Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2023,
15.11

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

Natisni članek

volitve stranke Anže Logar Janez Cigler Kralj SDS NSi

Sreda, 6. 12. 2023, 15.11

4 mesece, 3 tedne

NSi: Občutek imamo, da sta SDS in Logar dogovorjena, ne bi bilo prvič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76
Janez Cigler Kralj | V drugi opozicijski stranki NSi dogajanje v SDS in ugibanja, ali gre morda zgolj za "predstavo za javnost", komentirajo zadržano. "Naše ponudbe za sodelovanje so bile vedno iskrene," je zatrdil vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj. | Foto STA

V drugi opozicijski stranki NSi dogajanje v SDS in ugibanja, ali gre morda zgolj za "predstavo za javnost", komentirajo zadržano. "Naše ponudbe za sodelovanje so bile vedno iskrene," je zatrdil vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

Foto: STA

V NSi ob v javnosti izraženih različnih pogledih SDS in njihovega poslanca Anžeta Logarja na politično delovanje zadnjega poudarjajo, da se ne morejo znebiti "občutka, da so stvari dogovorjene". "Gotovo ne bi bilo prvič," je komentiral vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj. Obenem je ocenil, da je prenova slovenske desne sredine zdaj realnost.

V SDS so namreč po torkovi seji izvršilnega odbora stranke podali oceno, da ne obstaja več dvom, da poslanec SDS Logar ustanavlja lastno stranko. Njegove izključitve iz stranke ali poslanske skupine sicer niso predlagali, a so obenem sporočili, da njegove nastope odslej v SDS štejejo za stališča stranke v nastajanju.

V drugi opozicijski stranki NSi dogajanje v SDS in ugibanja, ali gre morda zgolj za "predstavo za javnost", komentirajo zadržano. Vodja poslanske skupine Cigler Kralj pa je danes poudaril, da vsakogar, ki se pridruži želji in aktivnostim za prenovo slovenske desne sredine, pozdravljajo.

V stranki bi radi ponudili alternativo vladi

"Naše ponudbe za sodelovanje so bile vedno iskrene," je zatrdil. V stranki so namreč prepričani, da je treba do naslednjih parlamentarnih volitev, če bodo redne torej do leta 2026, okrepiti desnosredinski blok in ponuditi alternativo aktualni vladi Roberta Goloba.

Prvak NSi je sicer pred prihajajočimi evropskimi volitvami med drugim roko sodelovanja ponudil tudi Logarjevemu društvu Platforma sodelovanja, ustanovljenemu maja, a od njih dobil košarico.

Ustanovitev društva Platforma Sodelovanja. Anže Logar Eva Irgl Romana Jordan
Novice V SDS prepričani, da Logar ustanavlja svojo stranko, sam pa pravi ...

Logar je medtem v današnjem odzivu na oceno matične stranke zapisal, da glede političnega udejstvovanja zunaj stranke SDS ni sprejel nobene odločitve. Distanciranje SDS od njegovih nastopov pa je označil za prekomerno in nesorazmerno.

Levi politični pol skeptičen do resničnosti razhajanj 

Domnevno razhajanje SDS in poslanca Logarja zadržano spremljajo tudi v koaliciji.

Ali gre zgolj za predstavo za javnost, je vprašanje za politične komentatorje, poudarja Luka Mesec iz Levice. Svojih korenin ne more zatajiti nihče, meni šef poslancev Svobode Borut Sajovic, ki je ocene o morebitni ustanovitvi nove stranke pod vodstvom Logarja takole komentiral: "V življenju je treba najprej skočiti in nato reči hop." 

Kljub temu v teh vidi pomemben signal, da se v slovenski politiki zaključuje določeno obdobje. "Mogoče se odpira več prostora, možnosti za sodelovanje, iskanje skupnih rešitev v dobro države," je dejal. Nekaj prostor za manever je sicer po njegovih besedah po vsakokratnih volitvah, a "v glavnem se ve, kje glasovi, ki izvirajo iz ene korenine, če se ne zgodi kaj posebnega, običajno tudi končajo". 

Janez Janša in Anže Logar
Novice V vladi v senci SDS tudi Počivalšek in Podgoršek, ni pa Anžeta Logarja

Borut Sajovic, vodja poslancev Svobode, je ocene o morebitni ustanovitvi nove stranke pod vodstvom Logarja komentiral z besedami: "V življenju je treba najprej skočiti in nato reči hop."  | Foto: Ana Kovač Borut Sajovic, vodja poslancev Svobode, je ocene o morebitni ustanovitvi nove stranke pod vodstvom Logarja komentiral z besedami: "V življenju je treba najprej skočiti in nato reči hop."  Foto: Ana Kovač Bistvenih sprememb v političnih razmerjih v parlamentu ne pričakuje. "Vsi, ki smo v politiki, imamo zaupanje volivcev, in prav je, da ljudje v Sloveniji prestopov v drugo politično sfero nikdar in nikoli ne nagrajujejo," je še ocenil.

Še bolj zadržani z odzivi ob dogajanju v SDS so v manjših strankah koaliciji, SD in Levici. Minister za delo Luka Mesec iz Levice je ocenil, da so vprašanja na to temo kot tudi o morebitni spremembi političnih razmerij ta trenutek zgolj špekulacije, iz SD pa dogajanja niso komentirali.

Aktualna vlada ima pred sabo še dve leti in pol mandata, zato je za zdaj po Meščevih besedah pomembno predvsem, kaj jim v tem času še lahko uspe doseči. "Ljudje bodo imeli dovolj časa in možnosti, da se bodo razumno odločali na volitvah," je prepričan.

Matej Tonin
Novice Tonin se je odzval na Logarjevo odločitev #video
programski kongres NSi
Novice Tonin: Vsak dan z Golobovo vlado je izgubljen dan za Slovenijo
Ustanovitev društva Platforma Sodelovanja. Anže Logar Eva Irgl Romana Jordan
Novice Anže Logar odstopil z mesta predsednika sveta SDS #video
Anja Bah Žibert
Novice Kritični do štempljanja, a sami službenih obveznosti ne izpolnjujejo
Ne spreglejte