Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 10. 2023,
12.32

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,24

Natisni članek

mobilnost potniški promet avtobus

Četrtek, 19. 10. 2023, 12.32

6 mesecev, 2 tedna

Nemci prodali enega od ključnih avtobusnih prevoznikov pri nas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,24
Arriva, avtobus | Arriva Slovenija, ki se je v preteklih letih s prevzemi močno okrepila na slovenskem trgu, je poleg Nomaga glavni ponudnik avtobusnih prevozov v državi. | Foto STA

Arriva Slovenija, ki se je v preteklih letih s prevzemi močno okrepila na slovenskem trgu, je poleg Nomaga glavni ponudnik avtobusnih prevozov v državi.

Foto: STA

Nemški logistični velikan Deutsche Bahn je z ameriško investicijsko družbo I Squared Capital podpisal dogovor o prodaji svoje mednarodne hčerinske družbe Arriva, ki je prisotna tudi v Sloveniji. Kot je Deutsche Bahn pojasnil ob današnji naznanitvi prodaje, je bil dogovor podpisan čez noč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V nemški družbi pričakujejo, da bo prenos končan prihodnje leto, pri čemer mora prodaji zeleno luč najprej dati še nemška vlada, ki je lastnica Deutsche Bahn.

Arriva upravlja avtobuse in vlake v Veliki Britaniji, kjer je med glavnimi upravljavci kultnega dvonadstropnega rdečega avtobusa v britanski prestolnici, ter še desetih drugih evropskih državah, tudi v Sloveniji.

Nomago
Novice Slovenske železnice bi kupile Nomago

Arriva Slovenija, ki se je v preteklih letih s prevzemi močno okrepila na slovenskem trgu, je poleg Nomaga glavni ponudnik avtobusnih prevozov v državi. Glede na podatke z njihove spletne strani ima 550 avtobusov in 950 zaposlenih.

Deutsche Bahn cene prodaje ni navedel, glede na poročanje medijev pa naj bi I Squared Capital za nakup Arrive odštel okoli 1,6 milijarde evrov. V to ceno naj bi bila vključena tudi milijarda evrov Arrivinega dolga, ki ga bo novi lastnik, ki se osredotoča na naložbe v infrastrukturo, kot del dogovora prevzel.

avtobus vodik LPP
Novice Število potnikov v javnem prometu v zadnjem desetletju upadlo

Nemška družba je Arrivo kupila leta 2010 za okoli 2,7 milijarde evrov, vključno z dolgom. Po poročanju dpa je nemška javnost nakup močno kritizirala, saj je med drugim menila, da bi se Deutsche Bahn moral bolj posvečati investicijam v nemško železniško omrežje.

Deutsche Bahn se bo po prodaji Arrive tako zdaj lahko posvetil investiranju v svojo primarno dejavnost, saj mu ne bo treba vlagati ogromnih količin denarja v elektrifikacijo Arrivine flote avtobusov, je še navedla dpa.

Potniški center Ljubljana (PCL) z Emoniko
Novice Ljubljana v dobrih dveh letih do dolgo pričakovanega potniškega centra #video
Ne spreglejte