SiolNET. Novice Slovenija
1,43

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Svet UKC Ljubljana začel postopek razrešitve vodstva

1,43

termometer

Andraž Kopač
Foto: Ana Kovač

Svet univerzitetnega kliničnega centra (UKC) je danes sprejel sklep o začetku postopka razrešitve generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača in strokovne direktorice Marije Pfeifer, je po seji sveta povedal novoizvoljeni predsednik sveta Jože Golobič.

Golobič je v izjavi za medije po seji sveta dejal, da je svet ugotovil, da obstajajo razlogi za začetek postopka razrešitve Kopača in Pfeiferjeve. Zaradi velike količine dodatnega gradiva pa je bila seja na tej točki prekinjena in se bo nadaljevala v četrtek ob 18. uri, je dodal.

"Svet je obravnaval trenutne razmere v UKC Ljubljana in stanje na področju izvajanja programa obravnave otrok s prirojeno srčno napako v UKC ter odgovornost za stanje na tem področju. Na tajnem glasovanju so svetniki sprejeli dva sklepa, s katerima ugotavljajo, da obstajajo razlogi za pričetek postopka za razrešitev generalnega direktorja in strokovne direktorice UKC Ljubljana," so sporočili iz naše največje bolnišnice.

Vlada je v zadnjih tednih zamenjala vseh šest predstavnikov ustanovitelja v svetu UKC Ljubljana. Po odstopu treh predstavnikov v začetku oktobra, potem ko se je na svet UKC vsul plaz kritik, ker niso odločali o razrešitvi vodstva UKC zaradi stanja na področju otroške kardiologije, je vlada 12. oktobra opravila prvo vrsto imenovanj.

Kdo so predstavniki ustanovitelja v svetu UKC?

Nato pa je v četrtek zamenjala še preostale tri predstavnike ustanovitelja v svetu zavoda. Dan prej je namreč v javnosti odjeknila novica, da program otroške srčne kirurgije zapuščata edina dva domača kirurga, ki sta se izobraževala za otroško srčno kirurgijo. Tako so zdaj predstavniki ustanovitelja v svetu UKC:

- Alenka Kolar,

- Jože Golobič,

- Drago Kreš,

- Alenka Bradač,

- Anica Užmah in

- Mojca Ramšak Pešec.

Cerar hoče menjavo vodstva

Pred tem se je ministrica Milojka Kolar Celarc sestala s predstavniki ustanovitelja. Kolar-Celarčeva je sicer že pred meseci pozvala k odstopu vodstvo UKC Ljubljana zaradi iste težave. Vodstvo UKC razloga za odstop ne vidi.

Tudi danes je premier Miro Cerar ob odprtju novega dela urgence javno pozval k zamenjavi vodstva Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Kot je dejal, gre za objektivno odgovornost.

"Po številnih težavah in po odstopu zdravnikov je to položaj, v katerem je izgubljeno javno zaupanje v vodstvo UKC, zato nastopi objektivna odgovornost," je pojasnil. Ministrski predsednik zato pričakuje, da bo na podlagi objektivne odgovornosti njegov poziv spoštovan "in da bo pristojno telo storilo tisto, kar mora".

"Pretnar-Oblakova odstopila, ker ni soglašala s spremembami"

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je o odstopu predstojnice kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Janje Pretnar Oblak pojasnila, da je ta v preteklosti že ponudila odstop. Po prihodu iz tujine pa je to storila vnovič, ker ni soglašala z uvedbo potrebnih sprememb na oddelku, je navedla.

Kot je v izjavi za medije ob robu odprtja novih prostorov splošne nujne medicinske pomoči in internistične prve pomoči pojasnila Pfeiferjeva, je Pretnar-Oblakova prvič odstopila spomladi 2016, odstop, ki ni bil sprejet, je ponudila tudi pred nekaj meseci pred odhodom v tujino, po vrnitvi iz tujine pa je odstop ponudila znova, ker pravi, da je še vedno pod pritiskom sodelavcev in kritik dela pri projektu Telekap, ki ga je vodila.

Prav tako bi bilo treba na omenjenem oddelku uvesti spremembe za vzpostavitev enakomernih obremenitev zdravnikov in spremembe na intenzivni enoti, s čimer pa Pretnar-Oblakova ni soglašala in je odstopila, je dejala Pfeiferjeva.

 

 

 

 

 

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Kritik / 14.11.2017. ob 18:14 +4 - 1

  Tega bi bilo treba kaznovati, ki je tega šmrkavca sploh postavil za GD UKC ....

  +4 - 1
 • stanly / 14.11.2017. ob 21:43 +3 - 1

  ministrica je postavila direktorja KC, sedaj pa bi morala odstopiti skupaj z njim...

  +3 - 1
 • TTbow / 14.11.2017. ob 19:05 +3 - 3

  Sedaj, ko gre čez mesec dni Fafarjeva tako ali tako v pokoj, jo bodo opoklicali??! A se hecajo, res mislijo, da kdo verjame,da to ni zmenjeno. V zapor bi jo morali dati za sankcijo, ne da gre zdej lepo v pokoj in vleče 3 jurje neto za to, da je vse zaj+bala v nula na UKCju. Res čudovito darilo za tako odlično delo.

  +3 - 3
delitve: 30
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin