Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 5. 2023,
9.52

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

Natisni članek

odpravnina razrešitev vrhovno sodišče Stojan Nikolić HSE

Torek, 30. 5. 2023, 9.52

10 mesecev, 3 tedne

Nikoliću zaradi nezakonite odpovedi 120 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50
Stojan Nikolić | Foto Bor Slana/STA

Foto: Bor Slana/STA

Holding Slovenske elektrarne (HSE) mora nekdanjemu generalnemu direktorju Stojanu Nikoliću plačati denarno nadomestilo v višini 120 tisoč evrov zaradi nezakonite prekinitve delovnega razmerja, poroča Dnevnik o odločitvi vrhovnega sodišča. 

Nadzorni svet HSE, ki se je kmalu po nastopu vlade Janeza Janše temeljito prevetril, je Nikolića v začetku novembra 2020 razrešil s položaja generalnega direktorja družbe in na ta položaj imenoval Viktorja Vračarja. Nikolića so nato iz poslovnega razloga tudi odpustili, a je v začetku leta 2021 sprožil spor zoper HSE na delovnem sodišču, saj je bil prepričan, da je bila njegova odpoved nezakonita.

Stojan Nikolić
Novice Nadzorniki na čelu HSE Nikolića zamenjali z Vračarjem

Nikolić se je sicer ob imenovanju na položaj generalnega direktorja marca 2019 zavaroval pred nenadno izgubo zaposlitve v HSE, je že ob vložitvi spora pisal Dnevnik. S pogodbo o zaposlitvi, ki jo je podpisal ob nastopu mandata, si je v primeru prenehanja delovnega razmerja zagotovil delo na primerljivem mestu v HSE vse do marca 2023, torej za obdobje, ki je enako polnemu štiriletnemu mandatu na čelu HSE. To pomeni, da bi mu morali nadzorniki HSE ob razrešitvi ponuditi novo delovno mesto, kar pa se ni zgodilo.

Odpoklic upravičen le iz krivdnih razlogov

Pogodbene obveznosti sicer družbi po navedbah časnika ne bi bilo treba izpolniti v primeru, če bi nadzorniki Nikolića s položaja odpoklicali iz krivdnih razlogov. Čeprav Nikolić ni bil razrešen krivdno, temveč, kot so navedli nadzorniki, "zaradi nezmožnosti vzpostavitve zaupanja", pa v HSE opisanega pogodbenega določila niso upoštevali.

HSE
Novice HSE bo junija začel državi vračati sredstva v višini 200 milijonov evrov

Kot izhaja iz sodbe vrhovnega sodišča, bi Nikolića lahko odpustili tudi pred koncem štiriletnega obdobja, vsekakor pa bi mu morali najprej zagotoviti primerno delovno mesto, ki ustreza njegovim izobrazbi in zmožnostim. Šele ko bi Nikolić nastopil to delo, pa bi v HSE lahko delovali po zakonu o delovnih razmerjih in ga tudi odpustili, če bi za to obstajali pogoji. V HSE pa mu s pogodbo zagotovljenega delovnega mesta sploh niso poiskali.

HSE mora Nikoliću izplačati deset plač

Iz sodbe, ki jo je pridobil Dnevnik, še izhaja, da je formalnopravno Nikolićevo delovno razmerje v HSE trajalo vse do konca lanskega leta, ko se je zaposlil v družbi Rune, ki jo danes vodi. To pomeni, da morajo v HSE zdaj Nikoliću izplačati še deset plač v znesku 10.830 evrov bruto (zmanjšane za nadomestila, ki jih je Nikolić prejel v času brezposelnosti), nadomestila, prispevke, bonitete in zavarovanja.

Teš 6
Novice V tujini rekordni dobički, v Sloveniji pa državni denar: zakaj HSE potrebuje 500 milijonov?
HSE
Novice Komisija DZ razpravljala o polmilijardni dokapitalizaciji HSE
Tomaž Štokelj
Novice HSE ima novega direktorja
Ne spreglejte