Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2024,
12.57

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

nevladne organizacije Jedrska elektrarna Krško jedrska elektrarna JEK2 Danijel Levičar

Četrtek, 30. 5. 2024, 12.57

3 tedne

Nevladniki koordinatorja projekta JEK2 Danijela Levičarja pozivajo k odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Danijel Levičar, poslovni direktor družbe Gen energija | V organizaciji Greenpeace Slovenija so Danijela Levičarja poimenovali državni sekretar za jedrsko propagando. | Foto Jan Lukanović

V organizaciji Greenpeace Slovenija so Danijela Levičarja poimenovali državni sekretar za jedrsko propagando.

Foto: Jan Lukanović

Vse, kar smo do zdaj videli v zvezi s projektom nove jedrske elektrarne v Krškem (JEK2), kaže na nedemokratično in netransparentno držo politike, opozarjajo v nevladnih organizacijah. Ob tem so na predsednika vlade naslovili tri zahteve glede nadaljnjega upravljanja projekta JEK2, državnega sekretarja Danijela Levičarja pa pozvali k odstopu.

Pet civilnodružbenih organizacij – gibanje Mladi za podnebno pravičnost, Greenpeace Slovenija, Umanotera, Focus ter Pravni center za varstvo človekovih pravic – je v današnji izjavi za javnost v Ljubljani kritike uperilo predvsem v delo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, zadolženega za nacionalni jedrski program, Danijela Levičarja pri projektu JEK2. Kot so spomnili, je ta po imenovanju lani julija prevzel vodenje delovne skupine za vodenje projekta in nosil osrednjo vlogo pri pripravi resolucije o dolgoročni rabi jedrske energije v Sloveniji, ki je bila skupaj s predlogom posvetovalnega referenduma o JEK2 nedavno sprejeta v DZ.

Mladi za podnebno pravičnost
Novice Mladi za podnebno pravičnost: Referendumsko vprašanje o JEK2 je navijaško in manipulativno

"Od konca lanskega leta, ko več organizacij civilne družbe neprestano opozarja na netransparentno in nestrokovno vodenje projekta oziroma nesmiselnost takšnega jedrskega projekta, v času, ko so strokovne institucije, predsednica republike, pristojno ministrstvo in civilna družba opozarjali na neustrezno vodenje projekta JEK2, državni sekretar ni storil praktično nič," so opozorili.

Levičar je molčal

Kot so dodali, zadnje tedne obravnave resolucije in predloga za posvetovalni referendum niso upoštevali niti enega njihovega predloga. "Državni sekretar bi lahko kot glavni koordinator projekta vplival na to, da bi predloge izboljšav upoštevali med javno obravnavo ali obravnavo v DZ, bil je prisoten na seji DZ, a je ob vsem tem molčal. S tem je dal tiho podporo netransparentnemu in nestrokovnemu vodenju projekta," so prepričani nevladniki.

Dejan Paravan
Novice Pred referendumom o JEK2 obljubljajo več informacij

V luči navedenega so predsednika vlade Roberta Goloba pozvali k odstavitvi Levičarja z mesta državnega sekretarja in ukinitvi funkcije državnega sekretarja za nacionalni jedrski program, ki je po njihovem mnenju zgolj v službi zagotavljanja podpore projektu JEK2. Ministrstvo za okolje pa so pozvali, naj premisli in po potrebi predlaga uvedbo funkcije državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade za pravičen ter naravi prijazen energetski prehod.

Državni sekretar za jedrsko propagando

Do dela državnega sekretarja za jedrsko propagando, kot so se izrazili, so kritični tudi v organizaciji Greenpeace Slovenija. "Glede na njegovo dosedanje delo, na njegove dosedanje odločitve in poteze ne moremo reči, da vodi projekt JEK2 v interesu prebivalstva, niti ne v interesu reševanja podnebne krize. Glede na to, kar smo do zdaj videli, vodi ta projekt v interesu nekaterih gospodarskih in političnih elit," je dejala predstavnica organizacije Sara Kosirnik.

Danijel Levičar
Novice Vlada sprejela predlog resolucije o rabi jedrske energije

Okolijski pravnik iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic Aljoša Petek je dejal, da se državni sekretar Levičar kljub številnim pozivom ni odzval na pobude k odprtju projekta civilnemu nadzoru, postopek sprejema resolucije v DZ pa je bil po njegovih besedah iznakažen. "Rezultat vseh teh prikrivanj in manipulativnih pristopov je tu. Soočeni smo s projektom, kjer se informacije prikriva in prireja, objavlja šeststranske, v narekovajih, analize o ceni projekta in elektrike, namesto da se vse javno objavi ali pa da se sploh začne prave strokovne analize. Kot vidimo zadnje dni, je javnost projektu zaradi načina vodenja projekta tudi vse manj naklonjena," je še opozoril Petek.

Danijel Levičar, poslovni direktor družbe Gen energija
Novice Danijel Levičar: Kako izjemnega pomena je energetska neodvisnost države, smo videli lani
Ne spreglejte