Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 11. 2023,
12.42

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

Natisni članek

Slovenija evropske volitve volitve kongres NSi

Sobota, 18. 11. 2023, 12.42

5 mesecev, 1 teden

Tonin: Vsak dan z Golobovo vlado je izgubljen dan za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14
programski kongres NSi | Tonin je prepričan, da bodo deležni napadov z leve in desne ter poskusov discipliniranja z "dnevno porcijo konstruktov, laži in obtožb". | Foto STA

Tonin je prepričan, da bodo deležni napadov z leve in desne ter poskusov discipliniranja z "dnevno porcijo konstruktov, laži in obtožb".

Foto: STA

Slovenija se je znašla v kaosu, vsak dan vlade Roberta Goloba pa je izgubljen dan zanjo, je na kongresu stranke dejal prvak NSi Matej Tonin. Treba je iskati izhod, a za to je na političnem parketu za zdaj premalo poguma, kar pomeni, da bodo vse težave počakale. NSi tako čaka veliko dela, da bo utrjena za naslednji mandat, meni Tonin. Soustanovitelj stranke Lojze Peterle pa je izrazil prepričanje, da bi stranka danes morala razpravljati tudi o preboju stranke. V opoziciji namreč rasti ni videti, najslabše pa bi bilo, če bi razloge za stagnacijo pripisali "kar Janezu Janši, s katerim smo bili trikrat v vladi", je dejal.

Matej Tonin je v nagovoru članstvu, zbranem na programskem kongresu v Horjulu, izpostavil, da so se zbrali "v času martinovanja, da si nalijemo čistega vina, da si povemo stvari brez olepševanja in brez politične korektnosti".

Prepričan je namreč, da v Sloveniji spremljamo politični kaos, resničnost pa je kruta. "Vlada je doslej nanizala osupljive dosežke, zaradi katerih je Slovenija manj privlačna, bolj nevarna in bolj zbirokratizirana," meni. A po mnenju prvaka NSi v Sloveniji ni vse slabo, težava ni v ljudeh, temveč v gospodarjenju z državo.

NSi: članstvo je lahko ponosno na nas

Zadnje desetletje so zaznamovali novi obrazi, ki so z visokimi pričakovanji vedno znova prinesli tudi silovita razočaranja, izpostavlja Tonin. "Če se poslanci iste stranke prvič srečajo na konstitutivni seji parlamenta in če se ministri spoznajo na prvi seji vlade, to enostavno ne more delovati," je poudaril. Medtem je NSi uigrana ekipa, zagotavlja prvak stranke. Člani NSi so delavni, odgovorni in srčni ter bodo vedno delali za življenje, domovino in mir, je poudaril in zatrdil, da je članstvo lahko ponosno na stranko, ki je programsko močna in trdna, v preteklosti pa je dokazala, da kar govori, tudi naredi.

NSi je tako pripravljena na izhod iz "politične krize", a je občutek, da je na političnem parketu za zdaj premalo poguma in inovativnosti, da bi "sedanjo agonijo končali s predčasnimi volitvami ali z drugačno vlado, kar pomeni, da bomo morali sedanjo vlado trpeti vse do konca tega mandata".

To pomeni, da bodo počakale tudi vse težave, meni Tonin. Naslednji meseci bodo zato naporni, saj morajo biti utrjeni za naslednji mandat, napoveduje. Ob tem je prepričan, da bodo deležni napadov z leve in desne ter poskusov discipliniranja z "dnevno porcijo konstruktov, laži in obtožb". "Sem popolnoma miren in hkrati ponosen, ker nam je v zadnjih desetih letih uspelo vzpostaviti odpornost na blato, ki ga mečejo v nas," je zatrdil.

Stranko čakajo evropske volitve

V naslednjih mesecih stranko čakajo tudi priprave na evropske volitve junija prihodnje leto. EU je projekt miru, je pa treba priznati, da se je v zadnjih desetih letih oddaljevala od svojih temeljnih vrednot in ji je na številnih področjih spodletelo, meni Tonin. Evropa se je tako znašla na prelomnici, izzivi pa terjajo, da prihajajoče volitve jemljejo resno in so jasni v generalnih evropskih stališčih. NSi želi zgraditi močno, varno in zeleno Evropo, blizu ljudem, je poudaril. 

Natalija Gorščak
Novice Nekdanja direktorica TV Slovenija ostro proti Mateju Toninu

Glavni poudarki migracije, zeleni prehod in konkurenčno gospodarstvo

Glavni programski poudarki NSi na evropskih volitvah bodo varnost in migracije, podnebne spremembe in z njimi povezan zeleni prehod ter konkurenčno gospodarstvo, so povedali na današnjem kongresu stranke v Horjulu. Kandidate za evropske volitve bodo predstavili v začetku prihodnjega leta, spomladi tudi vrstni red kandidatov na listi.

