Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 7. 2017,
6.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

bomba evakuacija Policija

Torek, 25. 7. 2017, 6.40

6 let, 6 mesecev

Ob deaktivaciji bombe v Vurberku dve manjši eksploziji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Sirene so ob 10. uri naznanile začetek evakuacije ljudi v Vurberku in Krčevini, ki bi bili lahko v nevarnosti zaradi uničenja 250 kilogramov težke ameriške letalske bombe. Strokovnjaki enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so malo pred poldnevom začeli tvegani postopek premika bombe 30 metrov od hiše najditelja. Bombo so prestavili v jamo, kjer so jo dezaktivirali, ob čemer sta nastali dve manjši eksploziji.

Policija je na Twitterju sporočila, da je postopek uspešno zaključen in da se lahko ljudje varno vrnejo na svoje domove. Deaktivacija bombe je potekala po načrtih in praktično ni pustila posledic na okolju, je novinarjem po dogodku povedal Stanislav Lotrič z uprave za zaščito in reševanje.

Kako je potekala detonacija bombe


Video: Planet TV

V pripravah na današnjo akcijo so strokovnjaki temeljito pregledali celotno območje gradu in niso našli še kakšnih eksplozivnih sredstev. A dokončno te možnosti po besedah Lotriča ne morejo izključiti. "Dejstvo je, da se v Sloveniji vedno lahko najde takšne predmete," je dejal.

Kako je potekala evakuacija okoliških prebivalcev


Video: Planet TV 

Pred deaktivacijo so morali izprazniti celotno območje v oddaljenosti enega kilometra od mesta bombe, torej 120 hiš s 400 prebivalci v kraju Vurberk in 30 hiš s 65 stanovalci v Krčevini. Ker je čas dopustov, v civilni zaščiti ocenjujejo, da se je dejansko moralo za nekaj ur preseliti okoli 150 ljudi. Umaknili so se lahko v občinske prostore v Zgornji Koreni in Grajeni.

Fotogalerija
1 / 6

Foto: STA

Fotogalerija
1 / 10

 

Video: Matjaž Vertuš

 

Foto in video: Matjaž Vertuš

Potem ko so policisti in gasilci na vplivnem območju preverili, ali so res prazni vsi objekti, so strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) začeli postopek onesposobitve bombe.

Bombo je domačin prejšnji teden našel pri gradu Vurberk in jo nato premestil k svoji hiši, s čimer je močno otežil njeno onesposobitev. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Bombo je domačin prejšnji teden našel pri gradu Vurberk in jo nato premestil k svoji hiši, s čimer je močno otežil njeno onesposobitev. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Bombo so obdali z zaščitnim ovojem, nato pa s posebnim žičniškim sistemom preselili v jamo in tam poskušali na daljavo ločiti zadek s kemičnim vžigalnim mehanizmom od preostanka bombe. 

Zaprli tudi zračni prostor

Zaradi deaktivacije bombe so zaprli vse okoliške ceste, torej tudi regionalno cesto Maribor-Ptuj. Zaprli so tudi zračni prostor v razdalji dveh kilometrov po tleh in 2.500 metrov v višino od mesta bombe, predvsem s ciljem zagotovitve miru med izvedbo postopka uničenja bombe.

Pristojne službe so opozorile, da gre za zelo tvegano akcijo, zato javnost pozivajo, naj spoštuje navodila in prepovedi.

V spodnjem videoposnetku si poglejte, kako so pred leti v Nemčiji uničili podobno bombo.

Video: YouTube
Ne spreglejte