Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 7. 2018,
12.20

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

dom pametni dom nasveti

Sreda, 25. 7. 2018, 12.20

5 let, 9 mesecev

Kako prelisičiti morebitnega vlomilca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
hiša | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Priprave na dopust so pri nekaterih že na vrhuncu, zato je treba poskrbeti tudi za to, da v obdobju odsotnosti v svoj dom ne privabite morebitnih vlomilcev.

Pred odhodom na počitnice zagotovite, da bodo vaši domovi varni. Če je vaš dom v času vaše odsotnosti videti nenaseljen, dopuščate možnost obiska vlomilcev. Z naslednjimi nasveti boste ustvarili vtis, da v vašem domu nekdo biva.

pošta | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Ne naročajte prek interneta

Nekaj dni pred odhodom se izogibajte naročanju prek interneta, saj boste v nasprotnem primeru tvegali obisk pošte, ki vam bo pošiljke puščala kar pred vhodnimi vrati. Če bodo te stale tam več dni, bo jasno, da ni nikogar, ki bi pobral pakete.

Če ne gre drugače, naročila preusmerite na lokalno pošto ali pa za njihov prejem prosite soseda, ta naj vam jih spravi, dokler se ne vrnete.

Odprite vsa senčila

Večina ljudi ima navado, da med počitnikovanjem zaprejo vsa senčila in okna. Ne počnite tega, vsaj pri tistih oknih, ki gledajo neposredno na cesto, ne. Senčila lahko zatemnite v zgornjih nadstropjih in zadnjih delih hiše, v ospredju pa ne. Želite namreč ustvariti vtis, da je nekdo doma.

poštni nabiralnik | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Pošto naj vam spravlja sosed

Največji pokazatelj, da nekoga že več dni ni bilo doma, je prepoln poštni nabiralnik. Prosite prvega soseda, da vsak dan namesto vas pobere pošto iz nabiralnika, tako da bo ta vedno prazen.

Sosed naj prav tako poskrbi za vrt

Soseda prosite tudi za zalivanje vrta, poskrbel bo, da bo vaš vrt poln novih pridelkov in cvetočih okrasnih rastlin, poleg tega cvetoč vrt ustvarja vtis redne oskrbe. Če nihče ne bo skrbel zanj, bo ta že po nekaj dneh začel veneti, kar bo dalo vlomilcem dovolj jasen znak, da ni nikogar, ki skrbi zanj. V znak zahvale lahko sosedu ponudite, da med vašo odsotnostjo obira pridelke in jih uporabi sam.

ograja
Trendi Kako izbrati pravo ograjo za dvorišče

Premišljeni pri razsvetljavi prižgane luči | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Morebitni vlomilec bo več dni opazoval okolico vaše hiše, preden se bo lotil podviga kraje, zato je pomembno, da tudi v nočnih urah ustvarite vtis, da hiša ni prazna.

Pustite prižgano vsaj eno luč, ki bo razsvetljevala prostore pred cesto. Dobra alternativa je tudi namestitev senzorskih luči pred vhodna vrata in terase, ki se prižgejo ob gibanju.

Umaknite koše za smeti

Nekateri vlomilci so zelo pretkani in včasih pregledajo celo smeti, ki jih imate v smetnjakih. Sodeč po količini smeti lahko precenijo, ali ste bili zadnjih nekaj dni doma ali ne. Glede na to, da komunalne službe odvažajo smeti enkrat na teden, pomeni, da je vaš smetnjak prazen, ko vas ni doma. Svoje smetnjake med počitnikovanjem raje umaknite v garažne prostore ali vsaj za hišo.

čiščenje kuhinje
Trendi Skrajni čas za hitro čiščenje
Ne spreglejte