SiolNET. Novice Slovenija
4,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ninamedia obratno kot Delo zaznala vzpon KUL

4,43

termometer

fajon. šarec. mesec.
SDS ostaja najmočnejša stranka. Ninamedia strankam KUL pripisuje vzpon, anketa Mediane nasprotno, upad. Foto: STA

Anketa, ki jo je septembra Ninamedia opravila za časnika Večer in Dnevnik, največ podpore še vedno napoveduje stranki SDS Janeza Janše, sledi ji SD Tanje Fajon, že tretjič zapored je na tretjem mestu Levica Luke Mesca, na četrtem LMŠ Marjana Šarca. V primerjavi z rezultati ankete, ki jo je septembra agencija Mediana opravila za Delo, ima največ podpore še vedno stranka SDS, medtem ko je strankam KUL, SD, LMŠ in Levici, podpora upadla.

Kot je razvidno s spodnje grafike, je v primerjavi z zadnjo anketo časnika Večer in Dnevnik, izvedeno pred mesecem dni, podpora SDS z 28,7 odstotka sicer nekoliko upadla, na 28 odstotkov, a ostaja stranka z največjo podporo. Socialni demokrati imajo tokrat višjo, in sicer 20,3-odstotno podporo, prejšnji mesec je bila ta 19,5-odstotna. Tudi tretjeuvrščeni Levici je podpora nekoliko upadla, prejšnji mesec je imela 14,2 odstotka podpore, ta mesec ima 14-odstotno podporo. Četrtouvrščena LMŠ Marjana Šarca ima enako podporo kot prejšnji mesec, 13,6 odstotka.

Podpora je ta mesec padla še stranki NSi Mateja Tonina, z 8,8 odstotka podpore avgusta na 8,1 odstotka. Parlamentarni prag bi prestopila še SAB Alenke Bratušek s 5,3-odstotno podporo, prejšnji mesec so zabeležili 5,4 odstotka podpore. 

Od parlamentarnih strank je podpora v tem mesecu tako narasla le stranki SD, medtem ko je upadla SDS, Levici, NSi in tudi SAB. 

V parlament se ne bi uvrstile SNS, DeSUS in SMC.

Velike razlike med rezultati različnih raziskav 
Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV in Planet TV, Mediane za Pop TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.

Katere stranke so pristale pod parlamentarnim pragom?

Pod štiriodstotnim parlamentarnim pragom so glede na raziskavo Ninamedie pristale:

  • zunajparlamentarna stranka SLS Marjana Podobnika (2,3 odstotka),
  • parlamentarna stranka SNS Zmaga Jelinčiča (2,4 odstotka),
  • parlamentarna stranka DeSUS Ljuba Jasniča (1,4 odstotka),
  • parlamentarna stranka SMC Zdravka Počivalška (0,8 odstotka).
V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.
 

Delo: SDS navzgor, KUL navzdol 

Po anketi, ki jo je agencija Mediana septembra opravila za Delo, je podpora največji koalicijski stranki SDS zrasla, medtem ko je strankam KUL,  SD, LMŠ in Levici, upadla.

Med opredeljenimi anketiranci je SDS naklonjenih 30,5 odstotka vprašanih. Na drugem mestu ji sledi SD Tanje Fajon s podporo 17,2 odstotka vprašanih, na tretjem pa je Levica Luke Mesca z 12,8-odstotno podporo. 

SD je podpora upadla za dve odstotni točki, Levici pa se je zmanjšala za 0,2 odstotne točke, a je kljub temu prehitela LMŠ Marjana Šarca, ki ji je podpora upadla za 0,5 odstotne točke in je tokrat z 10,5 odstotka pristala na četrtem mestu, še ugotavljajo pri Mediani. 

Spremljajte nas tudi na omrežjih FacebookInstagram in Twitter.
Tanja Fajon, Marjan Šarec, Luka Mesec Novice Delo: SDS navzgor, KUL navzdol, SAB izjema Tonin Šarec Novice Šarec izgublja kolege, ujel ga je že Tonin #video Matej Tonin, Luka Mesec Novice NSi pridobila največ, Levica največ izgubila državni zbor Novice Presenečenje: toliko strank bi prestopilo parlamentarni prag Marjan Šarec Novice Marjan Šarec ima razlog za slabo voljo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin