Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2019,
10.28

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

1

Natisni članek

Danes Danes tatvina kriminal policija vlom

Četrtek, 14. 2. 2019, 10.28

5 let, 2 meseca

Preprosti ukrepi za zaščito pred vlomi, ki pa jih mnogi ne upoštevajo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

1

V Borovnici so vrhniški policisti v zadnjih treh mesecih obravnavali kar 10 vlomov. Občani so prestrašeni. Od policije in občine pričakujejo zaščito.

Lopovi so na delu predvsem v popoldanskem času. Vlamljali so skozi okna in vrata. Policisti so vlomilcem že na sledi, obljubljajo. Na občini pa ljudi pozivajo, da ravnajo samozaščitno. Ukradene stvari bomo že preživeli, kupili smo alarmne naprave.

Prebivalci po ropih kupujejo senzorje za luči in različne alarme. Silvestru Maražu so v hišo vlomili isti dan, ko se je ženi pridružil na dopustu v Bovcu.

Na ulicah je zdaj že več policije, tudi v civilu. Občina pa je okrepila redarstvo.

"Poskušamo nevtralizirat socialna omrežja. Naprimer skupina Radar v Borovnici, ki obvešča za vsako parkirano policijsko vozilo in to sporoča naprej. To je velika pomoč nepridipravom," je za Planet povedal Bojan Čebela, županja občine Borovnica.

Nekdo naj vam prazni nabiralnik in prižiga luči

Roparji največkrat obiščejo domove starejših moških. Tudi starejše ženske so na udaru, le da je njih v statistiki bistveno manj. Vlomilci iščejo predvsem denar in zlatnino. V zadnjem obdobju tehnični predmeti niso več vroče blago za vlomilce, pravijo kriminalisti.

Lastnikom policija ob odhodu od doma svetuje, naj objekt opremijo tako, da je videti, kot da je kdo doma. V zimskih mesecih so koristna časovna stikala za luči, ki se ob mraku samodejno vklopijo. Ob daljši odsotnosti prosite koga od bližnjih, da vam redno prazni poštni nabiralnik, dviga in spušča rolete oziroma prižiga in ugaša luči.

V hišo novinarja Planet TV Rajka Geriča so nepridipravi vlomili kar dvakrat. Video: Planet TV

AVP, policija, hitrost
Novice Policist vlomilca prijel med sprehodom z družino

Ne puščajte lestev in zabojev pod okni

Posebej vabljiva za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop, na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken, vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje.

hiša
Trendi Kako prelisičiti morebitnega vlomilca

Če ste odsotni dalj časa, tega ne obešajte na veliki zvon

Policisti zato opozarjajo, da ob odhodu od doma zaklenite vrata in zaprite okna. Vrednejših predmetov ne puščajte na vidnih mestih, dragocenosti in denar pa raje shranite v sef. Če ste odsotni dalj časa, tega ne obešajte na veliki zvon, na primer z objavami na družbenem omrežju Facebook.

Policisti svetujejo tudi, da si zapišete serijske številke vrednejših predmetov, kot so umetniške slike, nakit in tehnični predmeti, ter te tudi fotografirate.

Vlomilec
Novice Ali bi vlomilce lahko pregnal pametni zvočnik?

Najučinkovitejši so alarmi

Kot ugotavljajo policisti, je alarmna naprava tista, ki vlomilce odvrača najučinkoviteje, a opozarjajo, da mora biti alarmna naprava testirana in imeti certifikat, ki ga izda Fakulteta za elektroniko in računalništvo – Laboratorij za procesno in merilno tehniko v Ljubljani, ter  certifikat o ustreznosti RSO-SIQ, ki ga izda Urad za standardizacijo in meroslovje v Ljubljani.

Ne spreglejte