Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 6. 2020,
10.04

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

20

Natisni članek

prepoved zbiranja Koronavirus Jelko Kacin Slovenija

Ponedeljek, 29. 6. 2020, 10.04

3 leta, 9 mesecev

V UKC Maribor okuženi trije zdravniki, osem oseb v samoizolaciji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

20

V popoldanskih urah so okužbe potrdili pri treh zdravnikih mariborskega kliničnega centra. Sicer pa smo v Sloveniji okužbo z novim koronavirusom včeraj potrdili pri štirih ljudeh, je sporočila vlada, ki je na današnji dopisni seji omejitev zbiranja s 500 znižala na 50 ljudi.

Hrvaška, okno, morje
Novice Kacin: Hrvaško bomo prisiljeni umakniti z zelenega seznama

UKC Maribor je potrdil, da so v enoti Zdravstvenega doma Adolfa Drolca pri treh zdravnikih potrdili okužbo z novim koronavirusom.  Okuženi naj bi delali tako v nujni medicinski pomoči Zdravstvenega doma Adolfa Drolca kot tudi v UKC Maribor, je sicer prvi o primerih poročal Maribor24.si. Nadaljujejo zbiranje stikov in testiranje zaposlenih.

"V sodelovanju z epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo poiskali vse morebitne kontakte, odrejenih je osem samoizolacij. Opravljenih je 31 testov, od katerih je 29 negativnih, na dva izvida še čakamo," so zvečer sporočili iz Zdravstvenega doma dr. A. Drolca Maribor.

Odredili samoizolacije

UKC Maribor | Foto: STA , Foto: STA , Aktivnosti so v zdravstvenem domu začeli takoj popoldne, ko so izvedeli za okužbe, je za RTV povedal pomočnik direktorja zdravstvenega doma Aleksander Jus.

"Takoj smo jim odredili samoizolacijo, hkrati smo na testiranje poslali vse svoje zaposlene iz te organizacijske enote in izvedli potrebno samoizolacijo tistih, ki so bili v neposrednem stiku z njimi, torej so bili v ožjem timu, ki so izvajali nujno medicinsko pomoč," je dejal.

S koliko bolniki so bili okuženi zdravniki v stiku, še ne vedo. "Teh podatkov za zdaj nimamo," je dejal Jus. Več naj bi bilo znanega v torek, poroča STA.

Tri okužbe na območju občine Ravne na Koroškem

Sicer pa je bilo v nedeljo opravljenih 300 testov; en primer okužbe je bil potrjen v Ljubljani in trije na Ravnah na Koroškem. V bolnišnicah se zdravi osem ljudi, kar je ena oseba več kot dan prej. Nihče se ne zdravi na intenzivni negi.

Trije primeri okužb, ki so jih potrdili na območju občine Ravne na Koroškem, so povezani s potrjenim primerom dan prej, so za STA pojasnili na ravenski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Doslej so podali en predlog za karanteno, preverjanje kontaktov pa še traja. "Epidemiološka preiskava še ni končana, po vsej verjetnosti gre za vnesen primer," so v zvezi s primerom okužbe, ki so ga potrdili v soboto, pojasnili na ravenski območni enoti NIJZ. Na vprašanje, ali so bili v lokalnem okolju oziroma v podjetjih ali institucijah sprejeti kakšni posebni ukrepi zaradi novih potrjenih okužb, pa so navedli, da za zdaj niso uvedli posebnih ukrepov.

Okužena tudi dva učenca iz Osnovne šole Škofljica

Okužbo so v preteklih dneh potrdili tudi pri dveh učencih, ki obiskujeta Osnovno šolo Škofljica. Gre za učenca 4. in 7. razreda, so zapisali na spletni strani šole. Po pogovoru z epidemiologinjo so sklenili, da za otroke ni odrejena karantena, ampak le pazljivost pri socialnih stikih. Ravnatelj Roman Brunšek je danes za STA pojasnil, da učenca prihajata iz iste družine, za njune sošolce pa so odredili karanteno, prav tako za nekaj učiteljev, ki so bili dlje časa z njimi v oddelku.

 

Do vključno nedelje so v Sloveniji skupno opravili 99.245 testiranj na novi koronavirus, skupno število pozitivnih oseb je naraslo na 1.585, skupno število umrlih pa ostaja pri 111. V soboto je bilo v Sloveniji devet na novo okuženih, v petek 14, v četrtek pa 11.

koronavirus simbolična fotografija
Novice To so novi vladni ukrepi za boj proti drugemu valu epidemije

Vlada za omejitev zbiranja in večji nadzor karanten

Jelko Kacin | Foto: Nebojša Tejić/STA Foto: Nebojša Tejić/STA Vlada je na današnji dopisni seji omejitev zbiranja s 500 znižala na 50. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, je v Sloveniji trenutno nekaj žarišč okužb, ki so posledica druženj, veseljačenj brez fizične distance. Zato se je vlada odločila, da zmanjša število ljudi, ki se smejo družiti.

Ta izjema pa ne velja za shode, naj bodo organizirani ali ne, je zapisano v sporočilu po seji vlade. Za čas trajanja splošne omejitve oziroma prepovedi zbiranja ljudi bo treba tudi prijaviti prireditve na podlagi zakona o javnih zbiranjih.

Bodo pa ohranili možnost druženja do 500 ljudi, ko gre za organizirane prireditve, za katere bo na podlagi mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) izdano soglasje. Po Kacinovih besedah gre za prireditve, ki imajo sedežni red, s katerim bodo omogočili fizično razdaljo med udeleženci, ter imajo redarsko službo in podobno, poroča STA.

Na vprašanja o druženjih je bil sicer zadržan, dejal pa je, da "analiza starosti okuženih jasno pove, kje so se družili. Mladi so se družili na zasebnih zabavah, na katerih so bili udeleženi tudi nekateri gostje iz tujine", piše STA. Spletni portal 24ur med drugim poroča o "živahnem nočnem življenju" v prestolnici, kjer nočni klubi skladno z ukrepi sicer ostajajo zaprti, so se pa zabave preselile v bare, ki svoja vrata odprejo šele v nočnih urah in gostijo večje število obiskovalcev.

Tatjana Lejko Zupanc
Novice Infektologinja o veliki priložnosti v boju proti koronavirusu #video

Kako bo s porokami?

O tem, kaj nova omejitev zbiranja pomeni za organizacijo porok, pa je Kacin danes dejal, da je odločitev vsakega posameznika, ali je dogodek mogoče izpeljati v skladu z omejitvami in priporočili, sam bi predlagal omejeno število gostov in da dogodek mine brez gostov iz rizičnih skupin. "Poroka z okužbo zagotovo ni najboljši spomin," je ob tem dejal.

Za ohranitev ugodne epidemiološke slike v Sloveniji je treba po Kacinovih besedah tudi povečati učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb. "Ta je absolutno nezadostna," je menil. Kritičen je do majhnega števila nadzorov zdravstvenega inšpektorata, kar je označil za nedopustno. "Morda bo kakšen minister zelo nesrečen, ampak bom povedal še enkrat. Inšpektorat je izvršil nedopustno majhno število nadzorov," je bil kritičen.

Koronavirus na Švedskem | Foto: Reuters Foto: Reuters Kot je dejal, v tem trenutku noben zdravstveni inšpektor ne bi smel na dopust, saj da so prioritete drugje. "Zdaj je treba nadzorovati, kdo se drži karantenske odločbe, ker bomo sicer v avgustu imeli zapolnjene bolnišnice," je opozoril. Poudaril je, da je tudi strokovna posvetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje "posebej odločno opozorila", da je treba povečati število nadzorov. Kacin ob tem upa, da je minister za zdravje Tomaž Gantar poziv skupine na nedeljski seji slišal, razumel in ga bo tudi upošteval.

Ob tem je še dodal, da je ministrstvo za notranje zadeve zato v nedeljo ponudilo pomoč pri obiskovanju oseb, ki jim je bila izdana karantena, in kontroliranju njihovega zadrževanja v osamitvi. To je sicer pristojnost zdravstvenega inšpektorata. Kot je navedeno v sporočilu po seji vlade, "izvajanje odloka poleg pristojnih inšpekcijskih služb nadzoruje tudi policija v okviru svojih pristojnosti".

Tako se zdaj po Kacinovem mnenju ne more zgoditi, da bi se inšpektor znašel v položaju, ko ne bi imel podpore policije. Za tako podporo policije inšpektorjem dodatna zakonska podlaga ni potrebna. Pri testiranjih so v zadnjem času nastale tudi čakalne vrste. "Zagotovljeno je bilo, da bodo poskušali delo organizirati tako, da zastojev ne bo. Tudi to je razlog, da moramo preprečiti širjenje okužb," je še dejal Kacin, še navaja STA.

Ne spreglejte