SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novinarstvo med hitrimi informacijami in "romantičnim novinarstvom"

3

termometer

Novinarstvo je v sedanjih časih postavljeno pred več izzivov, so na novinarski tribuni, ki je potekala v okviru dvodnevnega novinarskega druženja, ugotavljali uredniki največjih slovenskih medijev.

Z razvojem tehnologije informacije namreč krožijo vse hitreje, predvsem na račun interneta in socialnih omrežij. Kljub temu, da se informacije vse hitreje objavlja, pa so se uredniki zavzeli za klasično pisanje oz., kot ga je poimenoval eden od udeležencev tribune, "romantično novinarstvo".

Ranc izpostavil multidisciplinarnost kot razvojni model Odgovorna urednica Dela Romana Dobnikar Šeruga je pojasnila, da je s to situacijo tako kot s hrano, za katero si vzamemo čas, in hitro prehrano. In čeprav uredniki zagovarjajo poglobljene zgodbe in tudi preiskovalno novinarstvo, so nekateri med njimi, denimo odgovorni urednik Večera Tomaž Ranc, izpostavili multidisciplinarnost kot razvojni model, torej da novinarji hkrati napišejo članek ter vest za internet, informacijo pa objavijo tudi na spletnih socialnih omrežjih.

Perovič: Multidisciplinarnost ni vedno možna Nasprotno pa je odgovorni urednik informativnega programa na POP TV Tomaž Perovič menil, da ta multidisciplinarnost ni vedno možna oziroma da ni veliko novinarjev, ki bi lahko enako dobre prispevke producirali za internet in za televizijo, saj medija zahtevata različna znanja. S tem se je kasneje strinjal tudi Ranc, ki je razložil, da se tak način dela od novinarjev ne bi pričakoval za vsak dogodek, temveč le za izbrane dogodke.

Ranc: Le RTVS in STA sta v privilegiranem položaju, ostali se borijo na trgu Ranc je dodal, da novinarji vse bolj razumejo, kakšne so razmere. V teh razmerah so uredništva prisiljena k čimprejšnjemu prestrukturiranju, v katerem se je treba vprašati, kakšno je temeljno poslanstvo novinarstva, je ocenil. Kot je poudaril, morajo mediji preživeti, na slovenskem medijskem trgu pa sta le Radiotelevizija Slovenija in Slovenska tiskovna agencija (STA) v privilegiranem položaju zaradi državnega sofinanciranja, ostali pa se borijo na trgu.

Štrukljeva: Poslanstvo STA ni v tem, da odžira trg običajnim medijem Odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj je priznala, da je državno lastništvo tiskovne agencije v teh spremenjenih okoliščinah neke vrste prednost, vendar je hkrati poudarila, da poslanstvo STA ni v tem, da odžira trg običajnim medijem. Pojasnila je še, da je slovenski trg majhen, tiskovna agencija pa z jezikom, ki ga obvlada le dva milijona ljudi, ne bi mogla preživeti brez delnega financiranja iz proračuna.

Dvodnevno srečanje novinarjev, ki ga organizira Društvo novinarjev Slovenije, se nadaljuje s pogovorom z enim od urednikov tednika The Economist Markom Johnsonom. Johnson pojasnjuje poslovni model tega medija, ki kljub svoji atipičnosti beleži uspehe - predvsem prek družbenih omrežij in spodbujanja interakcije.

Podelili so tudi novinarske nagrade, tako za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva kot za izstopajoče dosežke. Podeljeni sta bili tudi dve debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev ter nagradi za fotoreportažo in posamezno fotografijo.

Stanovsko srečanje bodo novinarji sklenili v soboto z novinarsko kavarno na temo vloge novinarskih organizacij v spreminjajočem se svetu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin