Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
19.38

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

23

Natisni članek

splav pravica do življenja ženske ženske prekinitev nosečnosti

Torek, 5. 3. 2019, 19.38

5 let, 1 mesec

Odločila se je za splav: "Ko sem izvedela, da sem noseča, nisem bila srečna" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

23

Potem ko je tožilstvo umaknilo obtožni predlog zoper visokega predstavnika slovenske Katoliške cerkve Tadeja Strehovca, ideološki boj med pravico do splava na eni in pravico do življenja na drugi strani pušča grenak priokus pri vseh ženskah, ki so splav doživele. Te namreč zatrjujejo, da ne gre za samoumevno pravico.

Zgodovina splava je tako dolga kot zgodovina rojevanja, so poročali v oddaji Danes na Planetu. Sogovornica, ki želi ostati anonimna, se je pred petimi leti odločila za splav, ker ni videla drugega izhoda: "Živela sva v majhnem podnajemniškem stanovanju. Finančni položaj je bil slab, mama mi je umirala, imela sem dolgove. Nikakor ni bil čas za kakršenkoli večji korak."

Potem ko se je že odločila za ta korak, so jo še večkrat prepričevali, naj tega ne naredi, in to kljub podpisu dokumenta in dokončni odločitvi, da otroka ne more imeti. "Ste prepričani, da si ne bi raje premislili? Ste ravno v zlatih letih, da bi postali mama," se je spominjala sogovornica.

Tadej Strehovec
Novice Tožilstvo umaknilo obtožni predlog zoper Tadeja Strehovca #video

"Takrat ko sem bila noseča, nisem bila srečna"

V Sloveniji je pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok zapisana v ustavo. Da je 55. člen takšen, kot je, je odgovorna tudi socialna psihologinja in docentka na ljubljanski fakulteti za družbene vede Metka Mencin Čeplak, ki se je v svojem poslanskem mandatu zavzemala za pravice žensk. 

"Prekinitev nosečnosti so poznali že v starem Egiptu, dokaze o prekinitvi nosečnosti imamo že iz antične Grčije in antičnega Rima. To dokazuje, da je vprašanje nezaželene nosečnosti zelo pomembno vprašanje, ne samo za ženske," je pojasnila Mencin-Čeplakova.

"Takrat ko sem izvedela, da sem noseča, nisem bila srečna. Bila sem v paniki, počutila sem se, kot da z mojim telesom nekaj ni v redu," je pripovedovala anonimna sogovornica, ki se je pred leti odločila za splav.

žalost, ženska
Novice Nemški zdravniki bodo ženske lahko informirali o splavu

"To ni zapoved ali prepoved, ampak svobodna odločitev vsake posameznice"

Direktorica Inštituta 8. marec in avtorica knjige Pogumne punce Nika Kovač je v okviru svoje magistrske naloge Odločanje o rojstvu otrok v Sloveniji raziskovala, zakaj se ženske odločijo za splav: "To ni zapoved, da naj ženske naredijo splav, kot jo radi predstavljajo nekateri radikalni aktivisti. To ni prepoved, naj ženska ne naredi splava, ampak je svobodna odločitev vsake posameznice."

Direktorica Inštituta 8. marec in avtorica knjige Pogumne punce Nika Kovač poudarja, da je splav ni zapoved ali prepoved, ampak svobodna odločitev vsake ženske. | Foto: STA , Direktorica Inštituta 8. marec in avtorica knjige Pogumne punce Nika Kovač poudarja, da je splav ni zapoved ali prepoved, ampak svobodna odločitev vsake ženske. Foto: STA ,

Kljub temu bolnišnično osebje in tudi družina mnogokrat vzbujajo slabo vest in pritiskajo na moralo, je povedala anonimna sogovornica, ki ji niso omogočili nebolečega posega, čeprav ji to po zakonu pripada: "Z mano so medicinske sestre nekoliko grdo ravnale. Ob koncu je nato prišel ginekolog, ki je rekel: Joj, in to na božični večer."

Nosečnost, nosečnica
Novice Na Irskem prvič v zgodovini dovoljena umetna prekinitev nosečnosti

Zaradi nevarnih in nezakonitih postopkov na leto umre kar 47 tisoč žensk

V 21. stoletju pravico do splava jemljemo kot samoumevno. Konservativna poljska vlada je pred dvema letoma želela uvesti zaporno kazen za ženske, ki bi opravile umetno prekinitev nosečnosti, in za zdravnike, ki bi poseg opravili. A ko se ženska za ta korak odloči, ga bo po besedah Mencin-Čeplakove storila.

"Ko se ženska trdno odloči, da ne bo donosila, bo končala nosečnost tudi za ceno svojega življenja, tako ni bilo samo nekoč, ampak je tudi v današnjem času," je razložila socialna psihologinja. Zaradi nevarnih in nezakonitih postopkov, ki jih opravijo ženske v državah, kjer splav ni zakonit, vsako leto po svetu umre kar 47 tisoč žensk, so še poročali na Planetu.

Ne spreglejte