Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2021,
8.30

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,96

38

Natisni članek

Slovenija COVID-19 Koronavirus

Sreda, 1. 12. 2021, 8.30

2 leti, 5 mesecev

Znani so novi podatki: toliko okužb so potrdili v torek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,96

38

Koronavirus. Cepljenje. PCT. Covid-19 | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

V Sloveniji so v torek opravili 6.974 PCR-testov in potrdili 2.257 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 32,4 odstotka in je nižji kot dan pred tem, ko je znašal 39,5 odstotka. Za primerjavo: pretekli torek so ob 8.618 opravljenih PCR-testih potrdili 3.144 primerov okužbe. Delež pozitivnih testov je takrat znašal 46,2 odstotka. Včeraj je zaradi koronavirusne bolezni umrlo 15 oseb. 

Zdi se, da se epidemiološke razmere v državi počasi umirjajo. Število dnevno potrjenih primerov se počasi zmanjšuje, bolnišnične kapacitete so sicer še vedno polne, a se tudi število zasedenih postelj počasi znižuje. Po podatkih v bolnišnicah  zdravijo 1.101 covidnega bolnika, 277 jih potrebuje intenzivno nego. V ponedeljek je umrlo 15 covidnih bolnikov. 

V bolnišnicah danes zdravijo 27 covidnih bolnikov manj kot v torek, medtem ko intenzivno nego potrebujejo trije bolniki manj. Najmlajši covidni bolnik v bolnišnici je star 27 let, prav toliko je star najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno nego.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo včeraj v Sloveniji aktivnih 35.072 primerov okužbe, 2.023 manj kot dan prej. 

Sedemdnevno povprečje okužb znaša 2.063 (126 manj kot dan prej), število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa je 1.664 (96 manj kot dan prej).

V torek so opravili tudi 59.478 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

S poživitvenim odmerkom cepljenih skoraj 300 tisoč ljudi

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.231.214 ljudi, kar je 58 odstotkov prebivalstva. Delež cepljenih z enim odmerkom je med starejšimi od 18 let 69 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 79 odstotkov.

Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 1.149.788 ljudi oz. 55 odstotkov populacije. Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 65 odstotkov starejših od 18 let in 75 odstotkov starejših od 50 let.

S poživitvenim odmerkom je bilo doslej cepljenih 296.278 ljudi, kažejo podatki vlade.

Intenzivna nega
Novice "Stojimo na robu prepada in vsak najmanjši sunek nas lahko pahne v globino" #video
Fort Detrick
Novice Srhljiva teorija zarote o smrtonosnem virusu iz Afrike
koronavirus
Novice Kaj že vemo in česa še ne o omikronu?

Zdravstveni inšpektorat do zdaj ugotovil 47 primerov cepljenja mladoletnikov z vektorskimi cepivi

Zdravstveni inšpektorat je od 272 postopkov, ki jih je uvedel glede domnevnega cepljenja mladoletnih oseb z vektorskimi cepivi, do zdaj končal 47 postopkov, so pojasnili za STA. Nadzor je pokazal, da so zdravniki z vektorskimi cepivi cepili 47 mladoletnih oseb. Primere je inšpektorat odstopil Zdravniški zbornici Slovenije.

Preostali postopki še niso končani, zato jih na zdravstvenem inšpektoratu ne morejo komentirati.

Na zdravniški zbornici so potrdili, da so prejeli dokumentacijo zdravstvenega inšpektorata, več informacij v tej fazi pa še ne morejo podati. Pojasnili so sicer še, da še vedno poteka pridobivanje dodatne dokumentacije oz. informacij. 

Slovenija je uporabo tega cepiva začasno ustavila 29. septembra, po podatkih NIJZ pa je bilo od takrat z njim cepljenih 58 oseb.

Do 1. oktobra letos v Sloveniji z Janssenom cepljenih 210 mladoletnih oseb

Izredni strokovni nadzor zaradi domnevnega cepljenja mlajših od 18 let z vektorskima cepivoma Janssen in AstraZeneca na nekaterih cepilnih mestih je 1. oktobra zahtevalo ministrstvo za zdravje. Ti cepivi namreč nista registrirani za to starostno skupino.

Janez Poklukar
Novice Komisija potrdila: 20-letnica v UKC Ljubljana umrla zaradi zapleta po cepljenju #video

Na spletnih straneh NIJZ je namreč razvidno, da je bilo s cepivom podjetja Janssen do takrat cepljenih 210 oseb, mlajših od 18 let. Prav tako je bilo s cepivom AstraZenece s prvim odmerkom cepljenih 45, z drugim pa 20 oseb, mlajših od 18 let. 

Kot je včeraj napovedal minister za zdravja Janez Poklukar, bo posvetovalni skupini tudi predlagal, da ustavi cepljenje s cepivom Janssen oz. da se v Sloveniji cepljenje s tem cepivom omogoči samo na izrecno zahtevo posameznika, ki to potrdi tudi s podpisom.

Na vprašanje, ali morda razmišljajo v smeri ustavitve ali omejitve cepljenja z drugim vektorskim cepivom proizvajalca AstraZeneca, je Poklukar napovedal, da bo pri tem sledil mnenju stroke.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je nato pojasnila, da je v igri več možnosti. Mogoče je, da bosta obe vektorski cepivi za uporabo omejeni, razen ob izrecni želji posameznika ali ob kontraindikacijah po predhodnem cepljenju s cepivi mRNK. Druga od možnosti je, da se na navedeni način omeji cepivo AstraZenece, popolnoma prepove pa uporabo cepiva Janssen. Po tretji možnosti bi popolnoma prepovedali uporabo obeh cepiv.

Bojana Beović
Novice Beovićeva: Tveganje med cepljenjem in med posledicami je ogromno #video
Novi koronavirus na Finskem
Novice To so najnovejši podatki o številu novopotrjenih okužb #video
Ne spreglejte