Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 7. 2018,
19.49

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

6

Natisni članek

noad Sirija Islamska država Rok Žavbi

Četrtek, 26. 7. 2018, 19.49

5 let, 8 mesecev

Odraščal je kot kristjan, nato pa novačil teroriste Islamske države #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

6

Rok Žavbi se je v sredo zvečer po dveh letih zapora in izgonu iz Italije v spremstvu dveh italijanskih policistov vrnil domov. Gre za enega od dveh znanih Slovencev, ki sta se v Siriji borila na strani Islamske države. Danes sta Žavbi in njegov oče napadla novinarsko ekipo Planet TV. Kdo je Rok Žavbi in zakaj se je odločil, da se pridruži skrajni islamistični skupini?

Rok Žavbi je bil v Italiji zaradi novačenja borcev za skrajno skupino Islamska država (IS) in posedovanja orožja obsojen na zaporno kazen. Po prestani kazni ga je Italija iz varnostnih razlogov in zaradi javne varnosti izgnala, + v sredo zvečer pa se je vrnil v Slovenijo.

Žavbi in njegov oče napadla ekipo Planet TV

Žavbi in njegov oče sta danes v vasi Pšajnovica napadla novinarsko ekipo Planet TV (dogajanje si lahko ogledate v zgornjem videoposnetku). Novinarju in snemalcu, ki sta stala na cesti pred hišo družine, se je najprej približal oče Roka Žavbija in ju začel preganjati z javne površine ter vpiti, da jima ne dovoli snemanja. Nato se je z avtomobilom pripeljal še Rok Žavbi in fizično napadel snemalca in novinarja. Žavbi je oba brcal in udarjal s pestmi, skupaj z očetom pa sta ju tudi grobo zmerjala. Uredništvo Planet TV je dogodek že prijavilo policiji.

V Italiji izuril dva borca, ki sta odšla v Sirijo

Žavbi je Italijanom ob predaji v kar 14-urnem zaslišanju potrdil, da je bil od junija do septembra 2013 na bojišču, najprej kot del zdravstvene oskrbe, potem tudi kot oborožen borec. Na zahtevo voditelja skrajne muslimanske ločine vahabitov v Bosni in Hercegovini, tam zaprtega imama Bilala Bosnića, naj bi Žavbi v Italiji izuril dva borca, ki sta nato odšla v Sirijo, Ismarja Mesinovića in Minferja Karamalskega. Eden je bil v Siriji ubit leta 2014.

Kdo je Rok Žavbi

Rok Žavbi je po izobrazbi zdravstveni delavec, odraščal je kot kristjan. Pred leti so ga njegovi najbližji opisali kot mirnega fanta, a da se je vse spremenilo, ko se je leta 2013 vrnil iz Sirije. V Siriji naj bi se z džihadisti boril proti diktaturi sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Osemindvajsetletnik je najprej prebral Sveto pismo, nato judovske spise, potem pa še Koran. Ta ga je najbolj navdušil, saj se je pred leti v enem od intervjujev opredelil kot sunit. Zakaj ravno islam? Ker so v njem prepovedane oblasti.

"Rok je bil čisto navaden otrok. V otroštvu smo se skupaj igrali. Stike pa smo prekinili po tem, ko je šel v srednjo šolo," je pred dvema letoma razlagal njegov bratranec Igor Žavbi.

Po srednji šoli se je Rok Žavbi vpisal na Fakulteto za zdravstvo na Jesenicah. In tam se je začel spoznavati z vero in jezikom.

Leta 2013 je odšel na bojišče v Sirijo. Ko se je vrnil, je trdil, da je tja odšel kot medicinski tehnik, ne borec. A se je kmalu izkazalo, da je to laž.

V zameno za informacije dobil manjšo kazen

Osemindvajsetletnik je med zaslišanjem v Italiji dejanje priznal, tamkajšnjim oblastem pa predal stike in elektronska sporočila, ki jih je izmenjeval s skrajneži, kar so mu upoštevali kot olajševalno okoliščino. Na zaslišanju naj bi povedal tudi, da je bil pred spreobrnitvijo v islam kristjan.

Novice Rok Žavbi s pestmi napadel novinarja in snemalca Planet TV #video

Slovenska policija Žavbija ne spremlja več

Osemindvajsetletnik je bil sicer v Italiji obsojen na tri leta in štiri mesece zapore, a mu je prizivno sodišče marca letos kazen znižalo na dve leti in dva meseca zapora. Ker v Sloveniji proti Žavbiju ne teče noben postopek več, so z naše policije sporočili, da ni razloga, da bi ga še spremljali. Slovenska policija je Žavbija sicer prijela 6. maja 2016 v Ljubljani na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo, ki ga je izdal preiskovalni sodnik sodišča v Benetkah.

Ne spreglejte