Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2014,
12.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

analiza kongres Pozitivna Slovenija volitve Alenka Bratušek Zoran Janković

Petek, 25. 4. 2014, 12.22

7 let, 12 mesecev

Odločala bo številka 46, ne spopad na kongresu PS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada Boruta Pahorja je padla, ko ni imela več večine v državnem zboru. Tudi tokrat bodo o novih volitvah odločali poslanci, ne glede na izid spopada med Alenko Bratušek in Zoranom Jankovićem.

Na delu je demokracija: imamo dva kandidata in tajne volitve. Tisti, ki bo prejel več glasov, bo zmagovalec in bo vodil stranko. To je proces, ki bi ga morala demokratična stranka izpeljati že pred časom. Sploh če gre za največjo vladno stranko, ki je brez predsednika s polnimi pooblastili že več kot eno leto.

Kongresna razprava za zaprtimi vrati? Da ima ta stranka težave, ki jih druge parlamentarne stranke ne poznajo, kaže tudi razmišljanje, da bi kongres zaprli za javnost po tem, ko bosta Bratuškova in Janković končala kongresne govore in se bo začela razprava članov stranke.

Kot je nenavadno tarnanje, da se bo svet podrl, če na današnjem kongresu Pozitivne Slovenije zmaga njen ustanovitelj Zoran Janković. Sploh če je podprto z zavajanjem, da bi lahko v tem primeru predčasne volitve izpeljali že pred poletjem, kot sta včeraj razlagala Karl Erjavec in Dejan Židan.

Tudi če bi predsednica vlade odstopila že v soboto, je namreč rokovnik tak, da bi se lahko na volišča odpravili globoko junija ali pa še pozneje, ko je večina ljudi na dopustih.

Navidezna politična stabilnost Dejstvo je, da se bo politična nestabilnost nadaljevala ne glede na izid kongresa Pozitivne Slovenije, a to ni nič novega, saj je bila politična stabilnost zgolj navidezna. Spomnimo lahko na dramo in govorjenje o predčasnih volitvah pred sprejetjem nepremičninskega davka konec lanskega leta. Ko ga je ustavno sodišče pred mesecem dni razveljavilo, je koalicija le dober teden pozneje enotno zagotavljala, da je našla nadomestni denar in da je odločena izpeljati mandat do konca.

Je res rekla, da bo odstopila? Pozorno spremljanje izjav Alenke Bratušek v zvezi z ravnanjem po kongresu kaže, da vendarle pušča odprte možnosti. Na vprašanje, ali bo v primeru poraza na kongresu odstopila kot premierka, namreč ne odgovarja z enoznačnim "da", ampak ponavlja, da si ne predstavlja, kako bi vodila vlado, če nima podpore svoje stranke.

Poleg tega je Bratuškova, ko je napovedala boj za polni mandat v svoji stranki, napovedala tudi glasovanje o zaupnici. Če bi "padla" v stranki, ki ima v parlamentu 27 poslancev, na prvi pogled res ni logično, da gre v parlament po zaupnico. A dejstvo je, da bodo poslanci po morebitnem porazu Bratuškove soočeni z možnostjo, da so pred vrati nove volitve.

Štejemo do 46 To pa pomeni, da bi se začelo preštevanje, ali v parlamentu res večina podpira še ene predčasne volitve ali se vendarle lahko oblikuje večina 46 poslancev za nadaljevanje mandata.

Takšno preštevanje bi se najprej zgodilo v poslanski skupini Pozitivne Slovenije, ki lahko razpade na dva dela. Če bo Jankoviću še naprej ostalo zvestih le nekaj poslancev, obstajajo možnosti za preživetje Alenke Bratušek na čelu vlade. Tudi če odstopi kot premierka, sledi seznanitev državnega zbora z odstopom, nato pa lahko parlament v 30 dneh izvoli novega predsednika vlade.

Tehnični mandatar do konca mandata Na vprašanje, ali bi lahko ponovno kandidirala za premierko po tem, ko bi se večina med poslanci PS in v državnem zboru zbistrila, Bratuškova še ni odgovarjala. Seveda pa bi se lahko našel še kakšen kandidat za vodenje vlade, recimo tehnični mandatar, ki bi vlado vodil do morebitnih jesenskih volitev ali pa celo do konca mandata prihodnje leto.

Velja spomniti, da je koalicija lani spomladi Bratuškovo za premierko izvolila za eno leto. Nato je premierka že čez dobrega pol leta pohitela z zaupnico, po uspešnem preizkusu v parlamentu pa so vsi govorili, da bodo vztrajali do konca mandata.

Kri in poljub smrti Do konca današnjega dne bodo stvari jasnejše. Prelomna bosta dva dogodka. Obliko spopada bosta s svojimi govori na kongresu začrtala Janković in Bratuškova. Takrat bo dokončno jasno, kako "krvavo" bo. Presenečenj ne velja izključiti.

Usodi vlade in koalicije pa bosta jasnejši, ko bodo razglašeni rezultati dvoboja med ustanoviteljem stranke in njegovo (začasno) naslednico, ki jo je v predsedovanje stranki pospremil z objemom, na srečanju v vladni palači nekaj mesecev pozneje pa z znamenitim poljubom, ki so ga nekateri razglasili za poljub smrti.

Ob morebitni zmagi Alenke Bratušek na kongresu je malo verjetno, da ne bi še naprej vodila vlade. Če pa po morebitnem porazu ne bo brezpogojno odstopila kot premierka, je verjetnejša možnost, da se bo v državnem zboru oblikovala večina, ki ima raje številko 46 kot pa negotovo prihodnost.

Ne spreglejte