SiolNET. Novice Slovenija
3,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novi pogoji za vstop v Slovenijo, krajša karantena, za javni prevoz obvezen pogoj PCT

3,79

termometer

mejni prehod
Vlada je na dopisni seji sprejela spremembe odlokov za zajezitev okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. Foto: STA

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da je od ponedeljka krajša veljavnost testov pri vstopu v Slovenijo, krajša pa je tudi karantena. Spremenila je tudi Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, ki določa pogoje uporabe javnega prevoza potnikov v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19 ter ga objavila v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok začne veljati v ponedeljek, 10. januarja 2022.

Spreminja se pogoj testiranosti za vstop v Slovenijo brez karantene, in sicer se skrajšuje veljavnost testa PCR na 48 ur od odvzema brisa in hitrega antigenskega testa na 24 ur od odvzema brisa (kot to že velja za osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti ali v okoljih v Sloveniji). Pogoja cepljenja in prebolelosti se ne spreminjata.

Karantena na domu z deset na sedem dni 

Skrajšuje se trajanje karantene na domu z deset na sedem dni. Pri predčasni prekinitvi karantene ni sprememb. Oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, lahko karanteno predčasno prekine z negativnim testom PCR. Testiranje pa se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno na domu.

Ukinjajo se strožji pogoji vstopa in karantene, ki so veljali za prihode iz nekaterih južnoafriških držav zaradi različice omikron, prav tako ni več seznama teh tveganih držav.

Vlada Republike Slovenije je s sklepom o določitvi trajanja karantene na domu pri nalezljivi bolezni covid-19 določila čas trajanja karantene, in sicer to obdobje traja sedem dni. Ta sklep začne veljati 10. januarja 2022.

Karantena. Osamljenost. Koronavirus. Izolacija. Novice Vlada odločila: izjeme od karantene na domu po visoko tveganem stiku so ... vlada Novice Vlada soglaša z dopolnili k predlogu PKP10

Z javnim prevozom ob pogoju PCT in zaščitno masko 

Odlok o spremembi in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 spreminja in dopolnjuje do zdaj veljaven odlok tako, da določa pogoje uporabe javnega prevoza potnikov v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Odlok določa, da je uporaba javnega prevoza potnikov dovoljena osebam, ki izvajalcu predložijo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT in ob uporabi zaščitne maske.

Omejeno število potnikov in sedišč

Pri javnih linijskih prevozih, posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih je število potnikov omejeno na število registriranih potnikov v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in vrsto sedežev neposredno za voznikom. V avtobusih mestnega linijskega prevoza potnikov, ki imajo namenske prostore za stojišča, se lahko uporabljajo tudi stojišča, vendar mora biti razdalja med potniki na stojiščih najmanj en meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti primerno označena. Pri prevozih potnikov se vstopa pri sprednjih vratih, preostala vrata avtobusa so namenjena izključno izstopu potnikov.

V javnem prevozu oseb v železniškem prometu je število potnikov omejeno na število sedišč. V potniških vagonih, ki imajo namenske prostore za stojišča, se lahko uporabljajo tudi stojišča. Razdalja med potniki na stojiščih mora biti najmanj en meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti primerno označena.

Pri posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih potnikov, ki se izvajajo z vozili za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg vozniškega sedeža, je lahko največ šest potnikov, pri čemer mora biti sedež desno od voznika prost.

Odlok začne veljati 10. januarja 2022, s čimer se izvajalcem prevoza potnikov omogoči primeren čas za označitev stojišč.

Koronavirus. Cepljenje. PCT. Covid-19 Novice Vlada skrajšala veljavnost testov, silvestrovanj na prostem ne bo #video Trgovine Novice Novi ukrepi. Omejitve v trgovinah in sprememba glede karantene. Janez Poklukar Novice Poklukar: Več znanega o ukrepih med prazniki #video QR, cepljenje, potrdilo, PCT Novice Odločitev je padla: covidna potrdila bodo omejena na 270 dni #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin