Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 8. 2021,
12.15

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

62

Natisni članek

koalicija Marjan Šarec Marjan Podobnik Tanja Fajon SD politika

Četrtek, 12. 8. 2021, 12.15

2 leti, 8 mesecev

V KUL tekma med Šarcem in Fajonovo za pobudo pred volitvami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

62

Luka Mesec, Marjan Šarec, Tanja Fajon, Alenka Bratušek | Foto STA

Foto: STA

"Za uspešnost povezovanja ni dovolj le zmaga nad Janšo," je predsednica SD Tanja Fajon odgovorila na pobudo predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki je s posebnim pismom v ponedeljek pozval stranke opozicijske koalicije KUL (LMŠ, SD, Levica, SAB), da bi se dogovorile o sodelovanju po volitvah, ki bodo najpozneje maja prihodnje leto. Fajonova je opozorila, da je podobno idejo za povezovanje voditeljem opozicijske koalicije predstavila že v svojem pismu 30. junija 2021.

Dogovarjanje "kul" strank, ki se pred volitvami, ki še niso razpisane, ne bi zares povezale, ker bi s skupnim nastopom na volitvah dobile manj volivcev, dogovarjajo se pa, kako bi po ločenem nastopu na volitvah sodelovali po njih, je del spopada za prevlado v tej skupini strank.

Kdo ima pobudo, je posebej pomembno za LMŠ, za nekdanjega premierja Šarca, ki ima v opoziciji s 14 poslanci največ zastopnikov, in za SD Tanje Fajon z 12 poslanci, ki pa jo med opozicijskimi strankami zadnje čase podpira največ volivcev. Za primerjavo: SDS Janeza Janše ima v DZ 26 poslancev.

Razlike med strankami KUL v anketah javnega mnenja niso zelo velike. Je pa za LMŠ Marjana Šarca nerodno, ker ga po teh raziskavah občasno prehiteva ob SD tudi že Levica Luke Mesca.

Marjan Šarec
Novice Šarec bi v trojčku potegnil kratko

Na spopad, kdo bo prvi, kaže tudi poudarjanje Fajonove, kdo je dogovarjanje o sodelovanju sprožil.

Zakonodaja o volitvah in kampanjah omogoča dogovor strank pred volitvami o skupnem nastopu, ki pomeni, da si stranke ob skupnih ciljih in kandidatih delijo tudi dotacije. Če nastopijo ločeno, se državni denar, ki je glavni vir denarja za delovanje strank, deli sorazmerno po uspehu različnih strank. 

Pravi predvolilni dogovori o skupnem nastopu na volitvah, po katerem bi nastala tudi skupna kandidatna lista, potekajo v iniciativi Povežimo Slovenijo, doseči pa ga poskuša skupina strank, v kateri so SMC Zdravka Počivalška, SLS Marjana Podobnika, NSLS Franca Kanglerja, Zeleni Slovenije Andreja Čuša ...

Kot je danes povedal Marjan Podobnik, se tudi v teh dneh nadaljujejo pogovori in srečanja med temi strankami ter s posamezniki, ki bi se lahko povezavi pridružili. Dilema pa je še, kdo vse bo v njej in koga bo ponudila za vodenje vlade po volitvah. Da so tudi že blizu dogovoru o dobrem skupnem kandidatu, ki ne bo nobeden od predsednikov teh strank, je slišati neuradno. 

Odgovor Tanje Fajon Marjanu Šarcu, da se strinja s pogovori o povolilnem sodelovanju strank KUL in da je sama že predlagala isto, je takšen:

Spoštovani Marjan,
hvala za Tvoje pismo. Vesela sem, da je volja za povezovanje opozicije dozorela pri vseh.
Kot sem predlagala že v svojem pismu pobudnikom opozicijskega povezovanja in voditeljem opozicije 30. junija 2021, predlagam skupni sestanek, da se dogovorimo o nadaljnjih korakih povezovanja in dilemah, povezanih s tem.
Socialni demokrati namreč ocenjujemo, da za uspešnost povezovanja niso dovolj minimalne zaveze, ki si jih strnil v predlog treh točk, ampak močna skupna ambicija, da spremenimo Slovenijo in jo pripravimo na številne izzive, ki jih imamo na socialnem, gospodarskem, podnebnem in okoljskem področju. Ne pozabimo, da vzpon skrajnih desnih politik omogoča razočaranje nad tem, da zmerne in levosredinske vlade niso bile sposobne uresničiti pričakovanj ljudi in potreb naše skupnosti. Tudi o tem sem svoje predloge zapisala v omenjenem pismu 30. junija.
Predlagam, da se o vsem tem pogovorimo na sestanku prihodnji teden in zastavimo korake, ki bodo opozicijo pripeljali do uspešnega povezovanja in učinkovitega upravljanja države do leta 2030.

Samo dobro,

Tanja Fajon 

predsednica Socialnih demokratov

 

V Levici Šarčevo pobudo pozdravljajo, navedeno je blizu tudi njihovim prepričanjem. Nekaj dodatnih predlogov bodo podali na sestanku opozicije, so napovedali v pisnem odzivu. Navedli so, da so vedno zagovarjali pred- in povolilno sodelovanje strank trenutne opozicije, saj po njihovem mnenju le tako lahko rešijo državo "iz primeža skorumpirane oblasti Janeza Janše, ki spodkopava temelje demokratične ureditve pri nas". Opozicija mora po ocenah Levice "predstaviti jasno vizijo za Slovenijo in se zavezati, da ne bo nadaljevala škodljivih politik - ne trenutne ne prejšnjih vlad".

V SAB pa so po navedbah generalnega sekretarja Jerneja Pavliča presenečeni nad Šarčevo pobudo, saj so se predstavniki strank opozicije na zadnjem skupnem sestanku pred poletjem dogovorili, da z delom in nadaljnjimi skupnimi aktivnostmi nadaljujejo septembra.

"Poteza je torej v nasprotju z dogovorom, zato na tem mestu poudarjamo, da sta za uspešno sodelovanje v prihodnje potrebna zlasti timski duh in spoštovanje danih zavez. Državljanom moramo pokazati, da v Sloveniji resnično obstaja politična alternativa aktualni vladi, kar pa z neusklajenim delovanjem zagotovo ne bomo dosegli," je opozoril Pavlič. 

Odzvali so se v koalicijski NSi, kjer opozarjajo, da Slovenijo čakajo veliki izzivi: gospodarsko okrevanje po epidemiji, zagotovitev dostopnega javnega zdravstva in digitalizacija. "Politiki smo dolžni iskati točke, ki nas povezujejo, in politične stranke moramo znati presegati razlike v dobro Slovenije. Pismo LMŠ ne prispeva h krepitvi demokratičnega dialoga in vrednot," so prepričani v NSi.

"Če želimo po prihodnjih volitvah oblikovati trdno in razvojno vlado, bo potrebno povezovanje in sodelovanje. NSi je na to pripravljena," so dodali.

Vodja poslancev SMC Gregor Perič pa je na Twitterju navedel, da je "sedanja opozicija pred dvema letoma zaradi medsebojnega nesodelovanja in rivalstva razrušila lastno vlado". Po njegovem mnenju je pohvalno, da se te dni vnovič odkriva dobrobiti sodelovanja. "Ko bomo prenehali še z izključevanjem, bo Slovenija še bolj razvojno naravnana," je pristavil.

STA
Ne spreglejte