V programskih izhodiščih z naslovom Evropa blizu našim ljudem so v NSi program, ki ga bodo zagovarjali pred prihajajočimi evropskimi volitvami, strnili v tri sklope.

V prvem se osredotočajo na področja varnosti, geopolitike, migracij in skupnih vrednot. Kot poudarjajo, je varnost predpogoj za svobodo in blaginjo. Vojne in nestabilnosti v soseščini in mednarodnem okolju je po mnenju NSi treba reševati pri njihovem izvoru. Ob geopolitičnih vprašanjih mora Evropa postati učinkovitejša pri svojih odločitvah, odločna v svojih dejanjih in prepričljiva pobudah, NATO pa ostati hrbtenica evro-atlantske varnosti in stabilnosti, poudarjajo.

V luči varnosti v NSi poudarjajo tudi varovanje mej EU. Priseljevanje potrebuje meje in jasna pravila, zato NSi podpira ciljno migracijsko strategijo in zakonite migracije. Cilj pa mora po njihovem mnenju biti izkoreninjenje razlogov za migracije ter ohranitev evropskega načina življenja in vrednot, na katerih temelji EU.

Na področju zelenega prehoda, podnebnih sprememb, energetike ter kmetijstva in prehrane v NSi rešitve za zmanjševanje toplogrednih plinov vidijo v varčevanju z energijo in njeni učinkoviti uporabi, obnovljivih virih energije in uporabi trajnostne mešanice energij. "Naša energija mora biti varna, čista in cenovno ugodna," poudarjajo. Prepričani so, da bo električna energija zlato prihodnosti.

Podpirajo tudi pametni zeleni prehod, a ne na račun izgube evropske suverenosti. Obnovljive vire energije ocenjujejo kot pomembne, a po mnenju NSi ne morejo biti temelj energetske preskrbe EU. Zato se zavzemajo za odgovorno energetsko politiko, ki temelji na preizkušenih tehnologijah in zagotavlja stabilno preskrbo z nizkoogljično električno energijo.

V luči samozadostnosti poudarjajo tudi samooskrbo s hrano. Zagotavljanje kakovostne domače hrane in ohranjanje domačega kmetijstva postavljamo v središče naših prizadevanj, zatrjujejo v NSi.

Pozornost v programskih izhodiščih NSi namenjena tudi blaginji, gospodarstvu, konkurenčnosti in tehnologiji. EU mora vsem ponuditi možnost za dostojno življenje, blaginja Evrope pa temelji na gospodarskem uspehu in enotnem trgu, so prepričani v NSi. Ob tem se zavzemajo tudi za socialno-tržno gospodarstvo ter da EU postane vodilna globalna regija gospodarskega napredka in trajnostnega razvoja ter ciljna destinacija svetovnih inovativnih visoko-tehnoloških in zagonskih podjetij.

NSi je danes torej začrtala program za evropske volitve, kandidatno listo bodo predstavili prihodnje leto. Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je v izjavi za medije dejal, da ima NSi za kandidatno listo evidentiranih 20 kandidat in kandidatov. Nabor devetih kandidatov bodo predstavili v začetku prihodnjega leta, spomladi pa še vrstni red na listi, je dejal.

V javnosti so se pojavile špekulacije, da bo prvo mesto na kandidatni listi zasedel prav Cigler Kralj, ki pa na to vprašanje ni želel eksplicitno odgovoriti. Dejal je, da se bodo o tem pogovorili, ko bo čas za to. "Kot vedno se dajem na razpolago stranki tam, kjer me najbolj potrebuje," je dodal.

Evropska poslanka in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak naj bi se po ugibanju nekaterih medijev po koncu mandata umaknila iz politike. Cigler Kralj s tem ni seznanjen, zato je zgolj ugibal, da se bo morda posvetila družini. "Ampak po moje še ni rekla zadnje besede," je dodal. Tudi Novakova je namreč med evidentiranimi kandidati in povabljena na kandidatno listo. "NSi bi bila počaščena, vsaj jaz, če bi bila tudi ona na listi," je dejal Cigler Kralj.

Matej Tonin
Novice Tonin se je odzval na Logarjevo odločitev #video

Peterle: Najslabše bi bilo, če bi razloge za stagnacijo NSi pripisali Janši

NSi bi danes morala razpravljati tudi o preboju stranke, meni Lojze Peterle. V opoziciji namreč rasti ni videti, najslabše pa bi bilo, če bi razloge za stagnacijo pripisali "kar Janezu Janši, s katerim smo bili trikrat v vladi", je dejal. Sam razloge vidi v premajhni kritičnosti. Ocenjuje, da NSi potencial za preboj ima, a ga ne izkorišča dovolj.

"Kdor pričakuje, da bom predlagal zamenjavo vodstva, dodal poleno na kakšno grmado, napovedal izstop ali ustanovitev nove stranke, ga bom razočaral," je v nagovoru na današnjem kongresu NSi v Horjulu dejal soustanovitelj stranke in predsednik osamosvojitvene vlade Peterle.

Dodal pa je, da bi si želel, da bi se danes pogovarjali o preboju in o obstoju stranke. Kongres za kongresom je namreč vodstvo najavljalo preboj, zato je prišlo tudi do menjave vodstva, je izpostavil. "Hudo je, če se ne ujameta samopodoba in predstava drugih o stranki. Volilni rezultat je odvisen od slednjega," je dejal.

Ocenil je tudi, da so se v tretji vladi prvaka SDS Janeza Janše odlično držali, a za to niso bili nagrajeni. Normalno je, da v NSi z Janšo tekmujejo, meni, "odkar je z leve prestopil na desno, še bolj". "Če smo odlično delali v več Janševih vladah, ne vidim potrebe, da bi bili v opoziciji njegov glavni kritik," je opozoril. Prav tako ne vidi potrebe, da bi pred volitvami postavljali ekskluzivne pogoje ali da bi bili boj med dvema ognjema, "kar se do neke mere dogaja".

Naj NSi pogoje raje postavlja za pogajalsko mizo, ne pred TV kamerami, je dejal. Odnos do Janše pa naj obravnava svet stranke in sprejme stališče. "Zgolj izjava vrha stranke o tako pomembni zadevi je premalo. Ali pa je bilo to prezgodaj," je dejal.

Peterle je bil oster tudi do vlade Roberta Goloba, ki je po njegovi oceni močna zgolj v podiranju tistega, kar je bilo zgrajenega pred njo. "Ne samo, da jim ne gre, delajo škodo," meni.

"Pod to vlado gremo navzdol in nazaj. Vendar naš ideal ni bil nikoli samo naprej, moramo tudi navzgor, to zadeva tudi politično kulturo. Slovenije ne bomo izboljšali z zastiranjem drugih, ampak s cilji, ki nas bodo povezovali v nove skupne projekte," je pristavil.

Zato bi bilo po njegovem mnenju napačno, če bi "zgolj uživali v samomorilskem strmoglavljenju doslej najbolj neučinkovite slovenske vlade". Podobno pa bi bilo napačno predpostavljati, da je minila epidemija novih obrazov s starim ozadjem, je izpostavil Peterle. "Pripraviti je treba dolgoročen odgovor na vprašanje, kako naprej, in se zavedati, da je danes skoraj polovica slovenskih volivk in volivcev neopredeljenih, da v tem, kar gledajo, ne vidijo prave alternative," je dejal.

"Naš poseben prispevek v tej smeri bi moralo biti delo pri povezovanju izvorno demokrščanskih sil, ne iz taktičnih ali zgolj bližnjih volilnih namenov, ampak iz strateških razlogov. Razdeljeni ne bomo dobili več," je opozoril. Kot je dodal, sredine ni moč doseči z izjavami, temveč stranko na sredino postavijo volivci. Ob tem je članstvo še pozval, naj stranke ne vodijo dnevna politična gesla in zamere, ampak jasna vizija prihodnosti.

Dotaknil se je tudi prihajajočih evropskih volitev. Na slednjih je treba v središče postaviti človeka, družino in nacijo. Upa, da bodo volivci NSi prepoznali kot Evropejce s slovenskim srcem in pravimi cilji. "Naša lista mora nastopiti z jasno zavestjo, kaj danes pomeni spoštovanje človeškega dostojanstva in kaj pomeni delati skupaj. Jaz bi rekel raje manj, ampak tisto zares," je pozval.

Matej Tonin
Novice NSi ne namerava podpirati socializma pod krinko solidarnosti
razred, šola, šolska tabla, učilnica, učitelj, učenci, pouk
Novice Predlog NSi za uvedbo pripravljalnice na šolah brez podpore
Robert Golob
Novice NSi bo zaradi domnevnih političnih vplivov Goloba zahtevala sklic seje Knovsa
Ne spreglejte