Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 8. 2017,
12.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

2

Natisni članek

Vladimir Vodušek Janez Janša Janez Janša Ivo Sanader Anton Rop

Torek, 22. 8. 2017, 12.44

6 let, 6 mesecev

Anton Rop oproščen izdajanja tajnih podatkov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

2

Anton Rop | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Nekdanji premier Anton Rop je bil na ponovljenem sojenju oproščen očitkov o izdaji tajnih podatkov. Tožilstvo je napovedalo pritožbo na odločitev.

Rop je bil sprva decembra 2013 obsojen na deset tisoč evrov denarne kazni zaradi izdajanja tajnih podatkov v zvezi z izjavami o prisluškovalni aferi.

V obtožnem predlogu je bil tedaj opisan dogodek s 16. junija 2007, ko je Rop novinarju RTV Slovenija Vladimirju Vodušku v neuradnem pogovoru dejal, da sta se menda pred parlamentarnimi volitvami leta 2004, ko je bil Rop premier, Janez Janša, prvak SDS in vodja tedanje opozicije, ter hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu in da obstajajo posnetki njunega telefonskega pogovora o tem.

Video: Planet TV


Vodušek je pogovor objavil na nacionalni televiziji, čeprav naj bi šlo za neformalni pogovor, Rop pa tudi ni vedel, da ga novinar snema. V uradni izjavi je Rop pojasnil, da je Sova spremljala incidente in kdo je vanje vpleten. V civilni tožbi se je Rop z Janšo poravnal.

Vrhovno sodišče je septembra lani ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je na sodišče vložil Ropov odvetnik, in razveljavilo sodbi, s katerima je bil nekdanji premier obsojen, zadevo pa vrnilo okrajnemu sodišču v ponovno odločanje.

Sodnica verjela Ropu

Po besedah sodnice Ane Testen gre Ropu verjeti, da je podatke, ki naj bi jih razkril, dobil od takrat še novinarja Roka Praprotnika, v tem primeru pa ni moglo iti za razkrivanje tajnih podatkov.

Posredno je bila kritična do obtožnega akta tožilca. Podobno kot Ropov zagovornik Emil Zakonjšek v zaključni besedi je namreč opozorila, da obtožni predlog nima oznake, da vsebuje tajne podatke. Nenavadno je, da se nekoga preganja zaradi izdaje tajnih podatkov, istočasno pa obtožni predlog nima takšne oznake, je dejala.

Rop po njeni oceni s svojim dejanjem tudi ni povzročil nobene škode, čeprav je Hrvaška po tem, ko je zadeva prišla v javnost, Sloveniji poslala diplomatsko noto, v kateri naj bi jo opozorila, da bodo Ropove besede vplivale na odnose med državama. Protestna nota po oceni sodnice sama po sebi še ne predstavlja škodljive posledice.

Državni tožilec Luka Virant je na odločitev napovedal pritožbo.

Ne spreglejte