Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 2. 2014,
7.50

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vreme sneg poledica plaz

Sobota, 1. 2. 2014, 7.50

4 leta, 3 mesece

Notranjska vklenjena v ledene okove (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Več tisoč ljudi na Notranjskem in Primorskem je zaradi obilnega sneženja in žleda ostalo brez elektrike. Na pomoč sta prebivalcem z agregati priskočili tudi Slovenska vojska in civilna zaščita.

Zaradi vremenskih nevšečnosti je imel Elektro Primorska na postojnskem in pivškem območju danes veliko težav z dobavo električne energije odjemalcem. Žled je povzročil izpade na daljnovodih Čepovan in Banjšice, težave so bile tudi v Vipavski dolini in na območju Črnega vrha. Brez elektrike je bilo tudi nekaj krajev na Notranjskem.

Več daljnovodov brez električne energije Zaradi podrtega drevja, polomljenih drogov in pretrganih žic je bilo več daljnovodov brez električne energije. Veliko okvar je bilo predvsem na območju Pivke proti Postojni ter med Razdrtim in Senožečami, kjer je Elektro Primorska z mogočimi prenapajanji in omejevanjem porabe poskušal čim več odjemalcem zagotoviti izredno napajanje.

Stanje si bo ogledala tudi Bratuškova V nedeljo bosta Postojno in Pivko obiskala tudi predsednica vlade Alenka Bratušek ter minister za obrambo Roman Jakič, ki se bosta seznanila s stanjem na terenu. Že danes pa je območje obiskal predsednik republike Borut Pahor.

Brez elektrike več tisoč odjemalcev Na Postojnskem je popoldne po podatkih Elektra Primorska brez elektrike ostalo več kot 6.900 odjemalcev, na Pivškem pa nekaj manj kot 2.600. Na vsem območju Elektra Primorske je brez napajanja skupno 9.500 odjemalcev električne energije. Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Elektru Primorska, so zaradi velikega obsega okvar na terenu vse razpoložljive ekipe.

Na pomoč je priskočili tudi vojska in civilna zaščita Prebivalcem prizadetih območij je na pomoč priskočila tudi Slovenska vojska. Vojaki bodo do nadaljnjega v sodelovanju s civilno zaščito skrbeli za zagotavljanje elektrike. Pri oskrbi z elektriko bo pomagalo 13 pripadnikov 670. logističnega polka logistične brigade Slovenske vojske iz Slovenske Bistrice, ki bodo nastanjeni v Vojašnici barona Andreja Čehovina v Postojni, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Enota bo delovala na območju Postojne in Pivke s petimi dizelskimi električnimi agregati, ki zagotavljajo izmenično napetost enofaznim in trifaznim porabnikom. Napajajo lahko vse električne porabnike, na primer razsvetljavo, grelne naprave in elektronske naprave, ki so izdane za javno električno omrežje.

Uprava RS za zaščito in reševanje pa je popoldne na območje iz državnih rezerv poslala 30 agregatov za proizvajanje električne energije za manjše objekte, kot so stanovanjske hiše, ter pet večjih agregatov, primernih za oskrbo večjih objektov, na primer zdravstvenih domov ali šol.

Polomljeno drevje in težave pri oskrbi z elektriko tudi na Gorenjskem Žled in težak moker sneg sta danes tudi na Gorenjskem začela lomiti drevesa, zaradi katerih je zaprtih nekaj cest. Nagibanje zasneženih dreves in led na električnih žicah povzročata tudi občasne izpade električne energije po celotni regiji.

Porušila se je tudi Karađorđevićeva vila Po težo mokrega snega se je danes delno porušila tudi opuščena Karađorđevićeva vila v Bohinju v Ribčevem Lazu, ki je spomeniško zaščitena. V Radovljici pa se je na stanovanjski blok podrla smreka.

Trganje vej, podiranje in nagibanje dreves, ujetih v žled, povzroča težave tudi pri oskrbi z električno energijo, saj prihaja do tresenja žic. Po podatkih Elektra Gorenjska vsaj zaenkrat daljnovod ni nikjer pretrgan, do krajših izpadov električne energije pa prihaja na območjih Kranja, Jezerskega, Cerkelj, Tržiča, Radovljice, Bleda, Bohinja, Pokljuke in Jesenic.

Zamude tudi v železniškem prometu Slabe vremenske razmere povzročajo težave tudi v železniškem prometu. Mednarodni potniški vlaki med Beljakom in Jesenicami so spet začeli voziti. Vlaki vozijo z dizelskimi lokomotivami, zaradi česar bo v mednarodnem prometu še prihajalo do zamud. Drugih sprememb v železniškem prometu za zdaj ni, so sporočili s Slovenskih železnic.

Več dela tudi na ljubljanski urgenci Na ljubljanski urgenci se je zadnje dva dni povečal sprejem poškodovanih zaradi vremena. V prejšnjih dneh so imeli okoli 10 odstotkov takih poškodovancev, v petek 25 odstotkov, danes do 13. ure pa že 33 odstotkov, je pojasnil vodja urgentnega kirurškega bloka Anže Kristan. Večina se jih poškoduje ob padcih, precej je zlomov.

Skupno število bolnikov, sprejetih v urgentnem bloku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ni bistveno naraslo, je pa v zadnjih dveh dneh narasel predvsem delež poškodovancev zaradi vremenskih razmer.

Poleg manjših ran in udarcev obravnavajo mnogo zlomov, zlasti v predelih zapestja, kolka in gležnja. Večji del teh poškodb je težjih in zahtevajo operativni poseg, so bile pa v zadnjih treh dneh redke poškodbe, ki bi ogrožale življenje poškodovanca, je v izjavi novinarjem povedal Kristan. Porasta poškodb zaradi prometnih nezgod po njegovih besedah v teh dneh ni bilo, zlasti zato, ker promet poteka počasneje kot običajno. Načeloma je populacijska razdelitev poškodovancev zaradi vremenskih razmer enaka in ni moč reči, da je ena populacija bolj ogrožena od drugih, je pojasnil Kristan.

Na vzhodu države nevarnost poledice in žledu Zvečer in ponoči bo oblačno s padavinami, ki se bodo pogosteje pojavljale tudi v vzhodni Sloveniji in tudi tam bosta možna poledica in žled. Jutri bo na Primorskem deževalo. Drugod bo dež prehajal v sneg. Padavine bodo na severovzhodu oslabele, pa tudi v zahodnih krajih ne bodo več obilne, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Jugo ob morju bo ponehal, na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja. Temperature bodo od -2 do 2, na Primorskem pa od 5 do 9, ob morju okoli 12 stopinj Celzija.

Napoved za sosednje pokrajine: Jutri bodo padavine v krajih zahodno od nas manj intenzivne, pojavljale pa se bodo tudi v krajih vzhodno od nas, dež bo prehajal v sneg. Čez dan bodo padavine od vzhoda slabele.

Vremenska slika: Nad severnim Atlantikom in severozahodno Evropo je obsežen in globok ciklon, tudi nad Sredozemljem je plitvo ciklonsko območje, iznad vzhodne Evrope pa sega nad Balkan območje visokega zračnega tlaka. Od juga doteka v višinah k nam vlažen in razmeroma topel zrak.

Obeti: V ponedeljek dopoldne bodo padavine povsod ponehale. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. V torek in sredo bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih krajih bodo občasno manjše padavine.

Opozorilo: Na širšem območju Julijskih Alp je zelo velika nevarnost snežnih plazov. Ponekod bosta do jutri zjutraj možna poledica in žled.

Reka, Vipava in Ljubljanica lahko prestopijo bregove Predvsem danes ponoči okoli polnoči in jutri dopoldne lahko morje poplavi nižje dele obale. Višina morja na mareografski postaji v Kopru lahko doseže 320 cm.

Svoje bregove bodo prestopale tudi primorske reke. Reka Reka sicer upada, poplavljene površine so se zmanjšale. Vendar lahko ponoči spet naraste, opozarjajo na agenciji za okolje.

Popoldne in ponoči bo še naraščala Vipava in manjši vodotoki na širšem goriškem območju. Jutri Vipava lahko poplavi v območju pogostih poplav. Ob močnejšem dežju lahko narastejo manjši hudourniški vodotoki, predvsem v spodnjem Posočju.

Jutri bo poplavljala tudi Ljubljanica na Ljubljanskem barju v območju pogostih poplav.

Ob taljenju snega in žleda na območju Notranjske bo lahko danes prišlo do zastajanja vode na tleh, lahko se ponovno povečajo ojezerjene površine na kraških poljih, zlasti na območju Loške doline in Pivškega podolja.

Ne spreglejte