Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 6. 2020,
10.45

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

104

Natisni članek

Jelko Kacin Koronavirus Hrvaška

Ponedeljek, 29. 6. 2020, 10.45

3 leta, 10 mesecev

Kacin: Hrvaško bomo prisiljeni umakniti z zelenega seznama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

104

Če bodo na Hrvaškem jutri presegli mejo deset okužb na sto tisoč prebivalcev, jo bo morala Slovenija umakniti s seznama varnih držav, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Ker je Hrvaška na varnem oziroma t. i. zelenem seznamu, lahko potniki trenutno mejo prečkajo brez posebnosti in karantene.

Dopolnitev, 22.40:
Vladni govorec Jelko Kacin je v Odmevih dejal, da je analiza Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pokazala, da ima Hrvaška v tem trenutku že več kot deset okužb na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh. "To pomeni, da je presegla merila, ki so dovoljevala, da jo imamo še za varno državo," je dejal Kacin.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je analizo epidemiološke slike na Hrvaškem pripravil na podlagi podatkov, ki jih objavlja Hrvaška sama, je dodal Kacin. Njegove besede, da je Hrvaška presegla mejo, ko jo je še mogoče šteti za varno državo, je potrdil tudi direktor NIJZ Milan KreK.

V Sloveniji smo v nedeljo okužbo z novim koronavirusom potrdili pri štirih ljudeh. Pri večini okužb, ki smo jih zabeležili v zadnjih dneh, gre za vnesen primer iz tujine ali sekundarno okužbo, kjer je vir okužbe tesen stik. 

Koronavirus infekcijska klinika
Novice V UKC Maribor okuženi trije zdravniki, osem oseb v samoizolaciji #video

Nekoliko slabša pa je epidemiološka slika sosednje Hrvaške. Država je trenutno na zelenem seznamu, kar pomeni, da lahko potniki v Slovenijo od tam vstopajo brez omejitev in karantene. Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci dejal, da bodo počakali na današnje uradne številke, ki bodo prišle iz Hrvaške.

Ali bi morala Slovenija zapreti mejo s Hrvaško?

  • Da
    66,80 %
    11168 glasov
  • Ne
    31,17 %
    5212 glasov
  • Vseeno mi je
    2,03 %
    339 glasov
Oddanih 16719 glasov

Hrvaško bi lahko jutri umaknili s seznama varnih držav

"Če trendi držijo, potem bo jutri Hrvaška presegla kumulativno vrednost zadnjih 14 dni in bo imela že več kot deset okuženih na sto tisoč prebivalcev. Slovenija ima tukaj postavljene visoke kriterije. Nobena država, ki ne izpolnjuje teh kriterijev, ne more biti na zelenem seznamu. So države, ki imajo tudi bolj ostre kriterije, na Norveškem je ta meja pri osem okuženih na sto tisoč prebivalcev, pri nas deset," je dejal. Dodal je, da če bodo te številke tako pokazale, potem bo Slovenija prisiljena Hrvaško umakniti s seznama zelenih oziroma varnih držav.

Če greste v države, ki niso na zelenem seznamu, morate biti še posebej pazljivi

Kot je dejal, to ne pomeni, da bo odsvetoval pot na Hrvaško, saj ima vsak državljan zagotovljene ustavne pravice in se sam odloča o tem, kam in kako bo potoval. "Opozorilo že samo po sebi je dovolj močno. Če gre kdo v države, ki niso na zelenem seznamu, je treba biti še posebej pazljiv pri druženju," je dodal.

Kaj se bo spremenilo za slovenske turiste na Hrvaškem?

Če Hrvaška pade z zelenega seznama, bo najprej uvrščena na t. i. rumeni seznam.  Uvrstitev nanj bi bilo po njegovih besedah opozorilo vsem Slovencem, ki so že na Hrvaškem, želijo tja ali se od tam vračajo. Tistim, ki se vračajo, je priporočil, naj se zglasijo pri zdravniku, če ob vrnitvi domov opazijo katerega od simptomov covida-19. Za tiste, ki so na Hrvaškem, pa velja, naj bodo predvsem pozorni na ohranjanje fizične razdalje.

Na t. i. rdeči seznam, ko morajo potniki po prehodu meje v 14-dnevno karanteno, bi bila država uvrščena šele, ko bi se bližala številki 40 okuženih na 100 tisoč prebivalcev. Kaj torej pomeni uvrstitev na rumeni seznam? Kacin odgovarja, da gre za opozorilo vsakomur, ki se odloča, da bo tja odšel ali je že tam. 

Hrvaška, okno, morje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Problem je zlasti mlajša generacija

Kacin je povedal, da je problem tukaj predvsem mlajša generacija, saj smo tukaj najmanj učinkoviti. Dodal je, da so vse okužbe zdaj praviloma med bistveno, bistveno mlajšimi. In ker ta generacija noče priznati, da je zbolela, skriva svoje simptome in težave, mimogrede lahko okuži vedno nove in nove, je povedal Kacin.

Slovenija presenečena nad potezo Hrvaške

Vladni govorec je povedal, da so razmere na Hrvaškem sicer precej specifične. Število primerov se je v zadnjih dneh tam drastično povečalo. Eno žarišče je dobro zaprto v Slavoniji, največje žarišče pa je v tem trenutku v glavnem mestu Zagreb. Ob tem je vladni govorec dejal, da jih preseneča, da se je Hrvaška odločila za korak, ki ga Slovenija nikoli ni naredila. "Hrvaška je odprla nočne klube, diskoteke, rajanja v zaprtih in odprtih prostorih so dovoljena in zelo pogosta," je povedal. Slovenija zato od Hrvaške želi, da prepove nočne klube, diskoteke in velike prireditve. 

Nerazumna poteza države, ki predseduje EU

Dodal je, da je največ Slovencev in Slovenk pokupilo karte za prireditev na plaži Zrće na otoku Pag. Potezo Hrvaške je Kacin označil za nerazumljivo in nerazumno, zlasti ker gre za državo, ki predseduje EU. Zelo natančno spremljamo, kaj se na Hrvaškem dogaja, pravi Kacin. Ob tem je opozoril tudi na "resne težave" glede spremljanja števila okužb na Hrvaškem. Vse to daje dovolj razlogov za zaskrbljenost in ukrepanje, pravi.

Ocenjujejo, da je v Srbiji okuženih še veliko več ljudi

O poslabšanju epidemiološke slike v soseščini je Kacin dejal, da število okužb v BiH skokovito narašča. V Sloveniji smo od tam od 1. junija uvozili 15 primerov okužbe. Čeprav iz Severne Makedonije do danes nismo imeli nobenega uvoženega primera, so bile razmere precej resne tudi tam, a se zdaj nekoliko umirjajo. Tudi v Srbiji so razmere resne, tam sta se v času virusa zgodili tudi dve veliki nogometni tekmi. Zdi se, da je tam okužb bistveno več, gre večinoma za mlajše osebe, ki ne zbolijo tako zelo in svojih simptomov ne sporočijo zdravniku. Ocenjujejo, da je teh okužb znatno več, je pojasnil Kacin.
 

Kacin je še povedal, da sta premierja Slovenije in Hrvaške Janez Janša in Andrej Plenković "na neposredni zvezi" in da se bosta znova slišala tudi danes. Dodal je tudi, da bo Janša stopil v stik s hrvaškim kolegom, preden bo Hrvaška umaknjena s seznama varnih držav.

"Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška sprejela nekatere ukrepe, da bo zamejila širitev, da se bo odrekla nočnemu programu, ki je povsod doslej dokazal, da je to glavno žarišče," je dejal ter izpostavil, da so stvari resne in da želijo zmanjšati možnosti širjenja covida-19 v Slovenijo. Plenković je danes preko Twitterja nato potrdil, da sta govorila z Janšo in da, kot je zapisal, skupaj skušata najti ravnovesje med varovanjem zdravja in gospodarskimi aktivnostmi, še posebej turizma, piše STA.

koronavirus simbolična fotografija
Novice To so novi vladni ukrepi za boj proti drugemu valu epidemije

Beovićeva: Razmisliti je treba o zaprtju meje s Hrvaško

Infektologinja in vodja svetovalne strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je za Večer dejala, da bi bilo treba v nekaj dneh razmisliti, da se meja s Hrvaško za slovenske turiste zapre. "Situacija je tvegana. Če meja ostane odprta, bi to situacijo pri nas zelo poslabšalo in si lahko obetamo drugi val epidemije še pred jesenjo," je povedala za medij in dodala, da če se bo pri nas število okužb večalo, bomo mi postali nevarni za druge države.

Ne spreglejte