Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 12. 2021,
12.55

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,49

47

Natisni članek

silvestrovanje karantena cepljenje prazniki prazniki vlada ukrepi

Torek, 21. 12. 2021, 12.55

2 leti, 3 mesece

Poklukar: Več znanega o ukrepih med prazniki #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,49

47

"V enotah intenzivne terapije je bilo včeraj zasedenih 205 postelj, od tega je 85 odstotkov hospitaliziranih v enotah intenzivne terapije necepljenih. Tudi na navadnih oddelkih je kar 72 odstotkov necepljenih. "Ob Dnevih cepljenja sem zadovoljen z odzivom, a si želim, da v teh dneh na cepljenje pride še več Slovenk in Slovencev," je v skupni izjavi s predsednikom države dejal minister za zdravje Janez Poklukar in se obenem zahvalil vsem, ki se še vedno trudijo, da v državi dosežemo boljšo precepljenost. Še ta teden pa naj bi bile znane odločitve o ukrepih zaradi širjenja omikrona. 

"Situacija je v teh dneh težka, ker je omikron udaril po 21 mesecih epidemije, ko je v družbi prisotna in povsem jasna pandemična izčrpanost," je dejal Poklukar.

O enotni karanteni še ta teden 

"Obstaja relativno tveganje, da popustimo pri izvajanju ukrepov in da bomo oklevali pri sprejemanju novih potrebnih ukrepov," je še povedal in dodal: "Eden od takih ukrepov je ustrezno izvajanje in dogovarjanje glede karantene. Epidemiologi so včeraj predlagali, glede na to, da se omikron vse hitreje širi − potrjenih je že 19 primerov, za 29 primerov pa obstaja sum − da spremenimo pristop do karanten, kajti, preden bomo dobili ustrezne rezultate, ne bomo vedeli, kdo je bil v stiku z omikronom in kdo ne."

Do seje vlade, ki je predvidena v četrtek, bodo, glede na priporočila stroke, pripravili ustrezne podlage, da lahko vlada o tem razpravlja in sprejema odločitve, je v izjavi za medije še dejal Poklukar. 

O silvestrovanjih na prostem še ni padla odločitev 

Predloga strokovne skupine o prepovedi silvestrovanj na prostem Poklukar ni želel komentirati. "Vse, kar strokovna skupina predlaga v teh dneh, bomo danes in jutri pregovarjali ter se z vidika zagotavljanja zdravja vseh državljanov trudili, da sprejmemo čim bolj sprejemljive ukrepe," je še poudaril minister.

"Morda, ne glede na končna priporočila in zaključke, ki jih bo podala stroka, vlada pa potrdila, ob bližajočih praznikih predlagam, da se čim bolj držimo mehurčkov," je še opozoril Poklukar in svetoval, naj se sami čim večkrat testiramo in tako prekinemo verigo okužb.  

Vsak, ki se bo cepil, je junak 

Po podatkih NIJZ se je včeraj cepilo 13.827 prebivalcev Slovenije, od tega 873 s prvim in 1.462 z drugim odmerkom ter še 11.492 oseb s tretjim odmerkom cepiva. 

"Najprej bi se rad iskreno zahvalil vsem, ki ste se že cepili. Rad bi se zahvalil vsem, ki skrbijo za to, da bi se precepilo čim več ljudi. V prvi vrsti bi se rad zahvalil zdravstvenim delavcem in vsem tistim, ki jim pomagajo, da bi precepili čim večji delež prebivalstva in s tem omogočili relativno normalno delo v bolnišnicah, kar pomeni, da pri cepljenju ne gre samo za to, da se zavarujemo pred covid-19, ampak da omogočimo, da bolnišnice, zdravstveni domovi, zdravstvene ustanove opravljajo tudi sicer normalno delo v skrbi za zdravje drugih ljudi," pa je ob Dnevih cepljenja prebivalce nagovoril predsednik države Borut Pahor

Ob tem je izrazil tudi prošnjo vsem, ki se še niso cepili in še razmišljajo o tem. 

Izjavo predsednika države si lahko ogledate tukaj: 

Mario Fafangel
Novice Fafangel: Omikron že v vseh slovenskih regijah, izjema le goriška
omikron
Novice Nizozemska zapira javno življenje, v Angliji omikron že postal prevladujoča različica
Nemčija Covid-19, maske
Novice Tudi Nemčija razmišlja o zaostrovanju vstopa v državo
Inšpektorat
Novice Zaradi neupoštevanja pogoja PCT izrekli za 42.400 evrov glob
covid Italija
Novice V Italijo le še z obveznim negativnim testom, preostali v karanteno
Ne spreglejte