Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 1. 2020,
10.44

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

83

Natisni članek

predčasne volitve vlada Marjan Šarec Janez Janša Janez Janša

Sreda, 29. 1. 2020, 10.44

4 leta, 2 meseca

Nove volitve? Kaj v resnici v ozadju naklepata Janša in Tonin. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

83

Janez Janša | Si prvak SDS Janez Janša (na fotografiji) in predsednik NSi Matej Tonin res želita predčasnih volitev? | Foto STA

Si prvak SDS Janez Janša (na fotografiji) in predsednik NSi Matej Tonin res želita predčasnih volitev?

Foto: STA

Po odstopu premierja Marjana Šarca so vse oči uprte v prvaka SDS Janeza Janšo, od katerega bo močno odvisno, ali bomo spomladi odšli na predčasne parlamentarne volitve ali pa se bo v državnem zboru oblikovala nova koalicija. Janša je takoj po Šarčevem odstopu dejal, da so predčasne volitve najverjetnejša možnost v dani situaciji, vendar pa se v ozadju že pojavljajo informacije, da se prvak SDS pripravlja na oblikovanje nove koalicije in vlade. Javnomnenjske ankete medtem kažejo, da si državljani ne želijo nove šibke vlade, ampak predčasnih volitev.

Po poročanju portala TopNews.si gre pri zadnjih potezah predsednika SDS Janeza Janše in prvaka NSi Mateja Tonina, katerega stranka je po ponedeljkovem odstopu Marjana Šarca z mesta predsednika vlade že ustanovila volilni štab, za "preverjeno igro živcev, ki naj bi bistveno zmanjšala apetite in zahteve morebitnih koalicijskih partnerjev, ki naj bi od Šarca odšli k Janši".

Nove volitve ali alternativna koalicija. Video: Planet.

Marjan Šarec. Zdravko Počivalšek.
Novice Poslanka SMC: Predčasne volitve so mokre sanje premierja v odstopu #video

Janša naj bi vztrajal pri vodenju morebitne nove vlade

S tem naj bi po poročanju omenjenega portala potencialne koalicijske partnerje želeli prepričati, "da ne bi sanjali o tem, da bo vlado vodil nekdo drug namesto Janeza Janše". Na koncu naj bi tako predvsem SMC pod vodstvom Zdravka Počivalška pristala tudi na to, da novo vlado vodi Janša. Prvi mož SDS naj bi v pogovore o morebitni novi koaliciji sicer poslal Tonina, ki domnevno že vodi pogajanja s Počivalškom. Pričakovanja šefa SMC, da bo on tisti, ki bo vodil novo vlado, naj ne bi naletela na plodna tla.

Čeprav je izjavil, da so predčasne volitve v danem trenutku najboljša možnost, naj bi prvak SDS Janez Janša v ozadju računal, da bo prevzel vodenje nove koalicije in vlade. | Foto: STA , Čeprav je izjavil, da so predčasne volitve v danem trenutku najboljša možnost, naj bi prvak SDS Janez Janša v ozadju računal, da bo prevzel vodenje nove koalicije in vlade. Foto: STA ,

Matjaž Nemec
Novice Maske padajo: poslanec SD ostro nad Šarca #video

Tonin spet na vrh državnega zbora?

Tonin, ki se je v javnosti že omenjal kot morebitni novi mandatar, naj bi se medtem že sprijaznil s tem, da se bo spet zavihtel na mesto predsednika državnega zbora. Spomnimo, da je Tonin po zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2018 za kratek čas oziroma začasno že vodil državni zbor, potem pa je ob sestavi Šarčeve koalicije s tega mesta odstopil.

Predsedniku NSi Mateju Toninu naj bi v novi koaliciji pripadlo mesto predsednika državnega zbora. | Foto: STA , Predsedniku NSi Mateju Toninu naj bi v novi koaliciji pripadlo mesto predsednika državnega zbora. Foto: STA ,

Marjan Šarec
Novice Javil se je Šarec: Nekateri so se obnašali, kot da imajo 30 poslancev

Bo Počivalšku uspelo obdržati vse poslance?

Ko gre za SMC, je Šarec Počivalšku ponudil možnost skupnega nastopa na predčasnih parlamentarnih volitvah. Prvi mož SMC je kasneje izjavil, da ni naklonjen predčasnim volitvam. Če bo Počivalšek res vstopil v novo koalicijo, se ob tem postavlja vprašanje, ali mu bo v novo Janševo koalicijo uspelo popeljati vseh deset poslancev. V tem primeru bi SDS, NSi in SMC v državnem zboru skupaj imele 43 glasov, če k temu dodamo še tri poslance SNS pod vodstvom Zmaga Jelinčiča Plemenitega, pa 46.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je že v ponedeljek izjavil, da ni naklonjen novim volitvam. | Foto: STA , Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je že v ponedeljek izjavil, da ni naklonjen novim volitvam. Foto: STA ,

Marjan Šarec
Novice Analiza: "Novi mandatar bi moral vedeti, kaj se je zgodilo Andreju Bajuku"

Nova vlada bi morala zdržati najmanj dve leti

Ali bi se novi koaliciji lahko priključili tudi SAB in DeSUS, še ni povsem znano, je pa po poročanju prej omenjenega portala jasno, da ima Janša v tem trenutku večje možnosti za prevzem vlade kot po morebitnih predčasnih volitvah, saj bi mu načrte tako kot po zadnjih volitvah spet lahko prekrižal Šarec. Če bi Janši na koncu uspelo oblikovati novo vlado, bi bil tudi sam pred velikim izzivom. Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 predsedovala Svetu EU, kar pomeni, da bi morala njegova vlada zdržati najmanj dve leti.

Marjan Šarec
Novice Šarec razkril, kdaj točno se je odločil za odstop #video

Za predčasne volitve skoraj dve tretjini ljudi

Medtem ko v državnem zboru nekateri očitno že razmišljajo o oblikovanju nove koalicije, pa javnost meni, da po Šarčevem odstopu najboljšo rešitev za Slovenijo predstavljajo predčasne parlamentarne volitve. Anketa, ki jo je za časnik Dnevnik v ponedeljek izvedla agencija Ninamedia, kaže, da je novim volitvam naklonjenih 60,5 odstotka oziroma skoraj dve tretjini vprašanih. 19,4 odstotka vprašanih meni, da bi moral vlado z drugačno koalicijo sestaviti Šarec, 10,4 odstotka pa, da naj vlado sestavi drug mandatar. Glede na omenjeno anketo si državljani v tem trenutku bolj želijo novih volitev kot pa nove šibke vlade.

Ne spreglejte