Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 12. 2023,
22.15

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,17

Natisni članek

NSi SDS glasovanje Državni zbor

Nedelja, 3. 12. 2023, 22.15

4 mesece, 3 tedne

Kritični do štempljanja, a sami službenih obveznosti ne izpolnjujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,17
Anja Bah Žibert | Poslanka SDS Anja Bah Žibert je do zdaj največkrat manjkala na glasovanjih v državnem zboru. | Foto STA

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je do zdaj največkrat manjkala na glasovanjih v državnem zboru.

Foto: STA

Medtem ko so opozicijski poslanci izjemno kritični do novega zakona o evidentiranju delovnega časa, smo preverili, kako marljivi so sami pri opravljanju svojih službenih obveznosti. Mednje med drugim spada tudi udeležba na glasovanjih v državnem zboru, na katerih se sprejemajo pomembne politične odločitve za prihodnost Slovenk in Slovencev.

Meščev zakon o štempljanju, ki je začel veljati 20. novembra, od delavcev med drugim zahteva beleženja časa prihoda in odhoda z dela. Čeprav poslanci spadajo med izjeme, za katere ta zakon ne velja, bi bilo glede na udeležbo pri glasovanjih v hramu demokracije zanje smiselno črtati ta privilegij.

evidenca delovnega časa
Novice Ministrstvo: Gre za zaščito delavcev, ne preživeto štempljanje

Kot namreč razkrivajo podatki spletnega orodja Parlameter, so prav poslanci strank SDS in NSi največkrat manjkali na glasovanjih v parlamentu. Na lestvici prisotnosti pri udeležbi na glasovanjih namreč zasedajo zadnjih deset mest.

Med neslavnimi rekorderji tudi Anže Logar

Najmanj vestna pri opravljanju svojih obveznosti sta poslanca SDS Anja Bah Žibert in Anže Logar, saj sta glasovala le na dobri polovici vseh glasovanj. Prisotnost prve je 57-odstotna, prisotnost drugega pa 59-odstotna.

Seznam poslancev po prisotnosti na glasovanjih v DZ | Foto: Parlameter Foto: Parlameter Sledijo poslanec NSi Jernej Vrtovec in poslanka SDS Eva Irgl (oba 61-odstotna udeležba), Žan Mahnič iz SDS (62-odstotna udeležba), Franc Rosec iz SDS (64-odstotna udeležba), Karmen Furman iz SDS (65-odstotna udeležba) in Iva Dimic iz NSi (67-odstotna udeležba).

Zadnja na lestvici sta predsednik stranke SDS Janez Janša in vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj, ki sta bila prisotna na 68 odstotkih glasovanj.

Le en poslanec ni manjkal nikoli

Na vseh glasovanjih v DZ je bil prisoten le poslanec Svobode Robert Janev. Tudi sicer so bili med desetimi najbolj vestnimi udeleženci glasovanj poslanci največje vladne stranke Svoboda.

evidenca delovnega časa
Novice "Štempljanje": inšpektorat bo nadzor zamaknil v leto 2024

Osnovne bruto plače predstavnikov ljudstva, brez dodatkov, znašajo od 3.900 do 5.200 evrov, o čemer lahko velika večina zaposlenih v Sloveniji le sanja. Prav bi bilo, da poslanci, če ne drugače, spoštovanje do vestnih, marljivih in slabo plačanih delavcev izkažejo vsaj s pritiskom na glasovalni gumb.

Anja Bah Žibert (SDS) se je po objavi članka v skladu z določili Zakona o medijih odzvala s pojasnilom, da je razlog njene odsotnosti bolniška. "Dlje časa sem bila namreč odsotna tudi zaradi operativnega posega. Vesela sem, da se je vse dobro končalo in to je bistveno. Najprej zdravje! Vsak lahko zboli. Tudi jaz, čeprav sem poslanka."

"Verjamem pa, da me bodo volivci še naprej ocenjevali po mojem trdem delu v DZ, kar je razvidno tudi iz mojih številnih razprav, pobud, vprašanj in predlogov, ki jih podajam ministrom in vladi in sem jih pripravila največ med vsemi poslanci."
Ne spreglejte