Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 12. 2021,
10.58

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

18

Natisni članek

omikron ukrepi maska italija

Nedelja, 19. 12. 2021, 10.58

2 leti, 4 mesece

Nizozemska zapira javno življenje, v Angliji omikron že postal prevladujoča različica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

18

omikron | Omikron v Angliji predstavlja kar 60 odstotkov vseh primerov okužbe z novim koronavirusom. | Foto Reuters

Omikron v Angliji predstavlja kar 60 odstotkov vseh primerov okužbe z novim koronavirusom.

Foto: Reuters

Na Nizozemskem se je danes znova začelo zaprtje javnega življenja, iz Anglije in Škotske pa sporočajo, da je nova in bolj nalezljiva koronavirusna različica omikron že postala prevladujoča. Predstavlja kar 60 odstotkov vseh primerov okužbe z novim koronavirusom, je v intervjuju za televizijo Sky News danes povedal britanski minister za zdravje Sajid Javid in prebivalce pozval k previdnosti pred prazniki. Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza je zaradi slabšanja epidemiološke situacije napovedal, da bodo od ponedeljka pokrajine Marke, Ligurija, Benečija (Veneto) in Trento prešle iz t. i. bele v rumeno stopnjo. Tako bodo med drugim spet obvezne zaščitne maske na obrazu tudi zunaj. 

Številni državljani so se na protikoronske ukrepe odzvali z razočaranjem, vendar na Nizozemskem niso zabeležili večjih protestov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Do 14. januarja bodo tako zaprte vse nenujne trgovine, gostinski lokali, kinematografi, muzeji in gledališča. Šole naj bi ostale zaprte do najmanj 9. januarja.

Nad novimi omejitvami so se zaradi izgube dohodka pritoževali zlasti podjetniki in gostinci. Zahtevali so odškodnino za izgubo božičnega posla. Sindikati so opozorili, da zaprtje predstavlja še en hud udarec za delavce v gostinstvu in maloprodaji. Zaskrbljenost zaradi zapiranja šol so izrazili tudi zaposleni v izobraževalnem sektorju, poroča dpa.

S štiri na dva so zmanjšali število gostov, ki jih na svojih domovih lahko gostijo posamezniki. Izjema bo veljala le na božični dan, 25. decembra, je na novinarski konferenci v soboto sporočil nizozemski premier Mark Rutte.

Po poročilih nacionalnega inštituta za javno zdravje (RIVM) so v državi v soboto zabeležili 14.616 novih okužb z novim koronavirusom. Od začetka pandemije so skupno zabeležili več kot 2,9 milijona primerov okužb in 20.420 smrti.

Omikron se hitro širi in že predstavlja prevladujočo različico v Angliji in na Škotskem 

V zadnjih tednih se je omikron v Veliki Britaniji hitro širil. Samo v soboto so v državi zabeležili 10.059 novih primerov okužbe z novo različico, kar je trikrat več kot dan prej. Omikron že prevladuje tudi na Škotskem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sajid Javid na vprašanje, ali izključuje nove omejitve pred božičem, odgovoril, da v primeru pandemije "ni zagotovil". Dodal je, da ministri pred uvedbo novih ukrepov preverjajo znanstvene podatke in upoštevajo širše dejavnike. Prebivalce je medtem pozval, naj bodo pred prazničnim obdobjem previdni in naj dobro premislijo, katerih dogodkov se bodo udeležili, poroča britanski BBC.

Londonski župan Sadiq Khan je medtem dejal, da se ne bo mogoče izogniti omejitvam, kot so vzdrževanje medsebojne razdalje in omejevanje stikov izven gospodinjstev.

Britanska vlada je medtem ob valu zelo nalezljive različice omikron sprožila kampanjo poživitvenega cepljenja s ciljem, da do konca decembra tretji odmerek prejmejo vsi odrasli.

Mejnik za prehod v rumeno fazo je desetodstotna zasedenost intenzivnih postelj 

Skupno bo v Italiji "rumenih" devet dežel, med njimi tudi Južna Tirolska in Furlanija-Julijska krajina.

Položaj v Italiji je bil sicer v primerjavi z ostalo, predvsem vzhodno Evropo precej boljši, zdaj pa se tudi v tej državi zaradi covid-19 polnijo bolnišnice in zlasti oddelki za intenzivno nego. Njihova zasedenost je eden glavnih pogojev za prehod v rumeno fazo - to se zgodi ob desetodstotni zasedenosti postelj za intenzivno nego, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dviguje se tudi dvotedenska stopnja okuženosti na nacionalni ravni. V sedmih dneh do 16. decembra je ta incidenca znašala 241 okužb na 100 tisoč prebivalcev, v tednu pred tem pa 176. Povečuje se tudi reprodukcijski faktor, ki zdaj znaša 1,18. V petek so sicer poročali o 28.600 novih primerih okužbe ter 120 mrtvih v zadnjih 24 urah.

Sredi prejšnjega tedna je Italija zaradi koronavirusne različice omikron tudi omejila pogoje za vstop v državo. Prost vstop s testom je zdaj mogoč le za cepljene in prebolevnike, vsi ostali pa morajo v petdnevno karanteno, nato pa opraviti še en test.

oTROCI CEPLJENJE
Novice Avstrija ustanavlja novo krizno skupino, Francija in Italija začenjata cepiti otroke

Nemški minister za zdravje izključil možnost zapiranja družbe pred božičem

Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach je danes izključil možnost, da bi tudi v Nemčiji zaradi naraščanja okužb s koronavirusom razglasili zaprtje javnega življenja pred božičem. "Ne, ne bomo imeli lockdowna kot na Nizozemskem pred božičem," je dejal za televizijo ARD.

"Dejansko pa je takole - imeli bomo peti val," je še opozoril Lauterbach. "Presegli smo kritično število okuženih z različico omikron. Tako da tega vala ne bomo mogli ustaviti in se bomo morali z njim spopasti," je dejal minister.

Lauterbach je sicer komentiral odločitev Nizozemske, da zaradi hitrega širjenja močno nalezljive koronavirusne različice omikron znova ustavi javno življenje. Vse trgovine z nenujnimi izdelki, restavracije in gostinski lokali, kulturne ustanove in športne dvorane so zaprte. Enako velja za šole in tudi frizerje. Bodo pa še naprej odprti trgovski centri in lekarne.

Zdravstveni delavci italijanske vojske za zdaj ne bodo več pomagali v slovenskih bolnišnicah
Novice Zdravstveni delavci italijanske vojske zapuščajo Slovenijo
Ne spreglejte