Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2017,
12.12

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

zdravstvo Marija Pfeifer UKC Ljubljana

Torek, 5. 12. 2017, 12.12

6 let, 4 mesece

Odhajajoča strokovna direktorica UKC dosegla pomembno zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Marija Pfeifer | Foto STA

Foto: STA

Marija Pfeifer, odhajajoča strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je tik pred razrešitvijo na sodišču dosegla pomembno zmago.

Po več letih pravdanja je dokazala, da je izpolnjevala pogoje za položaj strokovne direktorice, na katerega je bila imenovana leta 2015. 

Tožbo zoper njeno imenovanje in razveljavitev razpisa je sprožila protikandidatka Bojana Žvan, nekdanja predstojnica nevrološkega oddelka za možganske kapi. Odnesel jo je primer Radan, ki je spadal v njeno pristojnost. Na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani so tožbeni zahtevek zavrnili. 

Žvanova je neuspešno kandidirala tudi na zadnjem razpisu, na katerem je svet UKC za strokovno direktorico izbral Jadranko Buturović Ponikvar, do zdaj predstojnico kliničnega oddelka za nefrologijo. Mandat bo nastopila 2. januarja, ko se bo Pfeiferjeva upokojila. 


Preberite še:

Svet UKC Ljubljana v iskanje naslednika Pfeiferjeve 

Svet UKC Ljubljana začel postopek razrešitve vodstva


Sodišče pritrdilo UKC Ljubljana

Takoj po porazu na razpisu leta 2015 je Žvanova proti UKC Ljubljana vložila tožbo, v kateri je navajala, da je bila Pfeiferjeva imenovana nezakonito. Po njenem mnenju ni izpolnjevala razpisnih pogojev, to je štirih let delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v zdravstvu.

UKC Ljubljana | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Sodišče je zdaj pritrdilo argumentom UKC Ljubljana, da je od marca 2006 do oktobra 2014 opravljala vodstvene naloge kot vodja endokrinološkega oddelka, tega pa po kolektivni pogodbi ni bilo mogoče zapisati v njeno pogodbo o zaposlitvi.

Ker je Pfeiferjeva dve leti ob plači prejemala dodatek za vodenje, nato pa še šest let položajni dodatek za vodenje, je to po mnenju UKC Ljubljana in po mnenju Inštituta za delo zadosten dokaz, da je imela tudi vodstvene izkušnje.

Tudi po oceni sodišča je "prejemanje položajnega dodatka odločilno za presojo, ali posamezni zdravnik opravlja delo na vodstvenem delovnem mestu", zato se ni odločilo za razveljavitev sklepa o imenovanju Pfeiferjeve.

Žvanova tudi v drugo neuspešna

Kot brezpredmetno je ocenilo zahtevo Žvanove, da se ponovi razpis za strokovnega direktorja, saj je vmes UKC Ljubljana, kot rečeno, že objavil nov razpis. 

Bojana Žvan je tudi v drugo ostala praznih rok na razpisu za strokovno direktorico UKC Ljubljana. | Foto: STA , Bojana Žvan je tudi v drugo ostala praznih rok na razpisu za strokovno direktorico UKC Ljubljana. Foto: STA , Za imenovanje Buturović Ponikvarjeve je glasovalo 10 od 11 članov sveta. "Svet je pregledal program obeh kandidatk, upošteval je mnenje strokovnega sveta, ki je odločal prejšnji teden in ocenil, da je program dr. Buturović Ponikvarjeve tisti, ki zagotavlja uspešno delo strokovne direktorice," je po novembrski seji dejal predsednik sveta Jože Golobič.

Po prvih izjavah Žvanove je pričakovati, da tokratnega izbora ne bo izpodbijala, ker je z njim zadovoljna. 

Na Pfeiferjevo so sicer dlje časa letele kritike, predvsem njenih (nekdanjih) sodelavcev, v javnosti pa so se pojavljali predvsem očitki o dobaviteljskih poslih družine Pfeifer z UKC Ljubljana.

V delovnem sporu je šlo tudi za obračun dveh znanih in vplivnih odvetniških imen. Na strani Žvanove je bila pisarna Mihe Kozinca, na strani Pfeiferjeve pa pisarna Stojana Zdolška.

Ne spreglejte