SiolNET. Trendi Potovanja
1,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novo poglavje piranskega hotela: Vražji trilček in eden najlepših pogledov na mesto

1,00

termometer

Art Hotel Tartini
Foto: Nina Vogrin

Hotel na eni najbolj zaželenih lokacij na slovenski obali je dobil novo podobo.

Nekoč je bil Hotel Sidro, nato Hotel Tartini, zdaj pa je dobil še predpono art. Zakaj art? Zato, ker hotel na južnem robu Tartinijevega trga zdaj ni več le hotel, temveč na neki način tudi galerija.

Prenovo notranjosti, od skupnih prostorov do sob, je namreč zasnoval Jaša Mrevlje Pollak, eden najprepoznavnejših slovenskih sodobnih vizualnih umetnikov.

Kdo je Jaša? Preberite intervju:

Trendi "Jeza je lahko zelo pozitivno čustvo"

Zgradba na Tartinijevem trgu 15, kjer danes domuje Art Hotel Tartini, je nastala ob prehodu z 19. v 20. stoletje, takrat ko je nastal tudi sam trg. Prej je bil na mestu Tartinijevega trga namreč mandrač, ki pa so ga leta 1894 zaradi smradu in nečistoče zasuli in tam uredili novo ploščad, okoli nje pa so zrasle zgradbe.

Tartinijev trg leta 1910 Tartinijev trg leta 1910 Foto: Wikimedia Commons

Stavba, kjer je zdaj hotel, je bila nekoč družinska hiša rodbine Rota, tam je vse do smrti živel grof Stefano Rota, pomemben član piranskega družabnega življenja v 19. stoletju, ki je zaslužen za to, da je piranski arhiv eden najbogatejših v Istri.

Današnji hotel na Tartinijevem trgu pa pravzaprav povezuje dve zgradbi, medtem ko je bil na mestu, kjer je zdaj recepcija, odprt prehod med njima.

Art Hotel Tartini Foto: Art Hotel Tartini/Urša Premik

Prav tam, v recepciji oziroma hotelskem lobiju goste pozdravi najbolj impresiven element, ki ga je v hotel umestil Jaša. Za osrednjo, lestencu podobno instalacijo, ki se razteza skozi štiri nadstropja vse do pritličja, je uporabil kar pol tone steklenih črepinj. "Zamrznjen dež, ki visi v osrčju prostora in je viden iz vseh kotov, je skupen vsem," pojasnjuje umetnik, ki je v Art Hotelu Tartini raziskoval prehajanje med zasebnimi in javnimi prostori.

Instalacija, ki ob stopnišču visi iz četrtega nadstropja in vse do pritličja. Instalacija, ki ob stopnišču visi iz četrtega nadstropja in vse do pritličja. Foto: Art Hotel Tartini/Urša Premik

Njegova dela so prisotna povsod po hotelu, tudi v sobah, ki jih je ob prenovi razumel kot svoj atelje. Zdaj gost pravzaprav vstopi v galerijo, ki razstavlja njegova dela. "Naj gre za prostor, sobo, hišo – arhitektura zame predstavlja možnost, potencial, prazen list papirja," pravi Jaša.

Poglejte novo podobo hotela na Tartinijevem trgu:

1 / 13
2 / 13
3 / 13
4 / 13
5 / 13
6 / 13
7 / 13
8 / 13
9 / 13
10 / 13
11 / 13
12 / 13
13 / 13

Foto: Urša Premik

Art Hotel Tartini je s prenovljeno podobo v novo sezono vstopil že konec aprila, uradno pa so novo podobo razkrili sredi julija. Ob odtisu, ki ga je pustil Jaša, je prenovo doživela tudi gostinska ponudba hotela pod taktirko mladega primorskega multipraktika Črta Butula. Mladenič, čigar družina vodi znano primorsko turistično kmetijo, je zasnoval ponudbo hotelskega bistroja Da Giuseppe, skrbi pa tudi za prigrizke, ki jih strežejo v baru.

Mimogrede: bar Devil's Trill, ki je ime seveda dobil po Vražjem trilčku, najslavnejšem delu Giuseppeja Tartinija, ima spektakularno teraso z enim najlepših razgledov v Piranu in na Piran.

 

A post shared by Devil’s Trill (@devilstrillbar) on

Preberite še:

Hotel Pri divjem možu Trendi Dišeča ljubljanska hiša, ki je bila nekoč prvi hotel #foto Kempinski Palace Trendi Kempinski – zgodba iz zakulisja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin