Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2019,
13.45

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

19

Natisni članek

Danes Danes svoboda govora splav Tadej Strehovec

Ponedeljek, 4. 3. 2019, 13.45

5 let, 1 mesec

Tožilstvo umaknilo obtožni predlog zoper Tadeja Strehovca #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

19

Tožilstvo je umaknilo obtožni predlog zoper Zavod za družino in kulturo življenja ter direktorja zavoda Tadeja Strehovca zaradi očitkov spodbujanja sovraštva in nasilja oziroma nestrpnosti na portalu 24kul.si. Tožilstvu namreč ni uspelo identificirati avtorja spornega članka.

Tadeju Strehovcu so na ljubljanskem okrajnem sodišču sodili zaradi članka z naslovom Seznam članov abortivnega lobija, podpisanega s psevdonimom, ki je bil leta 2016 objavljen na spletnem portalu 24kul.si. V njem je navedenih 264 oseb in 13 organizacij, ki so podpisale pobudo za zaščito ustavnih pravic žensk.

Česa je Strehovca bremenil obtožni predlog?

Obtožni predlog je Strehovca bremenil, da je kot odgovorni urednik portala odobril objavo članka, v katerem so bili omenjeni podpisniki "žaljivo in posmehljivo označeni kot člani slovenskega abortivnega lobija, ki je odgovoren za splav 350.000 žensk".

Po današnjem poročanju Dnevnika je izvedenec na področju računalniške stroke Miran Ulbin povedal, da iz podatkov, ki jih je lahko pridobil, ni mogoče identificirati, ali je Strehovec avtor spornega članka. Prav tako iz podatkov ni mogoče določiti, katere konkretne osebe so sodelovale pri kreiranju tega članka. Prek skupnega gesla, ki je sicer povezano tudi s Strehovčevim naslovom na gmailu, je namreč do objave lahko dostopalo več oseb. Tožilstvo je na koncu obtožni predlog umaknilo.

Tadej Strehovec
Novice V Ljubljani grafit, ki duhovniku Strehovcu grozi s smrtjo

Strehovec: To je velika zmaga za svobodo izražanja

Tožilka Ana Kirn je po navedba Dnevnika opozorila, da Strehovec kot direktor Zavoda Kul, ki je lastnik spletnih strani, ni hotel sodelovati pri razkritju dejanskega avtorja. Kot je dejala po današnji obravnavi, so ocenili, da Strehovcu ni mogoče dokazati, da je bil sam avtor tega članka, niti da je predhodno dovolil objavo tega članka.

Sodišče je po umiku obtožnega predloga izreklo zavrnilno sodbo, je poročala Televizija Slovenija. "To je velika zmaga za svobodo izražanja v naši državi, obenem pa tudi velika zmaga za vse zagovornike pravic nerojenih otrok in za vse tiste, ki si prizadevamo za družbo brez vseh oblik nasilja, tudi do nerojenih otrok," je po obravnavi povedal Strehovec.

"To je velika zmaga za svobodo izražanja v naši državi, obenem pa tudi velika zmaga za vse zagovornike pravic nerojenih otrok," se je na odločitev odzval Tadej Strehovec. | Foto: STA , "To je velika zmaga za svobodo izražanja v naši državi, obenem pa tudi velika zmaga za vse zagovornike pravic nerojenih otrok," se je na odločitev odzval Tadej Strehovec. Foto: STA ,

"Prav tako razumem odločitev sodišča kot spodbudo, da v Zavodu za družino in kulturo življenja Kul.si okrepimo prizadevanja za zaščito nerojenih otrok v naši državi," je še sporočil Strehovec. Na razprave o sovražnem govoru se je odzvala tudi komisija za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK).

Tadej Strehovec
Novice Strehovec: Nisem spodbujal sovraštva. Pred sodiščem protest v njegovo podporo. #video

Pirc Musarjeva: Odločitev tožilke je pravilna

Umik obtožnega predloga in postopek je za Planet komentirala tudi Nataša Pirc Musar, predsednica prvega Sveta za odziv na sovražni govor, odvetnica in nekdanja informacijska pooblaščenka. Kot je dejala, je odločitev tožilke pravilna, ne moremo pa govoriti o zmagi pravice do svobode izražanja, ker do meritorne odločitve sploh ni prišlo. 


Stres: Nedopustno nizka raven govorjenja o krščanstvu in vlogi Cerkve

Po navedbah predsednika komisije Antona Stresa je namreč raven javnega govorjenja o političnih nasprotnikih pa tudi o krščanstvu, vlogi Cerkve in dejanski humanistični vsebini krščanskega verovanja velikokrat "nedopustno nizka, izobrazba in poznavanje zadev površna, pomanjkljiva, enostranska in prežeta z nasprotno ideologijo".

Komisija med drugim navaja še, da želi "del slovenske politike zlorabiti sicer upravičeno nasprotovanje sovražnemu govoru za omejevanje svobode izražanja", kar je po njenih navedbah toliko bolj nesprejemljivo, ker je svoboda misli in izražanja ena najbolj temeljnih človekovih pravic in pogojev za demokratično stanje v državi.

Vse pristojne institucije komisija poziva, da zaščitijo svobodo izražanja in da "se zoperstavijo pritiskom tistih družbenih skupin, ki želijo v imenu boja proti sovražnemu govoru ožiti polje javne razprave ter kaznovati tiste, ki imajo pogum izražati prepričanja, drugačna od tistih, ki jih zastopajo centri politične in ideološke moči".

Novice Sojenje Strehovcu: protest v podporo cerkvenemu dostojanstveniku

Pred sodiščem številni podporniki Tadeja Strehovca

Sojenje se je začelo oktobra lani, ko je Strehovec zavrnil očitke o spodbujanju sovraštva na portalu 24kul.si. Dejal je, da pred objavo ni bil seznanjen s spornim člankom na portalu in da ni odgovorni urednik portala, saj to ni medij. Poudaril je pravico do svobode veroizpovedi in stališča do nerojenih otrok.

Podporo so Strehovcu pred prvo in tudi nadaljnjimi obravnavami na sodišču izrekli številni podporniki na posebnih shodih. Med drugim so ga podprli tudi v SŠK in drugih katoliških organizacijah ter nekateri vidni politični predstavniki.

Ne spreglejte