SiolNET. Novice Slovenija
7,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Presenečenje: toliko strank bi prestopilo parlamentarni prag

7,68

termometer

državni zbor
Foto: STA

Po anketi, ki jo je agencija Parsifal opravila za Planet TV, največ vprašanih podpira stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih 28,1 odstotka vprašanih. Na drugem mestu ji sledi SD Tanje Fajon s podporo 16 odstotka vprašanih, na tretjem pa LMŠ Marjana Šarca z 12,1-odstotno podporo.

Kot je razvidno s spodnje grafike, ima v primerjavi z zadnjo Parsifalovo anketo za Planet TV izpred enega meseca SDS 0,1 odstotne točke višjo podporo. SD je podpora narasla za 2,8 odstotne točke, LMŠ pa padla za 0,5 odstotne točke.

Četrta je z 8,6-odstotno podporo Levica Luke Mesca, ki ji je podpora padla za 1,8 odstotne točke, peta pa je s 6,1 odstotka NSi Mateja Tonina, ki ji je podpora prav tako padla, in sicer za 4,8 odstotne točke. Parlamentarni prag bi z 5,9-odstotno podporo prestopil še DeSUS, katerega vodenje je nedavno prevzel Ljubo Jasnič. Pred enim mesecem jo je sicer podpiralo 6,3 odstotka vprašanih.

Velike razlike med rezultati različnih raziskav
Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV in Planet TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.

Še dve stranki bi se tokrat pridružili poslancem v parlamentu, in sicer SNS Zmaga Jelinčiča s 4,5 odstotka podpore in Povežimo Slovenijo Andreja ČušaMarjana PodobnikaFranca Kanglerja in Bojana Šrota s 4,2 odstotka podpore.

Pod parlamentarnim pragom so ostale:

- SAB Alenke Bratušek (3,5 odstotka),

- Naša dežela Aleksandre Pivec (2,4 odstotka),

- Pirati Rolanda Benjamina Vaz Ferreire (3 odstotki),

- SMC Zdravka Počivalška (1,6 odstotka),

- Z.dej Jureta Lebna (1 odstotek),

- Dobra država Bojana Dobovška (1,3 odstotka).

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.    
vOLITVE Novice Anketa Planeta: Teh pet strank bi se uvrstilo v državni zbor

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin