SiolNET. Novice Slovenija
7,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NSi pridobila največ, Levica največ izgubila

7,13

termometer

Matej Tonin, Luka Mesec
NSi Mateja Tonina je ta mesec pridobila največ, medtem ko je Levica Luke Mesca največ izgubila. Foto: STA

Anketa, ki jo je avgusta Ninamedia opravila za časnika Večer in Dnevnik, največ podpore še vedno napoveduje stranki SDS Janeza Janše, sledi SD Tanje Fajon, že drugič zapored je na tretjem mestu Levica, ki jo koordinira Luka Mesec, na četrtem mestu je LMŠ Marjana Šarca. Ta mesec je največ pridobila stranka NSi Mateja Tonina, največ je izgubila Levica. 

Kot je razvidno s spodnje grafike, je v primerjavi z zadnjo anketo časnika Večer in Dnevnik, izvedeno pred mesecem dni, podpora SDS z 28,5 odstotka narasla na 28,7 odstotka. Socialni demokrati imajo tokrat nekoliko nižjo, in sicer 19,5-odstotno podporo, prejšnji mesec pa je bila ta 19,9-odstotna. Največ je izgubila tretjeuvrščena Levica. Prejšnji mesec je imela 15,8 odstotka podpore, ta mesec pa ima 14,2-odstotno podporo. 

Alenka Bratušek Novice V KUL tekma med Šarcem in Fajonovo za pobudo pred volitvami Peter Jančič Siol Plus Gozd gori, posli pa Šarcu bežijo s Hanom

Več kot odstotek je pridobila NSi Mateja Tonina, prejšnji mesec je imela 7,4-odstotno podporo, tokrat ima 8,8 odstotka podpore. Parlamentarni prag bi prestopila še SAB Alenke Bratušek s 5,4-odstotno podporo. 

Glede na rezultate ankete velikih premikov ta mesec sicer ni, od parlamentarnih strank je podpora torej narasla SDS, NSi, SNS, SMC in DeSUS, medtem ko je padla SD, Levici, LMŠ in SAB. V parlament se ne bi uvrstile SNS, DeSUS in SMC.

 

Velike razlike med rezultati različnih raziskav 
Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV in Planet TV, Mediane za Pop TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.

Katere stranke so pristale pod parlamentarnim pragom?

Pod štiriodstotnim parlamentarnim pragom so glede na raziskavo Ninamedie pristale:

  • zunajparlamentarna stranka SLS Marjana Podobnika (2,2 odstotka),
  • parlamentarna stranka SNS Zmaga Jelinčiča (2,2 odstotka),
  • parlamentarna stranka DeSUS Ljuba Jasniča (1,3 odstotka)
  • parlamentarna stranka SMC Zdravka Počivalška (1,1 odstotka).
V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.
Tomaž Vesel Novice Šarec, Mesec ali Fajonova. Koga bi Vesel najbolj ogrozil?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin