Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 6. 2018,
9.49

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

2

Natisni članek

Anton Rop sodba premiera

Četrtek, 14. 6. 2018, 9.49

5 let, 10 mesecev

Nekdanji premier Rop pravnomočno oproščen očitkov o izdaji tajnih podatkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

2

Anton Rop | Foto STA

Foto: STA

Višje sodišče v Ljubljani je nekdanjega premierja Antona Ropa pravnomočno oprostilo očitka izdaje tajnih podatkov v pogovoru z novinarjem Vladimirjem Voduškom. Po mnenju višjih sodnikov ni nobenega podatka o tem, da se je Rop seznanil s tajnim podatkom, kot to določa zakon o tajnih podatkih.

Kot je ugotovilo višje sodišče, ni torej dokazov, da se je Rop zavezal prevzeti skrb za varnost informacije. Nesprejemljivo pa bi bilo stališče, da je vsak podatek, ki bi ga direktor Slovenske obveščevalno-varnostna agencije (Sova) posredoval na primer predsedniku vlade, v vsakem primeru tajen, poroča današnje Delo.

Poleg tega so višji sodniki pritrdili ugotovitvam prvostopenjskega sodišča, da ni dopustno, da je tožilstvo v ponovljenem sojenju obtožni predlog spremenilo v škodo obdolženca. Sodišče bi sicer moralo tak obtožni predlog zavreči. Ker pa si Rop, ki je bil na prvem sojenju obsojen, prizadeva za popolno rehabilitacijo, je višje sodišče vsebinsko presojalo pravilnost in zakonitost sodbe, še piše današnje Delo.

Hotel Palace
Novice Zakaj bi se srbski tajkun rad znebil Kempinskega v Portorožu?

Rop: Povzročena mi je bila velika škoda

Ropov zagovornik Emil Zakonjšek je za Delo poudaril, da je desetletje, kolikor je trajal kazenski postopek, za človeka veliko breme, negativnih posledic dolgotrajnega postopka pa ni mogoče popraviti niti z oprostilno sodbo. Ob tem je dodal, da je bilo njegovemu klientu onemogočeno politično delovanje, predvsem pa je bil onemogočen v poklicnem življenju.

Rop je sicer že ob oprostilni sodbi na prvi stopnji dejal, da je bil ves čas prepričan, da bo oproščen. Takrat je tudi poudaril, da mu je bila povzročena velika politična, gospodarska in karierna škoda. O pritožbi tožilstva, ki je izpodbijalo oprostilno sodbo, je višje sodišče sicer odločilo že januarja, februarja je namreč kazenski pregon absolutno zastaral. Večji del ponovljenega sojenja pa je potekal za zaprtimi vrati.

Miro Cerar
Novice Cerar: SMC gre v koalicijo s Šarcem, ne pa z Janšo

Ropa so 2013 spoznali za krivega, 2016 sodbo razveljavili

Tožilstvo je Ropa preganjalo, ker je leta 2007, ko je bil poslanec, takratnemu novinarju Televizije Slovenija Vodušku dejal, da naj bi se slovenski in hrvaški premier Janez Janša in Ivo Sanader pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004 dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu ter da je pogovore prestregla Sova. Vodušek je pogovor objavil v TV Dnevniku.

Ropa so leta 2013 na prvostopenjskem in nato še višjem sodišču spoznali za krivega izdaje tajnih podatkov, a je vrhovno sodišče februarja 2016 sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Ljubljansko okrajno sodišče je nato v ponovnem odločanju avgusta lani Ropa oprostilo očitka izdaje tajnih podatkov.

Sicer pa je Ropa zaradi izjav odškodninsko tožil tudi Janša, a sta novembra 2010 sklenila sodno poravnavo. Rop se je med drugim moral posloviti tudi kot nadzornik Banke Slovenije.

Anton Rop
Novice Anton Rop oproščen izdajanja tajnih podatkov #video
Janez Janša SDS
Novice Padla nova ideja: koalicija Janše in sredinskega bloka
Ne spreglejte