Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 11. 2021,
9.40

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

14

Natisni članek

testiranje Koronavirus okužba COVID-19

Torek, 30. 11. 2021, 9.40

2 leti, 4 mesece

To so najnovejši podatki o številu novopotrjenih okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

14

Novi koronavirus na Finskem | Foto Reuters

Foto: Reuters

V ponedeljek so opravili 6.287 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 2.482 oziroma 39,5 odstotka testov, kažejo prvi podatki NIJZ. V bolnišnicah se po podatkih vlade zdravi 1.128 bolnikov, kar je 28 oseb manj kot dan prej. Intenzivno nego potrebuje 280 bolnikov. Umrlo je 16 covidnih bolnikov.

Najmlajši covidni bolnik v bolnišnici je star 27 let, prav toliko je star najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno nego, kažejo podatki vlade.

Po oceni NIJZ je bilo včeraj v Sloveniji 37.095 aktivnih okužb, kar je 1.283 primerov manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 2.189, kar je 129 primerov manj. Število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je v primerjavi z dnevom prej prej znižalo za 61.

V ponedeljek so opravili tudi 92.718 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je bilo v ponedeljek nižje kot pred tednom dni, ko so potrdili 3.397 okužb, delež pozitivih testov pa je znašal 46,2 odstotka. Število aktivnih primerov se je v primerjavo s preteklim ponedeljkom znižalo za 7.701.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.230.177 ljudi, kar je 58 odstotkov prebivalstva. Delež cepljenih z enim odmerkom je med starejšimi od 18 let 69 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 79 odstotkov.

Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 1.148.063 ljudi oziroma 54 odstotkov populacije. Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 64 odstotkov starejših od 18 let in 75 odstotkov starejših od 50 let.

S poživitvenim odmerkom je bilo doslej cepljenih 290.137 ljudi, kažejo podatki vlade.

V UKC Maribor manj bolnikov z boleznijo covid-19, a stanje še vedno resno

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se je v zadnjih dneh ustavilo naraščanje števila bolnikov z novim koronavirusom, a vodstvo kljub temu poziva k nadaljnji previdnosti in spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja. "Še naprej delamo v sila resnih razmerah," je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Anton Crnjac.

V tem kliničnem centru je trenutno hospitaliziranih 178 bolnikov z novim koronavirusom, od tega jih je 49 v intenzivni negi in trije na covidni pediatriji.

Skupno število bolnikov s covid-19 je za devet oseb manjše kot dan prej in za 16 manjše kot pred štirimi dnevi, ko so jih zabeležili največ doslej. Znižalo se je tudi število bolnikov na intenzivni negi, in sicer za dva v zadnjih 24 urah.

Rezar: Tudi zdravstveni delavci želijo praznike preživeti s svojimi družinami 

K nadaljnjemu spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa je pozvala tudi pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege Hilda Rezar. Kot je dejala, si tudi zdravstveni delavci želijo preživeti praznike s svojimi družinami.

Trenutno je več kot 300 zaposlenih v zdravstveni negi v UKC Maribor prerazporejenih na oddelke za bolnike s covid-19, od tega 140 v covidne intenzivne enote. Pomaga jim tudi 17 medicinskih sester in dva medicinska tehnika iz zdravstvenih domov, 22 prostovoljcev Rdečega križa in Slovenske filantropije ter deset pripadnikov Slovenske vojske.

Obravnava preostalih bolnikov še vedno v zelo omejenem obsegu 

Kljub manjšanju števila bolnikov s koronavirusom v zadnjih dneh za zdaj po besedah strokovnega direktorja Matjaža Vogrina še ne morejo pospešiti obravnave preostalih bolnikov. Ta je tako še vedno v zelo omejenem obsegu. "Razlike v številu covidnih bolnikov so majhne, zato še ne moremo razporediti kadra na matične lokacije. Potrebujemo vsak par rok," je dejal.

Spomnil je, da so zdravstveni delavci izčrpani. "Ljudje izgorevajo na delovnih mestih in to priložnost izkoriščam, da se zahvalim vsem zaposlenim v UKC Maribor za požrtvovalno delo," je dejal. Trenutno je z dela odsotnih več kot 800 zaposlenih, od tega 450 zaradi bolniškega staleža.

Za zdaj opravljajo okoli 35 odstotkov normalnega operativnega programa, predvsem urgentne in onkološke operacije. Najbolj manjka anesteziologov, internistov, infektologov, anestezioloških sester in instrumentark. "To je visoko specializiran kader, ki ga ne moremo nadomestiti z nikomer, so pa tudi nujno potrebni v intenzivni terapiji," je še povedal Vogrin.

Zaradi nove različice koronavirusa omikron še ne reorganizirajo dela. "Nimamo še dovolj podatkov, da bi lahko ukrepali. Pričakujemo mnenje subspecialistov NIJZ in posvetovalne skupine. V tem trenutku še nimamo navodil, ki bi dodatno zapletla naše protokole dela. Bomo pa počakali. Upamo, da ta različica ne bo odporna na cepljenje proti covid-19 in da bodo zdravila delovala kot pri drugih različicah," je sklenil Vogrin.

Covid-19. Koronavirus. Zaščita. Zdravstveni delavci.
Novice Znani so podatki o številu okuženih #video
Avstrija koronavirus
Novice Prva uradna okužba z omikronom tudi v Avstriji #vŽivo
Ne spreglejte