SiolNET. Novice Slovenija
1,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po 110 letih so se v Piranu znova lotili velikega projekta #video

1,63

termometer

Ob pomoči helikopterja Slovenske vojske, alpinistov, jamarjev in gasilcev so dopoldne uspešno in brez večjih težav z vrha zvonika piranske stolnice spustili 250 let star kip nadangela Mihaela. Kip je bil nazadnje prizemljen pred 110 leti in je nujno potreben obnove. Še danes ga bodo odpeljali v Ljubljano, kjer ga bodo restavrirali.

Kip angela, ki je narejen iz bakrene pločevine, že od leta 1769 bdi na Piranom, obnovo pa je spodbudila februarska burja, ki je del krila odnesla na Tartinijev trg.

Območje okoli stolnice in zvonika so že zjutraj zavarovali piranski gasilci in pripadniki civilne zaščite, okoli 7.30 je na ploščad pred cerkvijo prispel helikopter Slovenske vojske, okoli uro pozneje pa se je začela akcija, ki je od vzleta helikopterja do spusta angela na dvorišče župnišča trajala okoli 15 minut.

Art Hotel Tartini Trendi Novo poglavje piranskega hotela: Vražji trilček in eden najlepših pogledov na mesto

Ob lepem vremenu in odsotnosti vetra je akcija minila brez zapletov. "Občutki so čisto angelski," je po "prizemljitvi" angela povedal piranski župnik Zorko Bajc, ki je zadnjih 18 let, odkar je prišel za župnika v Piran, kip lahko samo od daleč gledal, zdaj pa se ga je lahko tudi dotaknil.

Prihodnje leto bo angel star 250 let, kar pomeni, "da je bil postavljen eno leto, preden je James Cook odkril Avstralijo. To je častitljiva starost," je poudaril župnik. Ko so se lotili projekta, niso niti natančno vedeli, kako je kip pritrjen na vrh zvonika. "Zadnjič je bil na tleh pred 110 leti. Kakšnih posebnih zapisov ni bilo, takrat so imeli oder in zdaj smo bili malo v strahu, kako ga bomo lahko odstranili," je priznal Bajc.

Ocena gostilne: Stara gostilna Trendi Stara gostilna: nova piranska lokacija za lačne

Pri prizemljitvi kipa, za katerega so med akcijo ugotovili, da je nekoliko lažji, kot so mislili, saj tehta 320 kilogramov, sta v ekipi Slovenske vojske sodelovala dva pilota in dva tehnika letalca, pa je pojasnil poveljnik 151. helikopterske eskadrilje, major Matej Hajdinjak.

Novice Zakladi in zgodbe piranskega svetega Jurija

Delo je bilo po njegovih besedah zahtevno predvsem zaradi velike višine in ker pilot ni imel referenc glede pozicije. Tako je pilot delal popolnoma po navodilih tehnika letalca, ki ga je usmerjal zdaj za meter v to, zdaj za meter v drugo smer. Kip je bil pritrjen tako, kot so pričakovali, in je bil torej zgolj nasajen na stožec na vrhu zvonika, tako da je ob ugodnem vremenu delo potekalo brez težav. Zaradi relativno majhne teže kipa ga je sicer po zraku precej premikalo, je edino večjo težavo opisal Hajdinjak.

Lilijana Stepančič Novice Piranska občina izplačala 124 tisočakov nekdanji direktorici

Bajc pa je po spustu angela ugotavljal, da šele zdaj lahko vidijo, da je kip, ki je bil ves ta čas izpostavljen vremenskim vplivom, močno poškodovan. Še danes ga bodo odpeljali v Ljubljano, kjer se bodo z njim ukvarjali v restavratorskem podjetju Gnom. Predviden strošek je 25.000 evrov, morda pa bo na koncu tudi višji. Bajc sicer meni, da bo kip po restavriranju v mesecu ali dveh nazaj na svojem mestu, od koder bo varoval Piran in meščanom kazal vreme.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin