klakočar Zupančičeva opravila posvet z vodji poslanskih skupin, pri čemer so sklenili, da bo člene poslovnika tolmačila komisija DZ za poslovnik.

Tatjana Bobnar Novice Bobnarjeva: Politika se mora končati pred vrati generalnega direktorja policije #video Urška Klakočar Zupančič Novice Klakočar Zupančičeva: Treba je ločevati med političnimi usmeritvami in vmešavanjem v policijo 30. obletnica DZ Novice Pahor ob 30-letnici DZ: Obletnico praznujemo s ponosom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin