Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 11. 2021,
10.56

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

68

Natisni članek

NIJZ Borut Štrukelj Janez Poklukar Koronavirus

Torek, 30. 11. 2021, 10.56

2 leti, 4 mesece

Komisija potrdila: 20-letnica v UKC Ljubljana umrla zaradi zapleta po cepljenju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

68

"Komisija, ki je obravnavala tragični primer, ko je življenje septembra letos v UKC Ljubljana izgubila 20-letna Katja, je zdaj potrdila gotovo povezavo med smrtjo in cepljenjem s cepivom Janssen," so na današnji novinarski konferenci pojasnili minister za zdravje Janez Poklukar, predstojnik Območne enote NIJZ Maribor Zoran Simonovič in Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani. Minister Poklukar je ob tem dejal, da bo v Sloveniji predlagal ustavitev cepljenja s cepivom Janssen, cepljenje bo mogoče le na zahtevo posameznika. 

Mlado bolnico so v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana sprejeli konec septembra. Takoj ob sprejemu so prepoznali življenjsko ogrožajoče stanje, skladno s tem se je začelo urgentno zdravljenje, a se kljub naporom stanje bolnice ni izboljšalo in je 29. septembra umrla. Še isti dan je ministrstvo za zdravje na predlog posvetovalne skupine za cepljenje pozvalo Nacionalni inštitut za zdravje (NIJZ), da začasno ustavi cepljenje z Janssnom.
Univerzitetni klinični center Ljubljana
Novice V UKC Ljubljana umrlo dekle, pri katerem sumijo na zaplet po cepljenju. Odzval se je oče. #video

Gotova povezava med cepljenjem s cepivom Janssen in smrtjo

Strokovna komisija, ki je bila imenovana za obravnavo primera smrti ženske po cepljenju s cepivom Janssen, je soglasno potrdila gotovo povezavo med cepljenjem s cepivom Janssen in smrtjo. Koordinator komisije Simonovič je povedal, da je skupino sestavljalo pet članov, od tega trije kliniki (nevrolog, infektolog in internist) ter farmakologinja in epidemiolog. 

V UKC Ljubljana je septembra letos zaradi strdkov in možganskih krvavitev umrlo 20-letno dekle. Posebna komisija je po temeljiti preiskavi potrdila, da se je v tem primeru razvila s cepljenem povzročena imunska trombotična trombocitopenija. Pregledali so vso dokumentacijo, ki jo je predložila njena osebna zdravnica, in dokumentacijo od trenutka, ko se je pacientka cepila, in veš čas zdravljenja. Po besedah Simonoviča 20-letnica ni imela predhodnih stanj, ki bi lahko vplivala na potek težav po cepljenju. 

Kot je pojasnil Štrukelj, so v ZDA, kjer je to cepivo edino vektorsko cepivo, s katerim cepijo, do zdaj zabeležili 28 primerov na 8,7 milijona odmerkov cepiva Janssen. To je približno 1 na 300 tisoč: "Cepljenje z vektorskimi cepivi je lahko povezano z zelo redkim pojavom sindroma tromboze skupaj s trombocitopenijo. To je stanje, ko je v določenih delih telesa premalo trombocitov."

V EU je bilo do 30. oktobra letos uporabljenih 16,3 milijona odmerkov cepiva Janssen in šest primerov smrti je nedvoumno dokazanih v povezavi s cepivom Janssen, je še povedal Štrukelj.

Video: Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani. 

Poklukar bo posvetovalni skupini predlagal ustavitev cepljenja z Janssnom

Minister za zdravje je ob tem poudaril, da je vsako življenje sveto, in izrazil sožalje družini in prijateljem. Kot je dejal, bo posvetovalni skupini predlagal ustavitev cepljenja s cepivom Janssen, razen na izrecno željo, ki jo bo treba potrditi s podpisom. 

Video: Janez Poklukar, Minister za zdravje. 

Štrukelj: Zdravilo molnupiravir učinkovito tudi za različico omikron

Zdravilo za zdravljenje bolezni covid-19 molnupiravir bo po podatkih, ki jih imajo do zdaj, učinkovito tudi pri novi različici novega koronavirusa omikron, je na današnji novinarski konferenci povedal Borut Štrukelj z ljubljanske farmacevtske fakultete. Smiselno se mu zdi tudi cepljenje proti covid-19 s poživitvenim odmerkom.

Slovenija 21.600 terapevtskih odmerkov tega zdravila proti covid-19 pričakuje v začetku decembra. Terapevtski odmerek zdravila je skupno število kapsul, potrebnih za en sam potek zdravljenja, torej bo prva pošiljka tega zdravila zadostovala za zdravljenje 21.600 bolnikov s covid-19.

Zdravilo bo treba jemati pet dni zapored

Kot je pojasnil Štrukelj, zdravilo deluje tako, da prepreči nadaljevanje verige DNK, virus pa se zato ne more sestaviti in se ne razmnožuje. Na ta način pomembno zmanjšuje število bolnikov, ki zaradi težjega poteka covid-19 potrebujejo hospitalizacijo.

Zdravilo mora bolnik začeti jemati takoj ob pojavu prvih simptomov. Zdravilo bo po njegovih besedah treba jemati pet dni zapored, dvakrat na dan po 800 miligramov.

"Zaenkrat podatki, ki jih imajo, kažejo na to, da bo tudi proti različici omikron to zdravilo učinkovito," pa je Štrukelj dodal v luči pojava nove različice virusa.

Opozoril pa je, da se zdravila ne sme predpisati nosečnicam in ženskam, ki niso kontracepcijsko zaščitene, saj je to sicer varno in učinkovito zdravilo teratogeno, kar pomeni, da lahko pride do poškodbe plodu, je še pojasnil Štrukelj.

Smiselno se je cepiti s poživitvenim odmerkom

V povezavi s pojavnostjo različice novega koronavirusa omikron in prilagajanjem cepiva proti covid-19 je Štrukelj ocenil, da se je vsekakor smiselno cepiti s poživitvenim odmerkom, še vedno bo po njegovih besedah pokritost "relativno dobra".

Pojasnil je, da je protein S, s katerim se virus pripne na človeško celico, zelo velik protein. "In vsi tisti, ki smo se cepili s katerimkoli cepivom, imamo še vedno veliko pokritost s protitelesi. Res pa je, da z vsako novo različico nekaj teh protiteles odpade," je pojasnil Štrukelj.

Povedal je tudi, da na fakulteto za farmacijo ves čas dobivajo podatke o mutacijah novega koronavirusa in da jim sledijo. "In kljub temu, da je mutacij veliko, niso mutacije v tistem delu, kjer bi mogoče pričakovali, da bi prišlo popolnoma do neučinkovitosti cepiv. Sploh ne," je dodal.

Moderna in Pfizer pripravljata novi cepivi 

Zato svetujejo nadaljevanje cepljenj s poživitvenim odmerkom oziroma cepljenje vsem, ki se še niso cepili. Je pa res, da farmacevtski družbi Moderna in Pfizer že pripravljata nove različice cepiv, kjer so že vstavili mutacije, predvsem mutacije na mestu 501, je še dejal Štrukelj.

Toliko okužb so potrdili v ponedeljek 

V ponedeljek so opravili 6.287 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 2.482 oziroma 39,5 odstotka testov, kažejo prvi podatki NIJZ. V bolnišnicah se zdravi 1.128 bolnikov, kar je 28 oseb manj kot dan prej. Intenzivno nego potrebuje 277 bolnikov oziroma štirje manj kot v nedeljo. Umrlo je 16 covidnih bolnikov.

Novi koronavirus na Finskem
Novice To so najnovejši podatki o številu novopotrjenih okužb #video

Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT.
Novice Beovićeva: Po prvih podatkih se omikron širi hitreje od prejšnjih različic #video
Ne spreglejte