Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2024,
13.26

Osveženo pred

2 tedna, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

Natisni članek

kampanja Washington nagrada Nika Kovač

Petek, 31. 5. 2024, 13.26

2 tedna, 3 dni

Nika Kovač v Washingtonu prejela nagrado Vital Voices Global Leadership

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17
Nika Kovač nagrada Vital Voices Global Leadership | Nika Kovač in ustanoviteljica gibanja #MeToo Tarana Burke. | Foto Lastni arhiv

Nika Kovač in ustanoviteljica gibanja #MeToo Tarana Burke.

Foto: Lastni arhiv

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je v četrtek v Kennedyjevem centru v Washingtonu iz rok ustanoviteljice gibanja Jaz tudi, aktivistke Tarane Burke, prejela nagrado Vital Voices Global Leadership, ki jih podeljujejo voditeljicam gibanj za človekove pravice, ekonomsko opolnomočenje in politične spremembe.

Burkejeva je predstavila Niko Kovač kot osebo, ki je gibanje Jaz tudi pripeljala v Slovenijo, in požela aplavz prisotnih v dvorani, med katerimi je bila tudi nekdanja državna sekretarka ZDA Hillary Clinton, ko je dejala, da je kampanja Nike Kovač prispevala k padcu skrajno desnega premierja Slovenije.

Ta nagrada ne pripada meni, ampak pripada skupini najboljših prijateljic in prijateljev. Moji slovenski ekipi in mednarodni ekipi ter vsakemu, ki dela tisto, kar je prav. Skupaj lahko spremenimo svet in obljubim vam, da se ne bomo ustavili.

Opisala je delovanje pri zbiranju podpisov za zaščito pravice do splava v Evropi. Dejala je, da je težko prejeti to nagrado v trenutku, ko se skrajna desnica vzpenja v Evropi, ko je gruzijska vlada sprejela zakon za utišanje kritičnih glasov, ko ženske nimajo dostopa do varnega splava, in v času, ko je bilo ubitih 35 tisoč Palestincev.

Nagrajenke je pozdravila tudi nekdanja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. | Foto: Lastni arhiv Nagrajenke je pozdravila tudi nekdanja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Foto: Lastni arhiv Pozdravila je pogum ameriških študentov, ki se opredeljujejo proti genocidu, in dejala, da dviga nagrado vsem tistim, ki se borijo proti avtoritativnim sistemom, in drugim, ki se držijo svojih vrednot ter ustvarjajo priložnost za spremembe.

Poleg Nike Kovač so letos nagrado med drugim dobile tudi ustanoviteljica spletnega medija na Filipinih Maria Ressa za boj za medijsko svobodo, predsednica Maršalovih otokov Hilda Heine za boj proti podnebnim spremembam, afriška feministka Aya Chebbi za boj za demokracijo ter ministrica za okolje Kolumbije Susana Muhamad za delo pri ohranjanju okolja.

Organizacija Vital Voices, katere soustanoviteljica je Hillary Clinton, že več kot 25 let vlaga v obetavne voditeljice, ki si prizadevajo za reševanje največjih družbenih izzivov. Od ustanovitve leta 1997 je podprla že več kot 20 tisoč žensk v 185 državah po svetu, je razvidno s spletne strani organizacije.

Nagrada Vital Voices Global Leadership, ki jih podeljujejo voditeljicam gibanj za človekove pravice, ekonomsko opolnomočenje in politične spremembe. | Foto: Lastni arhiv Nagrada Vital Voices Global Leadership, ki jih podeljujejo voditeljicam gibanj za človekove pravice, ekonomsko opolnomočenje in politične spremembe. Foto: Lastni arhiv

Nika Kovač
Novice Nika Kovač ena od prejemnic nagrade Vital Voices Global Leadership Awards
Aleksander Čeferin
Novice Aleksander Čeferin podprl pobudo Inštituta 8. marec
Severina
Trendi Severina oddala podpis in podprla pobudo Inštituta 8. marec #video
študentski protesti v New Yorku Palestina
Mnenja Nika Kovač: Moja znanka Univerza Columbia, protesti in kritični glasovi
Inštitut 8 marec v začetek zbiranja milijon podpisov za vseevropsko kampanjo za varen in dostop splav
Novice Nika Kovač: Zdaj gre zares. Začetek zbiranja milijon podpisov za varen in dostopen splav.
Nika Kovač
Novice Evropska komisija potrdila: zbiranje podpisov se lahko začne
Ne spreglejte